Ryba po grecku w cieście francuskim

Opublikowano: 02.03.2021 r., 22:06 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuska ryba po grecku
Ryba po grecku w cieście francuskim
Ryba po grecku w cieście francuskim to fascynujące połączenie tradycyjnych smaków z elegancją współczesnej kuchni. Chociaż sama ryba po grecku jest popularnym i dobrze znanym daniem w wielu polskich domach, przepis na jej wersję w cieście francuskim to nowoczesna wariacja, która zyskuje coraz większe uznanie. Ryba po grecku, mimo swojej nazwy, nie pochodzi z Grecji, a jest typowo polskim daniem, składającym się z panierowanej ryby serwowanej z aromatycznym sosem warzywnym na bazie marchwi, pietruszki, selera i pomidorów. Ta zaskakująca kombinacja z ciastem francuskim nie tylko dodaje potrawie nutę wyrafinowania, ale również tworzy wspaniałą harmonię smaków, idealną na wyjątkowe okazje czy uroczyste kolacje. Zapraszam do odkrycia wyjątkowego przepisu, który łączy tradycję z nowoczesnością, zachwycając nie tylko podniebienie, ale i oczy.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
805 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny

Przepis na rybę po grecku w ciescie francuskim

Przygotowanie składników i pierwsze kroki w kuchni

Ryba po grecku w cieście francuskim to świetna propozycja na wykwintny obiad czy kolację. To danie wyjątkowo smaczne, łączące w sobie delikatność ryby, aromat warzyw oraz chrupkość ciasta francuskiego. Przygotowanie tej potrawy jest proste i nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni, dlatego każda miłośniczka gotowania poradzi sobie bez problemu. Zacznijmy od przygotowania składników.

W pierwszej kolejności przygotowuję rybę. Pstrąg tęczowy filet, którego używam, musi być pozbawiony ości i skóry. Pokrojony w podłużne paski o szerokości około 2-3 cm, trafia do miski. Dodaję odrobinę soli, pieprzu oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszam, aby smaki przeniknęły do ryby. Następnie zajmuję się warzywami.

Marchewkę, seler korzeniowy oraz pietruszkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Por i cebulę kroję w półplastry. Na dużej patelni rozgrzewam masło. Warzywa trafiają na patelnię, dodaję łyżkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz cztery liście laurowe. Dużę warzywa pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie dodaję przecier pomidorowy i duszę warzywa przez kolejne 10 minut, aż będą miękkie. Wyłączam ogień i usuwam z warzyw ziele oraz liście laurowe.

Tworzenie ryb w cieście francuskim i pieczenie

Kiedy warzywa są gotowe, a ryba przyprawiona, czas na najważniejszy element - ciasto francuskie. Piekarnik nagrzewam do 220°C. Z dwóch opakowań ciasta francuskiego wycinam po trzy duże kształty przypominające ryby. Każda strona ryby ma być lekko różna – jedna mniejsza, druga o 1 cm szersza. Na mniejszych kształtach układam porcję warzyw, pamiętając, żeby zostawić około ½ cm wolnej przestrzeni od brzegu ciasta. Na warzywach układam podłużne paski surowej ryby.

Następnie przykrywam każdą rybę większym kształtem ciasta francuskiego i dokładnie zlepiam brzegi. Można to zrobić widelcem, dzięki czemu powstaje estetyczne, ozdobne obrzeże ryby. Tak przygotowane "rybki" układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach minimum 3 cm – ciasto bowiem urośnie podczas pieczenia.

Ostatnim krokiem przed pieczeniem jest posmarowanie ciasta roztopionym jajkiem. Jajko roztrzepuję z odrobiną soli i smaruję nim przygotowane rybki. Posypuję wszystko makiem lub sezamem. Blaszkę z ciastem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 20-30 minut, do momentu, aż ciasto nabierze pięknego, złotobrązowego koloru.

Wartości odżywcze i porady autorki

Ryba po grecku w cieście francuskim to danie o średnim indeksie glikemicznym wynoszącym 61. Jest to potrawa słona, idealna na obiad czy kolację, która świetnie sprawdzi się także jako danie wykwintne. Smak tej potrawy jest wyjątkowy dzięki połączeniu chrupiącego ciasta francuskiego, delikatnej ryby i aromatycznych, duszonych warzyw.

Przygotowanie tej potrawy jest proste i zajmuje około 55 minut, wliczając czas na przygotowanie składników (25 minut) oraz smażenie i pieczenie (30 minut). Dzięki temu jest to idealny przepis nawet na codzienne posiłki, kiedy nie chcemy spędzać całego dnia w kuchni.

Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu, szczególnie jeśli szukacie czegoś, co zaskoczy gości, a jednocześnie nie chcecie spędzić zbyt dużo czasu na przygotowaniach. Chrupiace ciasto francuskie w połączeniu z bogatym smakiem ryby po grecku sprawi, że to danie z pewnością znajdzie stałe miejsce w waszym repertuarze kulinarnym.

Składniki dla 3 porcji
  • Pstrąg tęczowy filet (380 g)
  • Marchewka (150 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Por (150 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (100 g)
  • Ciasto francuskie - 2 opakowania (365 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło (20 g)
  • Mak niebieski - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sezam nasiona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża

Przepis na rybę po grecku w ciescie francuskim krok po kroku

Rybę pozbaw ości i skóry. Pokrój w podłużne paski o szerokości około 2-3 cm. Wymieszaj rybę z odrobiną soli, pieprzu oraz posiekaną z natką pietruszki.

Warzywa obierz, zetrzyj na tarce, pora i cebulę pokrój w półplastry. Usmaż warzywa na maśle. Dodaj łyżkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe. Duś warzywa około 5 minut pod przykryciem. Dodaj przecier pomidorowy i duś warzywa 10 minut do miękkości. Po tym czasie wyłącz ogień. Uuń z warzyw ziele i liść.

Piekarnik nagrzej na 220 st. C.

Na cieście francuskim wytnij po 3 duże kształty ryby (jedna strona mniejsze, druga strona o 1 cm szersze), nałóż na ciasto na spód trochę warzyw (pamiętając by zostawić około ½ cm od brzegu, by móc zlepić brzegi), na to wyłóż urową rybę. Przykryj z wierzchu drugą częścią ciasta francuskiego (szerszego) i zlep brzegi by farsz nie wyleciał. Można to zrobić widelcem.

Układaj rybki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach minimum 3 cm – ciasto urośnie.

Jajko roztrzep, dodaj sól i posmaruj rybki, posyp makiem/sezamem.

Piecz rybki przez około 20-30 minut aż ciasto będzie zarumienione.

Jak oceniasz przepis na rybę po grecku w ciescie francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat ryby po grecku w ciescie francuskim

Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt ryby. Na przygotowanie tego dania trzeba poświęcić dłuższą chwilę niż pozostałych dwóch opcji, ale jestem pewna, że smak wynagrodzi ten czas, który trzeba było przeznaczyć na zrobienie tego oto przepisu. Taka forma podania posiłku sprawia, że danie robi wrażenie. Taka prezentacja tej potrawy zachwyci każdą osobę, która będzie miała okazję poznać taki sposób podania.

Alergeny w rybie po grecku w ciescie francuskim

Lista alergenów dla Ryby po grecku w ciescie francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg tęczowy filet
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze ryby po grecku w ciescie francuskim

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
217.72
805.57
Białko (g)
8.31
30.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
16.44
60.83
Węglowodany przyswajalne (g)
14.98
55.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
5.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
13.29
49.16
Tłuszcze nasycone (g)
4.70
17.38
Tłuszcze nienasycone (g)
8.59
31.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.60
24.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.98
7.34
Cholesterol (mg)
32.99
122.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
136.15
503.77
Witamina B6 (mg)
0.17
0.63
Witamina B12 (µg (mcg))
1.18
4.36
Witamina C (mg)
4.78
17.70
Witamina D (µg (mcg))
4.30
15.92
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.20
4.42
Retinol (µg (mcg))
37.86
140.08
Tiamina (mg)
0.17
0.61
Ryboflawina (mg)
0.14
0.50
Niacyna (mg)
2.87
10.63
Foliany (µg (mcg))
38.73
143.32
Beta karoten (µg (mcg))
997.65
3691.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
110.44
408.63
Potas (mg)
242.50
897.26
Wapń (mg)
35.41
131.01
Fosfor (mg)
107.23
396.77
Magnez (mg)
21.87
80.93
Żelazo (mg)
1.32
4.90
Cynk (mg)
0.47
1.73
Miedź (mg)
0.11
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby po grecku w ciescie francuskim 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby po grecku w ciescie francuskim

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tęczowy filet
380 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
19.00
Za 380 g
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Por
150 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Przecier pomidorowy z solą
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ciasto francuskie
365 g
2 opakowania
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
7.93
Za 365 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mak niebieski
5 g
1 łyżeczka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Sezam nasiona
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
76.00