Rurki z kremem z ciasta francuskiego

Opublikowano: 27.11.2021 r., 20:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
rurki z kremem z ciasta francuskiego
Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Domowe rurki z kremem sprawdzą się idealnie na spotkanie ze znajomymi jako słodka przekąska. Poznaj przepis i koniecznie sprobuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 20 min
445 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
  • Cukier wanilinowy 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska

Przepis na rurki z kremem z ciasta francuskiego krok po kroku

Ciasto francuskie rozwiń na stole i wytnij paski 3-4 cm.

Metalowe rurki posmaruj delikatnie masłem i nawiń na nie plastry ciasta.

Upiecz ciasto francuskie w piecu przez 20 minut w 180 stopniach.

Śmietanę ubij na sztywno z cukier waniliowym i nadziej rurki z ciasta francuskiego.

Jak oceniasz przepis na rurki z kremem z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat rurek z kremem z ciasta francuskiego

Rurki z kremem z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na przyjęcie dla dzieci, które zdecydowanie uwielbiają pyszne rurki z kremem.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na rurki z kremem z ciasta francuskiego, które wbrew pozorom szybko przygotujesz we własnym domu. Wystarczy wykorzystać gotowe ciasto francuskie, które jest dostępne w każdym większym markecie w postaci zwiniętego rulonu.

Jedyne co będziemy potrzebować to metalowe rurki, na których będziemy wypiekać ciasto. Bez nich wykonanie rurek niestety jest niemożliwe dlatego warto zaopatrzyć się w taki sprzęt już na przyszłość.

Skoro ciasto mamy gotowe wystarczy je rozłożyć na stole i wyciąć paski o grubości 3-4 cm. Takie kawałki należy owijać jeden po drugim na rurki. Przed nawijaniem posmaruj je masłem, wtedy ciasto będzie idealnie odchodzić.

Tak przygotowane rurki upiecz w piecu przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie nabiorą chrupkości i będą bardzo dobre.

Ciasto powinno teraz ostygnąć, nie zajmie to wiele czasu. Ciasto francuskie bardzo szybko się piecze i studzi.

W tym czasie przygotujemy krem do rurek. To także jest błyskawiczna sprawa. Ja zawsze korzystam ze słodkiej śmietany i miksuje ze za pomocą miksera do momentu, aż powstanie delikatny jednolity krem. Możesz także skorzystać z gotowego fixu lub z bitej śmietany.

Każda z tych wersji będzie dobra, staraj się jednak wybierać produkty jak najmniej przetworzone i o jak najmniejszej ilości cukru.

Gdy rurki z ciasta francuskiego wystygną śmiało możemy je nadziewać.

Przygotowany słodki krem włóż do ciasta i schłodź w lodówce najlepiej przez godzinę. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto jest gotowe.

Rurki to szybki i tani pomysł na słodką przekąskę. Już wiesz jak zrobić rurki z kremem, dlatego w momencie gdy najdzie Cię ochota na słodycze warto przygotuj je. Pamiętaj, aby gotowe rurki z kremem przechowywać w lodówce.

Alergeny w rurko z kremem z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla rurek z kremem z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze rurek z kremem z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Domowe rurki to zdecydowanie lepsza opcja niż kupne wypieki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
445.50
445.50
Białko (g)
5.06
5.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
31.13
31.13
Węglowodany przyswajalne (g)
30.27
30.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
0.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
33.52
33.52
Tłuszcze nasycone (g)
18.24
18.24
Tłuszcze nienasycone (g)
15.28
15.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
143.67
143.67
Szacunkowy indeks glikemiczny rurek z kremem z ciasta francuskiego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rurek z kremem z ciasta francuskiego

Koszt składników
14.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
14.20