Ryba po węgiersku

Opublikowano: 18.09.2022 r., 18:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ryba po węgiersku
Ryba po węgiersku
Najlepszy przepis na piątkowy obiad i nie tylko to ryba po węgiersku w towarzystwie sporej ilości warzyw. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jaka jest pyszna.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Czas chłodzenia 30 min
264 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (240 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, brytfanna, lodówka

Przepis na ryby po węgiersku krok po kroku

Rybę umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Dopraw solą i pieprzem, zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w mące.

Usmaż rybę na rozgrzanym oleju rzepakowym. Odłóż rybę na bok.

Warzywa pokrój w plastry i podsmaż na patelni z olejem.

Dopraw do smaku, wlej bulion i gotuj przez 10 minut.

Dodaj przecier, delikatnie zagotuj.

Rybę przełóż do brytfanki, dodaj kawałki warzyw i przygotowaną zalewę.

Odłóż rybę do lodówki na 2-3 godziny.

Jak oceniasz przepis na ryby po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat ryb po węgiersku

Ryba po węgiersku to potrawa, która należy do kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim daniu nie może zabraknąć cebuli, papryki, przecieru pomidorowego. O rodzaju warzyw możesz zadecydować sam, moja ryba powstała z papryką czerwoną, marchewką i cebulą, niektórzy przygotowują ją z pieczarkami. U nas dodatkowo będzie dodatek ryby.

Przepis na rybę po węgiersku będzie idealny na święta, ale nie tylko.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Zatem, jak zrobić rybę po węgiersku?

W pierwszej kolejności przygotuj kawałki ryby, dokładnie ją oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem, zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w mące. Następnie usmaż rybę na rozgrzanym oleju rzepakowym. Odłóż rybę na bok. Wybrane warzywa pokrój w plastry i podsmaż na patelni z olejem. Całość dopraw do smaku, wlej bulion i gotuj przez 10 minut. Dodaj przecier, delikatnie zagotuj. Rybę przełóż do brytfanki, dodaj kawałki warzyw i przygotowaną zalewę. Ryba jest najlepsza, gdy odleży w lodówce przez kilka godzin. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.

Alergeny w rybach po węgiersku

Lista alergenów dla ryb po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze ryb po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

Zamiast dorsza możesz postawić na inny rodzaj ryby, świetnie sprawdzi się też mintaj.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
88.11
264.34
Białko (g)
7.37
22.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.07
27.22
Węglowodany przyswajalne (g)
8.18
24.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
2.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.54
7.63
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
1.62
Tłuszcze nienasycone (g)
2.00
6.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.34
4.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
1.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.13
75.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
97.11
291.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.17
63.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.80
2.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.86
26.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.57
4.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.26
75.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
891.20
2673.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
75.34
226.03
Potas (mg)
268.33
804.98
Wapń (mg)
15.96
47.87
Fosfor (mg)
91.01
273.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.00
48.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
2.87
Cynk (mg)
0.38
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryb po węgiersku 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryb po węgiersku

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Koszt składników
66.00