Rurki z kremem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Śmietana 18% (200 g)
- Mleko 3,2% (700 ml)
- Budyń (proszek) (150 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
Przepis na rurki z kremem krok po kroku
Mąkę, jajka, 150g cukru , śmietanę i 200g zimnego pokrojonego w kostkę masła zagnieć w jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce 30 minut.
W między czasie ugotuj budyń. W garnku zagotuj 3/4 objętości mleka i 150 g cukru. W szklance wymieszaj resztę mleka i proszek budyniowy, dodaj do gotującego mleka. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje. Wystudź i zmiksuj z ciepłym masłem.
Ciasto rozwałkuj i potnij w paski o szerokości 1-2 cm.
Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawiń na nią ciasto.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wystudzone rurki nadziewaj kremem budyniowym.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciastka brownie
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat rurek z kremem
Rurki z kremem to doskonały pomysł na pyszny słodki dodatek do kawy i herbaty z kremem budyniowym. Przepis na domowe rurki z kremem jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, dlatego nie jest Ci potrzebne duże doświadczenie cukiernicze. Aby wykonać te pyszne rurki będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, budyń, cukier i śmietana kwaśna 18%.
Jak zrobić pyszne rurki z kremem? Na początek przygotuj ciasto. Na blacie umieść mąkę, jajka, śmietanę kwaśną, cukier oraz zimne masło pokrojone w kostkę zagnieć jednolite gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. W między czasie przygotuj krem budyniowy do rurek. Przepis na krem jest następujący: w garnku zagotuj 3/4 objętości mleka wraz z cukrem. W szklance wymieszaj proszek na budyń z resztą mleka. Do wrzącego mleka przelej budyń, zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i gdy będzie zimny zmiksuj go z masłem w temperaturze pokojowej. Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego. Ciasto rozwałkuj i potnij na kawałki szerokości 1-2 centymetrów. Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawiń na nią pasek ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut. Wystudzone rurki nadziewaj kremem budyniowym.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości.
Podsumowując ciasto na rurki z kremem to nic innego jak tradycyjne kruche ciasto. Aby zachowało swoje właściwości ciasto należy zagnieść szybko żeby nie zdążyło się zagrzać. Domowe rurki są pyszne i pozbawione konserwantów. Dobre rurki przechowuj w lodówce do 5 dni. Pyszne i szybkie rurki z kremem budyniowym będą idealnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną oraz znajomymi.
Alergeny w rurkach z kremem
Lista alergenów dla rurek z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rurek z kremem
Rurki z kremem to dobry pomysł na domowy wyrób. Rurki są kruche i mają pyszny budyniowy krem. Nie zawierają konserwantów. Są wyrobem wysoko kalorycznym dlatego ograniczaj ich spożywanie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.