Ryba po polsku

Opublikowano: 21.09.2021 r., 15:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba po polsku z warzywami
Ryba po polsku
Ryba po polsku to danie, które idealnie sprawdzi się na co dzień. To danie bardzo smaczne, a przy tym niezwykle zdrowe, więc świetnie sprawdzi się nawet na diecie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
430 kcal
Kcal w porcji
272 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Dorsz filet - 4 filety (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na rybę po polsku krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę.

Filety opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne polej jedną łyżką oliwy z oliwek i ułóż na nim rybę. Piecz ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana zalej ją śmietanką, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj do sos ugotowane i pokrojone jajko i natkę pietruszki.

Upieczoną rybę podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na rybę po polsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat ryby po polsku

Ryba po polsku to świetna opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Ten przepis został nieco zapomniany, choć smakuje naprawdę wspaniale. Wszystko za sprawą wspaniałego sosu, który jest niezwykle prosty, ale przy tym bardzo kremowy, gęsty i pełen smaku. Do jego przygotowania używa się jajek, co może nieco dziwić, gdyż nie kojarzą się one jako wspaniały dodatek do ryb. Warto się przełamać i całości spróbować, gdyż to właśnie dodatek jajek sprawia, że ryba smakuje tak dobrze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę po polsku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo smaczna, ale przy tym niezwykle ekspresowa w przygotowaniu. To także danie lekkostrawne, które świetnie sprawdzi się w diecie. Sos, który podany jest z rybą ma pyszną kremową konsystencję i wspaniały smak.

Ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za skomplikowanymi recepturami. Jego przygotowanie jest bardzo ekspresowe i łatwe. W dodatku zawsze się udaje.

Do tego przepisu warto wybrać rybę bardzo delikatną i niezbyt tłustą. Świetnie sprawdzi się dorsz, miruna, czy morszczuk. Dobrą opcją będzie również łosoś. Rybę należy połączyć z jajkiem, cebulą i pysznym kremowym sosem. Całość tworzy tak doskonałą kompozycję smakową, ze ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Ryba upieczona i połączona z sosem jest naprawdę smaczna, dzięki czemu przypadnie do gustu nawet najmłodszym. To niezwykle ważne, gdyż w naszym menu ryby goszczą wciąż zbyt rzadko. Dorsz, który idealnie sprawdza się w tym przepisie jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów, które wspierają zdrowie układu nerwowego i krwionośnego. Ma też niezbyt dużo kalorii, co szczególnie przypadnie do gustu osobom na diecie redukcyjnej.

Przepis na rybę po polsku jest niezwykle prosty, dzięki czemu całość można przygotować w kilka minut. To pyszna opcja dla wszystkich zapracowanych. To idealny pomysł na smaczny lunch, a także na obiad i na kolację. Jest tak dobra, że przekona do siebie nawet największego krytyka.

Alergeny w rybie po polsku

Lista alergenów dla ryby po polsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze ryby po polsku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które dostarcza sporo białka i zdrowych tłuszczów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(272g)
Energia (kcal)
158.10
430.02
Białko (g)
10.93
29.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(272g)
Węglowodany (g)
2.07
5.64
Węglowodany przyswajalne (g)
1.69
4.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
1.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(272g)
Tłuszcz (g)
11.65
31.68
Tłuszcze nasycone (g)
6.17
16.78
Tłuszcze nienasycone (g)
5.48
14.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.53
12.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
2.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.45
191.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(272g)
Witamina A (µg (mcg))
50.12
136.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
1.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.64
23.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.70
1.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.24
3.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.15
73.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.10
2.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.25
55.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
275.58
749.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(272g)
Sód (mg)
48.77
132.65
Potas (mg)
266.61
725.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.59
69.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
131.50
357.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.05
57.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
2.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.47
1.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby po polsku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby po polsku

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
4 filety
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
56.00