- Pstrąg tęczowy filet 380 g
- Marchewka 150 g
- Seler korzeniowy 50 g
- Pietruszka 50 g
- Por 150 g
- Przecier pomidorowy z solą 100 g
- Ciasto francuskie 365 g 2 opakowania
- Jajko 1 szt.
- Masło 2 g
- Mak niebieski 5 g 1 łyżeczka
- Sezam nasiona 5 g 1 łyżeczka
- Cebula 100 g
Przepis na rybę po grecku w ciescie francuskim krok po kroku
Rybę pozbaw ości i skóry. Pokrój w podłużne paski o szerokości około 2-3 cm. Wymieszaj rybę z odrobiną soli, pieprzu oraz posiekaną z natką pietruszki.
Warzywa obierz, zetrzyj na tarce, pora i cebulę pokrój w półplastry. Usmaż warzywa na maśle. Dodaj łyżkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe. Duś warzywa około 5 minut pod przykryciem. Dodaj przecier pomidorowy i duś warzywa 10 minut do miękkości. Po tym czasie wyłącz ogień. Uuń z warzyw ziele i liść.
Piekarnik nagrzej na 220 st. C.
Na cieście francuskim wytnij po 3 duże kształty ryby (jedna strona mniejsze, druga strona o 1 cm szersze), nałóż na ciasto na spód trochę warzyw (pamiętając by zostawić około ½ cm od brzegu, by móc zlepić brzegi), na to wyłóż urową rybę. Przykryj z wierzchu drugą częścią ciasta francuskiego (szerszego) i zlep brzegi by farsz nie wyleciał. Można to zrobić widelcem.
Układaj rybki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach minimum 3 cm – ciasto urośnie.
Jajko roztrzep, dodaj sól i posmaruj rybki, posyp makiem/sezamem.
Piecz rybki przez około 20-30 minut aż ciasto będzie zarumienione.

-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniczki świąteczne
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Mazurek wielkanocny
-
Makowiec
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety
-
Potrawy na wigilię
Informacje dietetyczne - ryba po grecku w cieście francuskim
Wartości odżywcze ryby po grecku w ciescie francuskim
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rybie po grecku w ciescie francuskim
Lista alergenów dla Ryby po grecku w ciescie francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pstrąg tęczowy filet
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Więcej informacji na temat ryby po grecku w ciescie francuskim
Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt ryby. Na przygotowanie tego dania trzeba poświęcić dłuższą chwilę niż pozostałych dwóch opcji, ale jestem pewna, że smak wynagrodzi ten czas, który trzeba było przeznaczyć na zrobienie tego oto przepisu. Taka forma podania posiłku sprawia, że danie robi wrażenie. Taka prezentacja tej potrawy zachwyci każdą osobę, która będzie miała okazję poznać taki sposób podania.
Szacunkowy koszt przygotowania ryby po grecku w ciescie francuskim
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023