Ryba faszerowana
- Dorsz filet (2000 g)
- Marchewka (500 g)
- Pietruszka (100 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Cebula - 3 cebule (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży (50 g)
- Żelatyna - 2 opakowania (100 g)
- Kukurydza konserwowa (400 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na rybę faszerowaną krok po kroku
Z marchewki, pietruszki, selera i 2 cebule gotujemy wywar do galarety. Do warzyw wlewamy około 3 l wody. Całość gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Wywar doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Filety z dorsza razem z usmażoną cebulą powinniśmy zmielić. Dodajemy do niej posiekany koperek, sól, żelatynę (3 łyżki) oraz przyprawę do ryb. Masę mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Z ryby formujemy dwa batony, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je w piekarniku pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową rybę pozostawiamy do wystudzenia.
Do wywaru dodajemy pozostałą żelatynę. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się jej.
Następnie batony rybne kroimy w plastry o dowolnej grubości. Układamy je w blaszce. Całość posypujemy kukurydzą.
Na koniec rybę zalewamy wywarem z żelatyną. Blaszkę odstawiamy do lodówki celem stężenia wywaru.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Roladki z szynki w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat ryby faszerowanej
Pyszna ryba faszerowana w galarecie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się jako dodatek na święta. Filet z dorsza warzywami w galarecie jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić faszerowaną rybę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z marchewki, pietruszki, selera i 2 cebule gotujemy wywar do galarety. Do warzyw wlewamy około 3 l wody. Całość gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Wywar doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Filety z dorsza razem z usmażoną cebulą powinniśmy zmielić. Dodajemy do niej posiekany koperek, sól, żelatynę (3 łyżki) oraz przyprawę do ryb. Masę mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ryby formujemy dwa batony, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je w piekarniku pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową rybę pozostawiamy do wystudzenia. Do wywaru dodajemy pozostałą żelatynę. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się jej. Następnie batony rybne kroimy w plastry o dowolnej grubości. Układamy je w blaszce. Całość posypujemy kukurydzą. Na koniec rybę zalewamy wywarem z żelatyną. Blaszkę odstawiamy do lodówki celem stężenia wywaru.
Sprawdzony przepis na pyszną rybę faszerowaną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Smaczna galareta do ryby faszerowanej odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Gotowana lub duszona ryba idealnie się tu sprawdzi. Wigilia to okres gdzie powinniśmy przygotować tego typu posiłek. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Alergeny w rybie faszerowanej
Lista alergenów dla ryby faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze ryby faszerowanej
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić go do naszego menu.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.