Ryba po grecku Thermomix

Opublikowano: 25.04.2022 r., 13:11 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba po grecku Thermomix, cytryna
Ryba po grecku Thermomix
Ryba po grecku Thermomix to pyszne rybno-warzywne danie, które przygotujesz w kilka minut. To danie idealne nie tylko na święta.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Gotowanie na parze 30 min
282 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (200 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Cukier (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, liść laurowy, oregano, cukier
Sprzęt kuchenny
folia aluminiowa, thermomix, koszyczek (thermomix), przystawka varoma (thermomix)

Przepis na rybę po grecku z thermomixa krok po kroku

Filety umyj i osusz. Każdy z nich skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Każdy filet zawiń folią aluminiową.

Rybę ułóż w przystawce Varoma.

Warzywa umyj i obierz. Umieść w naczyniu Thermomixa cebulę przekrojone na pół, marchewki, pietruszkę i seler. Wlej oliwę.

Rozdrobnij warzywa przez 5 sekund / obroty 5.

Dodaj pół łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, wino, pomidory z puszki, liść laurowy, łyżeczkę cukru, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę oregano.

Ułóż przystawkę Varoma z rybami.

Gotuj przez 20 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.

Zdejmij przystawkę Varoma. Ustaw na pokrywce koszyczek i gotuj jeszcze 10 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.

Rybę przełóż na półmisek i przykryj ugotowanym sosem warzywnym.

Jak oceniasz przepis na rybę po grecku z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat ryby po grecku z thermomixa

Ryba po grecku Thermomix to pyszne rybno-warzywne danie, które przygotujesz w kilka minut. To danie idealne nie tylko na święta.

Przepis na rybę po grecku z Thermomixa wykonasz z dorsza, warzyw korzeniowych, pomidorów z puszki i białego wina. To dobra ryba po grecku robi się sama, a Ty w tym czasie możesz przygotować się na świętowanie.

Na początku filety z dorsza skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Zawiń je w folię aluminiową i odstaw na czas przygotowania reszty składników. Warzywa umyj i obierz. W naczyniu Thermomixa umieść marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera. Dodaj oliwę i rozdrobnij przez kilka sekund. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i ustaw przystawkę Varoma z ułożonymi rybami. Gotuj 20 minut w temperaturze Varoma. Następnie ściągnij przystawkę i odparuj sos jeszcze przez 10 minut. Gotową rybę z warzywami podawaj na półmisku. Dodatkowo można przystroić ją skórką z cytryny, dzięki czemu będzie pięknie prezentować się na stole na święta.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić rybę po grecku w Thermomixie. Sami widzicie, że to prosty przepis, z którego powstaje pyszna i zdrowa rybka.

Dorsz to ryba, która powinna bardzo często pojawiać się na naszym stole. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera ważne dla zdrowia pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3 i omega-6 i witaminy z grupy B. Jest produktem niskokalorycznym. W 100 g mięsa z ryby jest około 80-100 kcal w zależności od rodzaju dorsza. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.

Alergeny w rybie po grecku z thermomixa

Lista alergenów dla ryby po grecku z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze ryby po grecku z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
80.83
282.92
Białko (g)
6.65
23.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
5.37
18.80
Węglowodany przyswajalne (g)
4.16
14.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
4.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
3.02
10.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.62
2.18
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
8.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
6.95
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
1.42
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.29
50.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
117.87
412.56
Witamina B6 (mg)
0.16
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.06
Witamina C (mg)
5.14
17.99
Witamina D (µg (mcg))
0.30
1.05
Witamina E (mg)
1.07
3.73
Retinol (µg (mcg))
3.99
13.95
Tiamina (mg)
0.07
0.23
Ryboflawina (mg)
0.05
0.18
Niacyna (mg)
1.20
4.22
Foliany (µg (mcg))
12.29
43.02
Beta karoten (µg (mcg))
1135.36
3973.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
81.03
283.59
Potas (mg)
297.53
1041.35
Wapń (mg)
23.86
83.50
Fosfor (mg)
90.55
316.93
Magnez (mg)
20.87
73.05
Żelazo (mg)
0.61
2.14
Cynk (mg)
0.31
1.08
Miedź (mg)
0.07
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby po grecku z thermomixa 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby po grecku z thermomixa

Koszt składników
80.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
80.80