Ryba po tajsku

Opublikowano: 26.01.2022 r., 22:35 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tajska ryba z papryczką chilli
Ryba po tajsku
Ryba po tajsku z warzywami to smaczna potrawa na obiad. Przygotujesz ją z mleczkiem kokosowym, zieloną pastą curry, cukinią, papryką i cebulą. Ta pyszna i aromatyczna ryba na pewno Ci zasmakuje.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Gotowanie na parze 20 min
155 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Zielona pasta curry - 4 łyżeczki (50 g)
  • Dorsz filet (400 g)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (400 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (14 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżeczki (15 ml)
  • Cukinia (500 g)
  • Papryka zielona (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, papryczka chilli świeża, sos rybny, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, naczynie do gotowania na parze, praska do czosnku

Przepis na rybę po tajsku krok po kroku

W miseczce wymieszaj łyżeczkę pasty curry i łyżeczkę oliwy. Tak przygotowaną pastą natrzyj rybę.

Do garnka wlej wodę, ustaw naczynie do gotowania na parze, wyłóż je papierem do pieczenia i ułóż rybę. Ugotuj ją na parze przez 10-15 minut.

Cebulę pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Podsmaż na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodaj resztę zielonej pasty curry.

Wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut.

Cukinię pokrój w półplasterki, a z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.

Warzywa dodaj na patelnię i gotuj razem około 10 minut.

Na sam koniec dodaj kawałki dorsza. Całość dopraw do smaku sosem sojowym i sosem rybnym.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na rybę po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat ryby po tajsku

Ryba po tajsku z warzywami to smaczna potrawa na obiad. Przygotujesz ją z mleczkiem kokosowym, zieloną pastą curry, cukinią, papryką i cebulą. Ta pyszna i aromatyczna ryba na pewno Ci zasmakuje.

Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Królują tu przyprawy takie jak trawa cytrynowa, imbir czy limonka. Uznawana jest za kuchnię najbardziej ostrą, ale również aromatyczną. Dlatego też szturmem podbija cały świat, w tym Europę. Kuchnia tajska jest naprawdę dobra i każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe oraz pasta curry.

Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Aby wykonać przepis na rybę po tajsku na początku natrzyj dorsza oliwą z pastą curry. Tak przygotowaną rybę ugotuj na parze. W tym czasie na patelni podgrzej oliwę i usmaż na niej cebulę z dodatkiem czosnku. Kolejno dodaj resztę pasty curry i wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Umyj i pokrój cukinię oraz paprykę i dodaj na patelnie. Całość podgotuj około 10 minut by papryka zmiękła. Na sam koniec dodaj kawałki ugotowanej na parze ryby i dopraw sosem sojowym i sosem rybnym.

Mam nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wiesz już jak zrobić rybę po tajsku i ten prosty przepis zawita w Twojej kuchni na stałe.

Alergeny w rybie po tajsku

Lista alergenów dla ryby po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zielona pasta curry
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • sos rybny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze ryby po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Spożywanie ryb dwa razy w tygodniu to najlepsze rozwiązanie do zapewnienia odpowiedniej podaży kwasów omega-3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
51.74
155.21
Białko (g)
5.05
15.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.49
10.47
Węglowodany przyswajalne (g)
2.72
8.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
2.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.03
6.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.84
2.52
Tłuszcze nienasycone (g)
1.19
3.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.71
2.12
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.57
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: dorsz filet, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.69
32.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
23.32
69.96
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.41
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
1.61
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.49
40.48
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.42
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
1.00
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.65
55.94
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.71
2.12
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.16
33.47
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
55.49
166.46
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
97.05
291.14
Potas (mg)
215.39
646.18
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.43
178.28
Fosfor (mg)
66.97
200.90
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.20
45.59
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
1.25
Cynk (mg)
0.24
0.73
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby po tajsku 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby po tajsku

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zielona pasta curry
50 g
4 łyżeczki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
4.17
Za 50 g
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
400 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 400 ml
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Czosnek
14 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Oliwa z oliwek
15 ml
3 łyżeczki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cukinia
500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Papryka zielona
140 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Koszt składników
71.00