Ryba po chińsku

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna potrawa rybna chińska
Ryba po chińsku
Ryba po chińsku to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Ryba najlepiej sprawdzi się podana na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tę ciekawą w smaku rybę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
367 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Dorsz filet (300 g)
  • Mieszanka warzyw chińskich (mrożona) (400 g)
  • Pomidory w puszce - 1 opakowanie (400 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ocet spirytusowy, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na ryba po chińsku krok po kroku

Dorsza pokrój na porcje.

Dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż rybę przez 4-5 minut z każdej strony.

Na patelni podsmaż warzywa chińskie i dodaj do nich pomidory w puszce.

Dopraw solą, pieprzem, cukrem i duś przez 10 minut.

Wlej ocet, dodaj sos sojowy i wymieszaj.

Gorącą zalewą przełóż rybę i schłodź w lodówce przez 10-12 godzin.

Podawaj na talerzu z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na ryba po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat ryby po chińsku

Ryba po chińsku to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Ryba podawana na zimno sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia lub podczas imprez ze znajomymi. Prosty przepis przygotować należy na dzień przed podaniem. Przepis na rybę po chińsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dorsz, mieszanka warzyw chińskich, pomidory w puszce, ocet, cukier, sos sojowy, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić rybę po chińsku? Dorsza pokrój na porcje. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż rybę przez 4-5 minut z każdej strony. Na patelni podsmaż warzywa chińskie i dodaj do nich pomidory w puszce. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i duś przez 10 minut. Wlej ocet, dodaj sos sojowy i wymieszaj. Gorącą zalewą przełóż rybę i schłodź w lodówce przez 10-12 godzin. Podawaj na talerzu z dodatkiem pieczywa.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insuliny, prolaktyny czy hormon wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ocet spirytusowy zamienić można na ocet jabłkowy, będzie wówczas bardziej delikatny dla naszego układu pokarmowego.

Podsumowując smaczna ryba jest idealna jako danie na święta. Najlepsza ryba w sosie pomidorowym może zostać przygotowana także w cieście naleśnikowym. Ryba jest dobra do spożycia dzień po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pyszna ryba jest bardzo aromatyczna i zawiera niedużą ilość kalorii. Do ryby można dodać także paprykę chilli, będzie wówczas bardziej pikantna. Rybę w sosie można podawać na ciepło z dodatkiem ryżu lub smażonego makaronu pszennego.

Alergeny w rybie po chińsku

Lista alergenów dla ryby po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze ryby po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Ryba po chińsku to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba jest daniem niskokalorycznym i sprawdzi się doskonale podana osobom na diecie redukcyjnej. Danie jest dobrym źródłem składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
66.90
367.96
Białko (g)
5.84
32.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
3.75
20.62
Węglowodany przyswajalne (g)
3.08
16.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
9.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
3.11
17.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.36
2.00
Tłuszcze nienasycone (g)
2.75
15.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
94.34
518.85
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby po chińsku 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby po chińsku

Koszt składników
38.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Mieszanka warzyw chińskich (mrożona)
400 g
9.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
1 opakowanie
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Olej rzepakowy
30 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
38.30