Przepis na rurki z kremem z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska

Ciasto francuskie rozwiń na stole i wytnij paski 3-4 cm.

Metalowe rurki posmaruj delikatnie masłem i nawiń na nie plastry ciasta.

Upiecz ciasto francuskie w piecu przez 20 minut w 180 stopniach.

Śmietanę ubij na sztywno z cukier waniliowym i nadziej rurki z ciasta francuskiego.

rurki z kremem z ciasta francuskiego
Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
10.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
445 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Rurki z kremem z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rurko z kremem z ciasta francuskiego

Rurki z kremem z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na przyjęcie dla dzieci, które zdecydowanie uwielbiają pyszne rurki z kremem.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na rurki z kremem z ciasta francuskiego, które wbrew pozorom szybko przygotujesz we własnym domu. Wystarczy wykorzystać gotowe ciasto francuskie, które jest dostępne w każdym większym markecie w postaci zwiniętego rulonu.

Jedyne co będziemy potrzebować to metalowe rurki, na których będziemy wypiekać ciasto. Bez nich wykonanie rurek niestety jest niemożliwe dlatego warto zaopatrzyć się w taki sprzęt już na przyszłość.

Skoro ciasto mamy gotowe wystarczy je rozłożyć na stole i wyciąć paski o grubości 3-4 cm. Takie kawałki należy owijać jeden po drugim na rurki. Przed nawijaniem posmaruj je masłem, wtedy ciasto będzie idealnie odchodzić.

Tak przygotowane rurki upiecz w piecu przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie nabiorą chrupkości i będą bardzo dobre.

Ciasto powinno teraz ostygnąć, nie zajmie to wiele czasu. Ciasto francuskie bardzo szybko się piecze i studzi.

W tym czasie przygotujemy krem do rurek. To także jest błyskawiczna sprawa. Ja zawsze korzystam ze słodkiej śmietany i miksuje ze za pomocą miksera do momentu, aż powstanie delikatny jednolity krem. Możesz także skorzystać z gotowego fixu lub z bitej śmietany.

Każda z tych wersji będzie dobra, staraj się jednak wybierać produkty jak najmniej przetworzone i o jak najmniejszej ilości cukru.

Gdy rurki z ciasta francuskiego wystygną śmiało możemy je nadziewać.

Przygotowany słodki krem włóż do ciasta i schłodź w lodówce najlepiej przez godzinę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto jest gotowe.

Rurki to szybki i tani pomysł na słodką przekąskę. Już wiesz jak zrobić rurki z kremem, dlatego w momencie gdy najdzie Cię ochota na słodycze warto przygotuj je. Pamiętaj, aby gotowe rurki z kremem przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze rurek z kremem z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
445.50 kcal
445.50 kcal
Białko
5.06 g
5.06 g

Węglowodany w rurko z kremem z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
31.13 g
31.13 g
Węglowodany przyswajalne
30.27 g
30.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
0.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
33.52 g
33.52 g
Tłuszcze nasycone
18.24 g
18.24 g
Tłuszcze nienasycone
15.28 g
15.28 g

Składniki mineralne w przepisie na rurki z kremem z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
143.67 mg
143.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rurek z kremem z ciasta francuskiego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rurko z kremem z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla rurek z kremem z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania rurek z kremem z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
14.20
Jak oceniasz przepis na rurki z kremem z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84.0% osób