Ryba po kaszubsku
- Dorsz filet (500 g)
- Jajko - do panierowania (2 szt.)
- Bułka tarta - do panierowania (70 g)
- Olej rzepakowy (115 ml)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Ogórki konserwowe (200 g)
- Cukier (20 g)
- Koncentrat pomidorowy (65 g)
- Ocet spirytusowy (15 ml)
Przepis na rybę po kaszubsku krok po kroku
W garnku zagotuj szklankę wody, 65 ml oleju, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, 1/3 łyżeczki soli, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe. Zalewę ostudź.
Rybę pokrój w nie za duże paski.
Panieruj rybę w jajku wymieszanym z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. W razie, gdyby była potrzeba użyć więcej jajka i bułki.
Na reszcie oleju usmaż rybę na złoty kolor. Gdyby byłą potrzeba dodaj więcej oleju do smażenia.
Pokrój cebulę w piórka, ogórka w pół plastry lub plastry.
Na patelni po smażeniu ryby podsmaż lekko cebulę z odrobiną soli. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju. Cebula powinna trochę zmięknąć i zarumienić się.
Do miski lub pudełka zamykanego układaj warstwami: usmażoną rybę, cebulę, ogórka.
Zimną zalewą zalej wszystkie składniki.
Odstaw do schłodzenia na całą noc.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat ryby po kaszubsku
Ta pyszna, wigilijna, panierowana ryba po kaszubsku jest idealna na święta. Próbowałeś takiej wersji? Jeśli nie to wypróbuj przepis na rybę po kaszubsku. Jest to naprawdę prosty przepis, który szybko się robi. To wyrazista w smaku potrawa, która zawiera panierowaną rybę z warzywami w zalewie pomidorowej. Taka propozycja najlepsza jest na święta. Zobacz, jak zrobić rybę po kaszubsku i przygotuj coś smacznego na wigilię. Z tym prostym przepisem powstanie pyszna, wigilijna potrawa dobra na zimno i na ciepło.
Ryba po kaszubsku to danie, które jest pyszne i dobre zwłaszcza na święta. Wigilijna ryba po kaszubsku to smaczna odmiana rybnego dania. Innym sposobem przygotowania ryby po kaszubsku jest dodanie ryby, która nie jest panierowana. Ta propozycja na panierowaną rybę po kaszubsku wspaniale odmienia klasyczną wersję. Sprawia, że przystawka jest znakomita w smaku.
Przepis na rybę po kaszubsku zawiera rybę panierowaną w jajku i bułce, cebulę i ogórki konserwowe oraz zalewę złożoną z octu, koncentratu pomidorowego, wody, oleju, cukru oraz przypraw. Ten prosty przepis dobrze by było przygotować dzień przed podaniem.
Rybę po kaszubsku podawać można ze świeżym pieczywem. Takie połączenie jest najbardziej klasyczne i jednocześnie najsmaczniejsze. Nie tylko na święta warto ją podać. Jest pyszna, więc fajnie sprawdzi się w zwykły dzień, gdy najdzie ochota na coś niecodziennego.
Jak zrobić rybę po kaszubsku: ugotuj zalewę (woda, olej, ocet, koncentrat pomidorowy, cukier, ziele angielskie i liść laurowy). Gdy zalewa się chłodzi, można przygotować panierowaną rybę. Wystarczy usmażyć rybę zapanierowaną w jajku i bułce na oleju. Cebulę podsmaż na patelni po smażeniu ryby. W misce układaj warstwami: ryba, cebula, ogórki i zalewa. Zalewa powinna być dodana, gdy jest całkowicie zimna. Jak zrobisz rybę po kaszubsku odstaw ją do chłodzenia najlepiej na całą noc. Wtedy jest smaczna, ponieważ smaki się połączą i danie będzie bardziej aromatyczne.
*Do przepisu na rybę po kaszubsku wykorzystać można różne ryby. Dobra będzie taka ryba, która nie ma ości. Najlepsze rodzaje to, oprócz dorsza, mintaj lub miruna.
*Ilość jajka i bułki należy dostosować do potrzeb. Do jajka z solą i pieprzem możesz dodać kilka kropli octu. Dzięki temu jajko będzie trochę rzadsze. Jeżeli zabraknie bułki lub jajka, należy dodać więcej. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodaj większą ilość. Rybę można również upiec w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej. To dodatkowo obniży ilość tłuszczu, dzięki czemu potrawa będzie mniej kaloryczna.
Alergeny w rybie po kaszubsku
Lista alergenów dla ryby po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
Wartości odżywcze ryby po kaszubsku
Ryba jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Panierowanie i smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawia, że przepis jest wysokokaloryczny. Koncentrat pomidorowy ma bardzo dużo likopenu, który ma działanie przeciwnowotworowe.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Witaminy
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.