Ryba po grecku z suszonymi pomidorami

Opublikowano: 01.03.2021 r., 22:12 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grecka ryba z pomidorami
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera charakterystycznego smaku. Świetnie komponuje się w tej potrawie dodatek cynamonu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
280 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Dorsz filet (750 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (50 g)
  • Jajko - 3 szt (3 szt.)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Marchewka (1500 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Seler korzeniowy (70 g)
  • Cebula (300 g)
  • Por (140 g)
  • Bulion drobiowy (125 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (150 g)
  • Suszone pomidory (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na rybę po grecku z suszonymi pomidorami krok po kroku

Przygotuj wodę lub bulion, by były gorące.

Obrane i umyte warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora pokrój w półplastry. Obraną cebulę pokrój w większą kostkę.

Na sporą patelnię dodaj łyżeczkę oleju. Smaż przez 5 minut cebulę oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa. Podsmaż całość około 10 minut, dodaj liść laurowy (3 sztuki) oraz ziele angielskie (5 szt).

Dodaj gorącą wodę lub bulion. Gotuj wszystko kolejne 10 minut, przykryj przykrywką. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Ponownie gotuj jeszcze 10 minut lub aż do momentu gdy będą miękkie.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st. C.

Rybę wypłukaj i pokrój w nieduże paski o szerokości 4 cm.

W misce połącz jajka z mąką, solą i pieprzem. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodaj trochę wody, jeśli za rzadkie – dodaj mąkę.

Kawałki ryby obtocz w powstałej masie i układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz rybę około 20 minut.

Połowę warzyw wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, następnie wyłóż rybę i przykryj resztą warzyw. Piecz około 10 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na rybę po grecku z suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat ryby po grecku z suszonymi pomidorami

Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera charakterystycznego smaku. Świetnie komponuje się w tej potrawie dodatek cynamonu. Najlepsze będą suszone pomidory w oleju, ponieważ olej, w którym znajdują się pomidory użyty do smażenia potrawy nada przepyszny aromat i sprawi, że danie będzie miało fajny, wyrazisty smak.

Rybę panieruje się w cieście a’la naleśnikowym, co jest kolejnym urozmaiceniem, które ma wpływ na to jaki smak będzie miała potrawa. Tak jak wersja tradycyjna – ta wersja również pasuje do świeżego pieczywa, tostów, bagietki jak również produktów zbożowych czyli makarony, kaszy, ryżu oraz ziemniaków.

Alergeny w rybie po grecku z suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla Ryby po grecku z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze ryby po grecku z suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
68.49
280.81
Białko (g)
5.79
23.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
9.35
38.31
Węglowodany przyswajalne (g)
7.30
29.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.05
8.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
1.15
4.73
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
1.77
Tłuszcze nienasycone (g)
0.72
2.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.41
1.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
1.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.13
111.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
377.98
1549.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.15
25.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
1.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
2.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.23
41.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.36
5.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.87
93.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3660.76
15009.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
77.15
316.33
Potas (mg)
392.25
1608.21
Wapń (mg)
31.12
127.57
Fosfor (mg)
90.89
372.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.11
94.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
3.50
Cynk (mg)
0.40
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby po grecku z suszonymi pomidorami 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby po grecku z suszonymi pomidorami

Koszt składników
95.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
750 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
30.00
Za 750 g
Mąka pszenna typ 550
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
3 szt.
3 szt
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Marchewka
1500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 1500 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Por
140 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Bulion drobiowy
125 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 g
Przecier pomidorowy z solą
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Koszt składników
95.50