Ryba po polsku
- Dorsz filet - 4 filety (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na rybę po polsku krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
Filety opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne polej jedną łyżką oliwy z oliwek i ułóż na nim rybę. Piecz ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana zalej ją śmietanką, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj do sos ugotowane i pokrojone jajko i natkę pietruszki.
Upieczoną rybę podawaj z sosem.
Więcej informacji na temat ryby po polsku
Ryba po polsku to świetna opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Ten przepis został nieco zapomniany, choć smakuje naprawdę wspaniale. Wszystko za sprawą wspaniałego sosu, który jest niezwykle prosty, ale przy tym bardzo kremowy, gęsty i pełen smaku. Do jego przygotowania używa się jajek, co może nieco dziwić, gdyż nie kojarzą się one jako wspaniały dodatek do ryb. Warto się przełamać i całości spróbować, gdyż to właśnie dodatek jajek sprawia, że ryba smakuje tak dobrze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę po polsku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo smaczna, ale przy tym niezwykle ekspresowa w przygotowaniu. To także danie lekkostrawne, które świetnie sprawdzi się w diecie. Sos, który podany jest z rybą ma pyszną kremową konsystencję i wspaniały smak.
Ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za skomplikowanymi recepturami. Jego przygotowanie jest bardzo ekspresowe i łatwe. W dodatku zawsze się udaje.
Do tego przepisu warto wybrać rybę bardzo delikatną i niezbyt tłustą. Świetnie sprawdzi się dorsz, miruna, czy morszczuk. Dobrą opcją będzie również łosoś. Rybę należy połączyć z jajkiem, cebulą i pysznym kremowym sosem. Całość tworzy tak doskonałą kompozycję smakową, ze ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Ryba upieczona i połączona z sosem jest naprawdę smaczna, dzięki czemu przypadnie do gustu nawet najmłodszym. To niezwykle ważne, gdyż w naszym menu ryby goszczą wciąż zbyt rzadko. Dorsz, który idealnie sprawdza się w tym przepisie jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów, które wspierają zdrowie układu nerwowego i krwionośnego. Ma też niezbyt dużo kalorii, co szczególnie przypadnie do gustu osobom na diecie redukcyjnej.
Przepis na rybę po polsku jest niezwykle prosty, dzięki czemu całość można przygotować w kilka minut. To pyszna opcja dla wszystkich zapracowanych. To idealny pomysł na smaczny lunch, a także na obiad i na kolację. Jest tak dobra, że przekona do siebie nawet największego krytyka.
Alergeny w rybie po polsku
Lista alergenów dla ryby po polsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze ryby po polsku
To zdrowe danie, które dostarcza sporo białka i zdrowych tłuszczów.
Energia i białka
(272g)
Węglowodany
(272g)
Tłuszcze
(272g)
Witaminy
(272g)
Składniki mineralne
(272g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.