Ryba po tajsku
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Zielona pasta curry, filet z dorsza i mleko kokosowe to kluczowe składniki tej ryby po tajsku. W połączeniu z aromatycznym czosnkiem i cebulą, oraz świeżymi warzywami takimi jak cukinia i zielona papryka, tworzą pyszne danie. Ta prosta, ale pełna smaku potrawa pozwoli Ci przenieść się na chwilę do Azji bez wychodzenia z domu.
Składniki dla 2 porcji:
- Zielona pasta curry - 50 g (4 łyżeczki)
- Dorsz filet - 400 g
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 400 ml
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Czosnek - 14 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (3 łyżeczki)
- Cukinia - 500 g
- Papryka zielona - 140 g
- Przyprawy - sól, sos sojowy, papryczka chilli świeża, sos rybny, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, naczynie do gotowania na parze, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj łyżeczkę pasty curry i łyżeczkę oliwy. Tak przygotowaną pastą natrzyj rybę.
- Do garnka wlej wodę, ustaw naczynie do gotowania na parze, wyłóż je papierem do pieczenia i ułóż rybę. Ugotuj ją na parze przez 10-15 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Podsmaż na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodaj resztę zielonej pasty curry.
- Wlej mleczko kokosowe, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut.
- Cukinię pokrój w półplasterki, a z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
- Warzywa dodaj na patelnię i gotuj razem około 10 minut.
- Na sam koniec dodaj kawałki dorsza. Całość dopraw do smaku sosem sojowym i sosem rybnym.
- Smacznego!
Komentarz dietetyka
Spożywanie ryb dwa razy w tygodniu to najlepsze rozwiązanie do zapewnienia odpowiedniej podaży kwasów omega-3.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk