Przepis na rybę pod pierzynką krok po kroku

Składniki
  • Dorsz filet 200 g 2 filety
  • Marchewka 90 g 2 szt
  • Śmietana 18% 100 g 4 łyżki
  • Ser gouda 50 g
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Filety opłucz i osusz. Natrzyj je solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym.

W garnku podgrzej śmietanę i połącz ją z solą, pieprzem i ziołami.

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę. Wyłóż ją na umieszczone w naczyniu filety. Całość polej sosem śmietanowym i zetrzyj na to ser.

Danie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Ryba pod pierzynką podana na małym talerzyku.
ryba pod pierzynką
Koszt przygotowania dania
10.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
288 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
37

Ryba pod pierzynką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rybie pod pierzynką

Ryba pod pierzynką to pomysł na zdrowe, ale również pięknie wyglądające danie, które przykuwa wzrok ilością kolorów. To świetna opcja dla osób na diecie, zwłaszcza lekkostrawnej, gdyż całość jest bardzo delikatna dla układu trawiennego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę pod pierzynką, która będzie niezwykle smaczna, a przy tym pełna smaku i witamin to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo smaczna, a pry tym wspiera zdrowie całego organizmu.

Ryba z tego przepisu jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Ryby wciąż pojawiają się za rzadko w naszym menu, a są naprawdę wspaniałą opcją na dostarczenie sobie dużej ilości witamin i składników mineralnych. Jednak głównym powodem dla którego ich obecność w diecie jest tak ważna jest duża zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. To one są odpowiedzialne za zwalczanie stanów zapalnych w organizmie, a także wspieranie układu nerwowego i odpornościowego. Dlatego są tak znaczące dla zdrowia całego ciała. Ten przepis to świetna opcja, by włączyć rybę do menu i cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

To potrawa nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Dostarcza sporo pełnowartościowego białka z ryby i jogurtu, a także dobroczynnych kwasów tłuszczowych i witamin. Marchew i pieczona rybą są wspaniałym duetem. Warzywo to jest lekko słodkie, a ryba bardzo delikatna. To dobra opcja również dla osób na diecie lekkostrawnej, gdyż nie obciąża układu trawiennego.

Można znaleźć wiele różnych przepisów na rybę pod pierzynką. Ta z przepisu jest delikatna, łagodna, ale bardzo smaczna. Dodatkowo jej przygotowanie zabierze niezbyt dużo czasu, dzięki czemu to najlepsza opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Ten sprawdzony przepis zawsze się udaje i wspaniale komponuje się z ziemniakami i surówką. Tak przygotowana ryba pod kołderką jest niezwykle łatwa, a przy tym niesamowicie smaczna. W tym przepisie świetnie sprawdzi się dorsz pieczony, który jest rybą niezwykle delikatną. Całość zapiekana pod pysznym sosem będzie idealnym wyborem na obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze ryby pod pierzynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (220g)
Energia (kalorie)
131.11 kcal
288.45 kcal
Białko
11.67 g
25.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (220g)
Tłuszcz
7.86 g
17.30 g
Tłuszcze nasycone
5.52 g
12.14 g
Tłuszcze nienasycone
2.35 g
5.17 g
Tłuszcze jednonasycone
1.97 g
4.33 g
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
0.84 g
Cholesterol
45.91 mg
101.00 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rybę pod pierzynką

Na 100g
Na porcję (220g)
Witamina A
223.18 µg (mcg)
491.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.34 mg
Witamina B12
0.64 µg (mcg)
1.40 µg (mcg)
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Witamina C
1.87 mg
4.11 mg
Brak danych dla: ser gouda.
czytaj dalej
Witamina E
0.54 mg
1.19 mg
Retinol
51.59 µg (mcg)
113.50 µg (mcg)
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.26 mg
Niacyna
1.16 mg
2.56 mg
Foliany
10.82 µg (mcg)
23.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rybę pod pierzynką

Na 100g
Na porcję (220g)
Sód
138.77 mg
305.30 mg
Potas
295.34 mg
649.75 mg
Wapń
116.52 mg
256.35 mg
Fosfor
178.75 mg
393.25 mg
Magnez
22.57 mg
49.65 mg
Żelazo
0.28 mg
0.61 mg
Cynk
0.77 mg
1.70 mg
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby pod pierzynką 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie pod pierzynką

Lista alergenów dla ryby pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser gouda

Cena przygotowania ryby pod pierzynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
200 g
2 filety
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Śmietana 18%
100 g
4 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
18.90
Łączny koszt
10.72
Jak oceniasz przepis na rybę pod pierzynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób