Ryba po grecku Thermomix
- Dorsz filet (500 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (200 g)
- Pietruszka (50 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
- Wino białe wytrawne (150 ml)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Cukier (5 g)
Przepis na rybę po grecku z thermomixa krok po kroku
Filety umyj i osusz. Każdy z nich skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Każdy filet zawiń folią aluminiową.
Rybę ułóż w przystawce Varoma.
Warzywa umyj i obierz. Umieść w naczyniu Thermomixa cebulę przekrojone na pół, marchewki, pietruszkę i seler. Wlej oliwę.
Rozdrobnij warzywa przez 5 sekund / obroty 5.
Dodaj pół łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, wino, pomidory z puszki, liść laurowy, łyżeczkę cukru, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę oregano.
Ułóż przystawkę Varoma z rybami.
Gotuj przez 20 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.
Zdejmij przystawkę Varoma. Ustaw na pokrywce koszyczek i gotuj jeszcze 10 minut / temperatura Varoma / obroty wsteczne 1.
Rybę przełóż na półmisek i przykryj ugotowanym sosem warzywnym.
- Chlebek ziołowy Thermomix
- Pizza Thermomix
- Gofry Thermomix
- Ciasto marchewkowe Thermomix
- Ciasto na pizzę Thermomix
- Naleśniki Thermomix
- Placki ziemniaczane Thermomix
- Kawa mrożona Thermomix
- Szarlotka Thermomix
- Sernik Thermomix
- Chałka Thermomix
- Malinowa chmurka Thermomix
- Pierniki z Thermomixu
- Kopytka z Thermomixu
- Ciasto na pierogi Thermomix
- Sernik rosa Thermomix
- Owsianka Thermomix
- Piernik Thermomix
- Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat ryby po grecku z thermomixa
Ryba po grecku Thermomix to pyszne rybno-warzywne danie, które przygotujesz w kilka minut. To danie idealne nie tylko na święta.
Przepis na rybę po grecku z Thermomixa wykonasz z dorsza, warzyw korzeniowych, pomidorów z puszki i białego wina. To dobra ryba po grecku robi się sama, a Ty w tym czasie możesz przygotować się na świętowanie.
Na początku filety z dorsza skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Zawiń je w folię aluminiową i odstaw na czas przygotowania reszty składników. Warzywa umyj i obierz. W naczyniu Thermomixa umieść marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera. Dodaj oliwę i rozdrobnij przez kilka sekund. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i ustaw przystawkę Varoma z ułożonymi rybami. Gotuj 20 minut w temperaturze Varoma. Następnie ściągnij przystawkę i odparuj sos jeszcze przez 10 minut. Gotową rybę z warzywami podawaj na półmisku. Dodatkowo można przystroić ją skórką z cytryny, dzięki czemu będzie pięknie prezentować się na stole na święta.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić rybę po grecku w Thermomixie. Sami widzicie, że to prosty przepis, z którego powstaje pyszna i zdrowa rybka.
Dorsz to ryba, która powinna bardzo często pojawiać się na naszym stole. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera ważne dla zdrowia pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3 i omega-6 i witaminy z grupy B. Jest produktem niskokalorycznym. W 100 g mięsa z ryby jest około 80-100 kcal w zależności od rodzaju dorsza. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.
Alergeny w rybie po grecku z thermomixa
Lista alergenów dla ryby po grecku z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze ryby po grecku z thermomixa
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.