Ryba po węgiersku
- Dorsz filet (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (250 g)
Przepis na ryby po węgiersku krok po kroku
Rybę umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Dopraw solą i pieprzem, zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w mące.
Usmaż rybę na rozgrzanym oleju rzepakowym. Odłóż rybę na bok.
Warzywa pokrój w plastry i podsmaż na patelni z olejem.
Dopraw do smaku, wlej bulion i gotuj przez 10 minut.
Dodaj przecier, delikatnie zagotuj.
Rybę przełóż do brytfanki, dodaj kawałki warzyw i przygotowaną zalewę.
Odłóż rybę do lodówki na 2-3 godziny.
Więcej informacji na temat ryb po węgiersku
Ryba po węgiersku to potrawa, która należy do kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim daniu nie może zabraknąć cebuli, papryki, przecieru pomidorowego. O rodzaju warzyw możesz zadecydować sam, moja ryba powstała z papryką czerwoną, marchewką i cebulą, niektórzy przygotowują ją z pieczarkami. U nas dodatkowo będzie dodatek ryby.
Przepis na rybę po węgiersku będzie idealny na święta, ale nie tylko.
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Zatem, jak zrobić rybę po węgiersku?
W pierwszej kolejności przygotuj kawałki ryby, dokładnie ją oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem, zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w mące. Następnie usmaż rybę na rozgrzanym oleju rzepakowym. Odłóż rybę na bok. Wybrane warzywa pokrój w plastry i podsmaż na patelni z olejem. Całość dopraw do smaku, wlej bulion i gotuj przez 10 minut. Dodaj przecier, delikatnie zagotuj. Rybę przełóż do brytfanki, dodaj kawałki warzyw i przygotowaną zalewę. Ryba jest najlepsza, gdy odleży w lodówce przez kilka godzin. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.
Alergeny w rybach po węgiersku
Lista alergenów dla ryb po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze ryb po węgiersku
Zamiast dorsza możesz postawić na inny rodzaj ryby, świetnie sprawdzi się też mintaj.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.