Ryba faszerowana w galarecie
- Dorsz filet (700 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Marchewka - 1 sztuka (50 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (40 g)
- Bułka tarta - 3 łyżki (30 g)
- Jajko (2 szt.)
- Żelatyna (40 g)
Przepis na rybę faszerowaną w galarecie krok po kroku
W naczyniu blendera umieść rybę oczyszczoną z ości i pokrojoną cebulę i rozdrobnij melakserem.
Dopraw, dodaj jajka, bułkę tartą i wymieszaj do połączenia składników.
Uformuj rulon i szczelnie zawiń np. bandażem uciskowym.
Włóż go garnka z gotującą się wodą, dodaj przyprawy i gotuj ok. 30 minut.
Wyjmij z garnka, odstaw do ostygnięcia i rozwiń. Pokrój na kawałki i ułóż w głębokim półmisku.
Do wywaru w garnku dodaj żelatynę oraz marchew i pietruszkę starte na tarce.
Wymieszaj i wylej na półmisek z rybą. Odstaw aż galaretka zastygnie.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat ryby faszerowanej w galarecie
Ryba faszerowana w galarecie to danie dedykowane przede wszystkim, wszystkim miłośnikom ryb i tradycyjnych polskich dań. Mimo, że tradycyjnie i najczęściej przygotowywana jest jako pyszna potrawa świąteczna, wigilia Bożego Narodzenia nie jest jedynym dniem, kiedy będzie to dobra i smaczna opcja na posiłek. To świetna propozycja również na posiłek bez większej okazji. Śmiało możesz go przygotować z warzywami na przykład na obiad lub kolację w tygodniu lub jako przystawkę na imprezę z rodziną lub przyjaciółmi. Jest to potrawa łatwa w przygotowaniu, zdrowa i stosunkowo niskokaloryczna. Ryby są źródłem białka, kwasów omega-3 oraz jodu, dlatego zdecydowanie warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie - według zaleceń minimum dwa razy w tygodniu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę faszerowaną w galarecie nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Możesz wykorzystać świeżego lub mrożonego dorsza, a także inny dowolny, ulubiony rodzaj ryby. Inne niezbędne składniki to cebula, jajka, bułka tarta, żelatyna oraz marchewka i pietruszka. Jeśli planujesz przygotować dorsza faszerowanego w galarecie z warzywami zaplanuj to odpowiednio wcześnie, ponieważ nie jest to posiłek, który można ugotować w ostatniej chwili. Konieczne jest dokładne rozdrobnienie ryby z dodatkiem cebuli, jajek i tartej bułki, gotowanie w wodzie, a następnie oczekiwanie na stężenie galarety. Przed ugotowaniem ryby najlepiej dokładnie ją owinąć czystym bandażem lub pończochą. Dorsz w galarecie świetnie sprawdzi się na jako przystawka na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe lub na kolację, gdyż to potrawa bardzo lekka, a jednocześnie pyszna i aromatyczna. Koniecznie poznaj nasz przepis na rybę faszerowaną w galarecie i sprawdź jak zrobić tą pyszną rybę idealną na przekąskę czy kolacje. To danie z którym poradzi sobie każdy, nawet dopiero początkujący kucharz.
Alergeny w rybie faszerowanej w galarecie
Lista alergenów dla ryby faszerowanej w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze ryby faszerowanej w galarecie
Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minim 2 razy w tygodniu. Ten przepis to jedna z możliwości okazyjnego włączenia jej do diety.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.