Przepis na rybę po tajsku krok po kroku
- Zielona pasta curry 50 g 4 łyżeczki
- Dorsz filet 400 g
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) 400 ml
- Cebula 90 g 1 sztuka
- Czosnek 14 g 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 15 ml 3 łyżeczki
- Cukinia 500 g
- Papryka zielona 140 g
W miseczce wymieszaj łyżeczkę pasty curry i łyżeczkę oliwy. Tak przygotowaną pastą natrzyj rybę.
Do garnka wlej wodę, ustaw naczynie do gotowania na parze, wyłóż je papierem do pieczenia i ułóż rybę. Ugotuj ją na parze przez 10-15 minut.
Cebulę pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Podsmaż na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodaj resztę zielonej pasty curry.
Wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut.
Cukinię pokrój w półplasterki, a z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
Warzywa dodaj na patelnię i gotuj razem około 10 minut.
Na sam koniec dodaj kawałki dorsza. Całość dopraw do smaku sosem sojowym i sosem rybnym.
Smacznego!
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Ryba po tajsku - cechy przepisu
Więcej o rybie po tajsku
Ryba po tajsku z warzywami to smaczna potrawa na obiad. Przygotujesz ją z mleczkiem kokosowym, zieloną pastą curry, cukinią, papryką i cebulą. Ta pyszna i aromatyczna ryba na pewno Ci zasmakuje.
Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Królują tu przyprawy takie jak trawa cytrynowa, imbir czy limonka. Uznawana jest za kuchnię najbardziej ostrą, ale również aromatyczną. Dlatego też szturmem podbija cały świat, w tym Europę. Kuchnia tajska jest naprawdę dobra i każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe oraz pasta curry.
Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.
Aby wykonać przepis na rybę po tajsku na początku natrzyj dorsza oliwą z pastą curry. Tak przygotowaną rybę ugotuj na parze. W tym czasie na patelni podgrzej oliwę i usmaż na niej cebulę z dodatkiem czosnku. Kolejno dodaj resztę pasty curry i wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Umyj i pokrój cukinię oraz paprykę i dodaj na patelnie. Całość podgotuj około 10 minut by papryka zmiękła. Na sam koniec dodaj kawałki ugotowanej na parze ryby i dopraw sosem sojowym i sosem rybnym.
Mam nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wiesz już jak zrobić rybę po tajsku i ten prosty przepis zawita w Twojej kuchni na stałe.
Wartości odżywcze ryby po tajsku
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w rybie po tajsku
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na rybę po tajsku
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na rybę po tajsku
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rybie po tajsku
Lista alergenów dla ryby po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zielona pasta curry
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- sos rybny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy