Ryba faszerowana

Opublikowano: 23.04.2022 r., 13:54 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nadziewana ryba w naczyniu
Ryba faszerowana
Ryba faszerowana to doskonały pomysł na posiłek na świątecznym stole. Jest pyszna w smaku oraz łatwa w przygotowaniu. Warto ją spróbować!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 120 min
89 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 30 porcji
  • Dorsz filet (2000 g)
  • Marchewka (500 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Cebula - 3 cebule (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (50 g)
  • Żelatyna - 2 opakowania (100 g)
  • Kukurydza konserwowa (400 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, cukier, przyprawa do ryb
Sprzęt kuchenny
garnek, naczynie żaroodporne, blaszka do pieczenia, patelnia, maszynka do mielenia

Przepis na rybę faszerowaną krok po kroku

Z marchewki, pietruszki, selera i 2 cebule gotujemy wywar do galarety. Do warzyw wlewamy około 3 l wody. Całość gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Wywar doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.

Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.

Filety z dorsza razem z usmażoną cebulą powinniśmy zmielić. Dodajemy do niej posiekany koperek, sól, żelatynę (3 łyżki) oraz przyprawę do ryb. Masę mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Z ryby formujemy dwa batony, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je w piekarniku pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową rybę pozostawiamy do wystudzenia.

Do wywaru dodajemy pozostałą żelatynę. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się jej.

Następnie batony rybne kroimy w plastry o dowolnej grubości. Układamy je w blaszce. Całość posypujemy kukurydzą.

Na koniec rybę zalewamy wywarem z żelatyną. Blaszkę odstawiamy do lodówki celem stężenia wywaru.

Jak oceniasz przepis na rybę faszerowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat ryby faszerowanej

Pyszna ryba faszerowana w galarecie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się jako dodatek na święta. Filet z dorsza warzywami w galarecie jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić faszerowaną rybę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z marchewki, pietruszki, selera i 2 cebule gotujemy wywar do galarety. Do warzyw wlewamy około 3 l wody. Całość gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Wywar doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Filety z dorsza razem z usmażoną cebulą powinniśmy zmielić. Dodajemy do niej posiekany koperek, sól, żelatynę (3 łyżki) oraz przyprawę do ryb. Masę mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ryby formujemy dwa batony, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je w piekarniku pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową rybę pozostawiamy do wystudzenia. Do wywaru dodajemy pozostałą żelatynę. Całość podgrzewamy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się jej. Następnie batony rybne kroimy w plastry o dowolnej grubości. Układamy je w blaszce. Całość posypujemy kukurydzą. Na koniec rybę zalewamy wywarem z żelatyną. Blaszkę odstawiamy do lodówki celem stężenia wywaru.

Sprawdzony przepis na pyszną rybę faszerowaną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Smaczna galareta do ryby faszerowanej odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Gotowana lub duszona ryba idealnie się tu sprawdzi. Wigilia to okres gdzie powinniśmy przygotować tego typu posiłek. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Alergeny w rybie faszerowanej

Lista alergenów dla ryby faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze ryby faszerowanej

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić go do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
81.64
89.80
Białko (g)
12.91
14.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
5.07
5.58
Węglowodany przyswajalne (g)
4.18
4.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
1.06
1.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
0.31
Tłuszcze nienasycone (g)
0.78
0.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.45
0.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.36
Cholesterol (mg)
24.09
26.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
129.08
141.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.41
4.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.55
Witamina E (mg)
0.49
0.54
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.72
7.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.47
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.26
20.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1160.56
1276.62
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
78.92
86.81
Potas (mg)
331.48
364.63
Wapń (mg)
22.63
24.90
Fosfor (mg)
132.77
146.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.89
27.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
0.51
Cynk (mg)
0.41
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby faszerowanej 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby faszerowanej

Koszt składników
126.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
2000 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
80.00
Za 2000 g
Marchewka
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
300 g
3 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
50 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 50 g
Żelatyna
100 g
2 opakowania
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 5
12.50
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
400 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
126.50