Przepis na rybę po tajsku krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, papryczka chilli świeża, sos rybny, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, naczynie do gotowania na parze, praska do czosnku

W miseczce wymieszaj łyżeczkę pasty curry i łyżeczkę oliwy. Tak przygotowaną pastą natrzyj rybę.

Do garnka wlej wodę, ustaw naczynie do gotowania na parze, wyłóż je papierem do pieczenia i ułóż rybę. Ugotuj ją na parze przez 10-15 minut.

Cebulę pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Podsmaż na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodaj resztę zielonej pasty curry.

Wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut.

Cukinię pokrój w półplasterki, a z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.

Warzywa dodaj na patelnię i gotuj razem około 10 minut.

Na sam koniec dodaj kawałki dorsza. Całość dopraw do smaku sosem sojowym i sosem rybnym.

Smacznego!

Ryba po tajsku podana w białej miseczce przystrojona papryczką chilli
Ryba po tajsku
Koszt przygotowania dania
30.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
155 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
20

Ryba po tajsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rybie po tajsku

Ryba po tajsku z warzywami to smaczna potrawa na obiad. Przygotujesz ją z mleczkiem kokosowym, zieloną pastą curry, cukinią, papryką i cebulą. Ta pyszna i aromatyczna ryba na pewno Ci zasmakuje.

Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Królują tu przyprawy takie jak trawa cytrynowa, imbir czy limonka. Uznawana jest za kuchnię najbardziej ostrą, ale również aromatyczną. Dlatego też szturmem podbija cały świat, w tym Europę. Kuchnia tajska jest naprawdę dobra i każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe oraz pasta curry.

Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Aby wykonać przepis na rybę po tajsku na początku natrzyj dorsza oliwą z pastą curry. Tak przygotowaną rybę ugotuj na parze. W tym czasie na patelni podgrzej oliwę i usmaż na niej cebulę z dodatkiem czosnku. Kolejno dodaj resztę pasty curry i wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Umyj i pokrój cukinię oraz paprykę i dodaj na patelnie. Całość podgotuj około 10 minut by papryka zmiękła. Na sam koniec dodaj kawałki ugotowanej na parze ryby i dopraw sosem sojowym i sosem rybnym.

Mam nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wiesz już jak zrobić rybę po tajsku i ten prosty przepis zawita w Twojej kuchni na stałe.

Wartości odżywcze ryby po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
51.74 kcal
155.21 kcal
Białko
5.05 g
15.14 g

Węglowodany w rybie po tajsku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
3.49 g
10.47 g
Węglowodany przyswajalne
2.72 g
8.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.76 g
2.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.03 g
6.09 g
Tłuszcze nasycone
0.84 g
2.52 g
Tłuszcze nienasycone
1.19 g
3.57 g
Tłuszcze jednonasycone
0.71 g
2.12 g
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.19 g
0.57 g
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: dorsz filet, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
10.69 mg
32.07 mg

Witaminy w przepisie na rybę po tajsku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
23.32 µg (mcg)
69.96 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.41 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12
0.54 µg (mcg)
1.61 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C
13.49 mg
40.48 mg
Witamina D
0.47 µg (mcg)
1.42 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E
0.33 mg
1.00 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol
18.65 µg (mcg)
55.94 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna
0.71 mg
2.12 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany
11.16 µg (mcg)
33.47 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten
55.49 µg (mcg)
166.46 µg (mcg)
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rybę po tajsku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
97.05 mg
291.14 mg
Potas
215.39 mg
646.18 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
59.43 mg
178.28 mg
Fosfor
66.97 mg
200.90 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez
15.20 mg
45.59 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo
0.42 mg
1.25 mg
Cynk
0.24 mg
0.73 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: zielona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby po tajsku 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie po tajsku

Lista alergenów dla ryby po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zielona pasta curry
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • sos rybny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania ryby po tajsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zielona pasta curry
50 g
4 łyżeczki
10.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
4.17
Za 50 g
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
400 ml
9.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 400 ml
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Czosnek
14 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Oliwa z oliwek
15 ml
3 łyżeczki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cukinia
500 g
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Papryka zielona
140 g
2.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Koszt składników
71.00
Jak oceniasz przepis na rybę po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.5% osób