Ryba po angielsku

Opublikowano: 16.08.2022 r., 9:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba po angielsku podana z dodatkiem frytek oraz sosu na talerzu.
Ryba po angielsku
Ryba po angielsku to filet rybny smażony w panierce z ciasta na bazie mąki, jajek oraz mleka. Ryba świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
286 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Sandacz filet (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Mleko 3,2% pół szklanki (125 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, sitko, miska

Przepis na rybę po angielsku krok po kroku

Do miski przesiej mąkę.

Następnie do mąki dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz pieprzu, pół szlai wody, mleko oraz jajko.

Składniki wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.

Ciasto odstaw na 15 minut.

Na patelni rozgrzej olej.

Rybę maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na rybę po angielsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat ryby po angielsku

Ryba po angielsku to ryba smażona w panierce z ciasta zbliżonego do ciasta naleśnikowego. Najlepsza ryba po angielsku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Filet z sandacza w ciście świetnie smakuje z dodatkiem frytek oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw. Przepis na rybę po angielsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: sandacz filet, mąka pszenna, mleko, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Jak zrobić rybę po angielsku? Do miski przesiej mąkę. Następnie do mąki dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz pieprzu, pół szlai wody, mleko oraz jajko. Składniki wymieszaj do powstania jednolitego ciasta. Ciasto odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej. Rybę maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sandacz jest rybą jeziorną, przez niewielką zawartość tłuszczu ogółem zawiera też wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Jest za to źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i składników mineralnych takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo — naczyniowego. Sandacz dobrze sprawdzi się na dietach redukcyjnych oraz u osób w podwyższonym poziomem cholesterolu.

Podsumowując smaczne ryby w cieście to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Pyszne danie doskonale smakuje z dodatkiem smażonych lub pieczonych frytek oraz surówek ze świeżych warzyw. Aby posiłek był mniej kaloryczny, warto wybrać frytki pieczone. Ryba stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Proste danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.

Alergeny w rybie po angielsku

Lista alergenów dla ryby po angielsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sandacz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ryby po angielsku

na 100g gotowej potrawy

Ryba po angielsku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Smażona ryba nie jest wskazana w diecie osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcze nasycone (g)
1.26
2.77
Tłuszcze nienasycone (g)
5.71
12.57
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby po angielsku 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby po angielsku

Koszt składników
79.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sandacz filet
500 g
30.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
42.86
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
79.10