Przepis na rurki z kremem z ciasta francuskiego krok po kroku
- Ciasto francuskie 300 g
- Śmietanka kremowa 30% 200 g 1 opakowanie
- Cukier wanilinowy 20 g 2 łyżki
Ciasto francuskie rozwiń na stole i wytnij paski 3-4 cm.
Metalowe rurki posmaruj delikatnie masłem i nawiń na nie plastry ciasta.
Upiecz ciasto francuskie w piecu przez 20 minut w 180 stopniach.
Śmietanę ubij na sztywno z cukier waniliowym i nadziej rurki z ciasta francuskiego.
Często zadawane pytania
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Magdalenki
-
Tarta z malinami
-
Pieguski
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Kruche ciasto

(liczba kalorii)
Rurki z kremem z ciasta francuskiego - cechy przepisu
Więcej o rurko z kremem z ciasta francuskiego
Rurki z kremem z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na przyjęcie dla dzieci, które zdecydowanie uwielbiają pyszne rurki z kremem.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na rurki z kremem z ciasta francuskiego, które wbrew pozorom szybko przygotujesz we własnym domu. Wystarczy wykorzystać gotowe ciasto francuskie, które jest dostępne w każdym większym markecie w postaci zwiniętego rulonu.
Jedyne co będziemy potrzebować to metalowe rurki, na których będziemy wypiekać ciasto. Bez nich wykonanie rurek niestety jest niemożliwe dlatego warto zaopatrzyć się w taki sprzęt już na przyszłość.
Skoro ciasto mamy gotowe wystarczy je rozłożyć na stole i wyciąć paski o grubości 3-4 cm. Takie kawałki należy owijać jeden po drugim na rurki. Przed nawijaniem posmaruj je masłem, wtedy ciasto będzie idealnie odchodzić.
Tak przygotowane rurki upiecz w piecu przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie nabiorą chrupkości i będą bardzo dobre.
Ciasto powinno teraz ostygnąć, nie zajmie to wiele czasu. Ciasto francuskie bardzo szybko się piecze i studzi.
W tym czasie przygotujemy krem do rurek. To także jest błyskawiczna sprawa. Ja zawsze korzystam ze słodkiej śmietany i miksuje ze za pomocą miksera do momentu, aż powstanie delikatny jednolity krem. Możesz także skorzystać z gotowego fixu lub z bitej śmietany.
Każda z tych wersji będzie dobra, staraj się jednak wybierać produkty jak najmniej przetworzone i o jak najmniejszej ilości cukru.
Gdy rurki z ciasta francuskiego wystygną śmiało możemy je nadziewać.
Przygotowany słodki krem włóż do ciasta i schłodź w lodówce najlepiej przez godzinę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto jest gotowe.
Rurki to szybki i tani pomysł na słodką przekąskę. Już wiesz jak zrobić rurki z kremem, dlatego w momencie gdy najdzie Cię ochota na słodycze warto przygotuj je. Pamiętaj, aby gotowe rurki z kremem przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze rurek z kremem z ciasta francuskiego
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w rurko z kremem z ciasta francuskiego
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na rurki z kremem z ciasta francuskiego
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rurko z kremem z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla rurek z kremem z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%