Ryba smażona
Opublikowano: 23.04.2022 r.
Dorsz filet, mąka pszenna, jajko i olej rzepakowy to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania smażonej ryby. Prosty przepis, który pozwala wydobyć pełnię smaku dorsza i stworzyć chrupiącą, złocistą skórkę. Idealny na szybki obiad lub kolację, kiedy chcesz zjeść coś smacznego i łatwego w przygotowaniu.
Składniki dla 8 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 50 g (5 łyżek)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Rybę myjemy oraz osuszamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki i doprawiamy solą.
- W osobnej misce przygotowujemy ciasto do ryby. Wsypujemy mąkę oraz dodajemy jajko i wodę (40 ml). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy je pieprzem i czosnkiem. Jeśli będzie zbyt gęste, opcjonalnie możemy dolać wodę.
- Kawałki ryby moczymy w ciście. Smażymy je na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
- Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Danie ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk