Rurki z kremem

Opublikowano: 11.09.2021 r., 11:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowe rurki na talerzyku
Rurki z kremem
Rurki z kremem to doskonały słodki deser na rodzinne przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu. Świetnie smakują z dodatkiem herbaty lub kawy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
305 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło - 2 kostki (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Mleko 3,2% (700 ml)
  • Budyń (proszek) (150 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do rurek

Przepis na rurki z kremem krok po kroku

Mąkę, jajka, 150g cukru , śmietanę i 200g zimnego pokrojonego w kostkę masła zagnieć w jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce 30 minut.

W między czasie ugotuj budyń. W garnku zagotuj 3/4 objętości mleka i 150 g cukru. W szklance wymieszaj resztę mleka i proszek budyniowy, dodaj do gotującego mleka. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje. Wystudź i zmiksuj z ciepłym masłem.

Ciasto rozwałkuj i potnij w paski o szerokości 1-2 cm.

Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawiń na nią ciasto.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-15 minut.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wystudzone rurki nadziewaj kremem budyniowym.

Jak oceniasz przepis na rurki z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat rurek z kremem

Rurki z kremem to doskonały pomysł na pyszny słodki dodatek do kawy i herbaty z kremem budyniowym. Przepis na domowe rurki z kremem jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, dlatego nie jest Ci potrzebne duże doświadczenie cukiernicze. Aby wykonać te pyszne rurki będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, budyń, cukier i śmietana kwaśna 18%.

Jak zrobić pyszne rurki z kremem? Na początek przygotuj ciasto. Na blacie umieść mąkę, jajka, śmietanę kwaśną, cukier oraz zimne masło pokrojone w kostkę zagnieć jednolite gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. W między czasie przygotuj krem budyniowy do rurek. Przepis na krem jest następujący: w garnku zagotuj 3/4 objętości mleka wraz z cukrem. W szklance wymieszaj proszek na budyń z resztą mleka. Do wrzącego mleka przelej budyń, zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i gdy będzie zimny zmiksuj go z masłem w temperaturze pokojowej. Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego. Ciasto rozwałkuj i potnij na kawałki szerokości 1-2 centymetrów. Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawiń na nią pasek ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut. Wystudzone rurki nadziewaj kremem budyniowym.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości.

Podsumowując ciasto na rurki z kremem to nic innego jak tradycyjne kruche ciasto. Aby zachowało swoje właściwości ciasto należy zagnieść szybko żeby nie zdążyło się zagrzać. Domowe rurki są pyszne i pozbawione konserwantów. Dobre rurki przechowuj w lodówce do 5 dni. Pyszne i szybkie rurki z kremem budyniowym będą idealnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną oraz znajomymi.

Alergeny w rurkach z kremem

Lista alergenów dla rurek z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rurek z kremem

na 100g gotowej potrawy

Rurki z kremem to dobry pomysł na domowy wyrób. Rurki są kruche i mają pyszny budyniowy krem. Nie zawierają konserwantów. Są wyrobem wysoko kalorycznym dlatego ograniczaj ich spożywanie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
305.15
305.15
Białko (g)
5.30
5.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.28
34.28
Węglowodany przyswajalne (g)
34.25
34.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.85
16.85
Tłuszcze nasycone (g)
11.40
11.40
Tłuszcze nienasycone (g)
5.45
5.45
Cholesterol (mg)
76.13
76.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
144.13
144.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
141.50
141.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.22
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Niacyna (mg)
1.38
1.38
Foliany (µg (mcg))
34.51
34.51
Beta karoten (µg (mcg))
29.60
29.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
65.66
65.66
Potas (mg)
95.98
95.98
Wapń (mg)
56.18
56.18
Fosfor (mg)
81.52
81.52
Magnez (mg)
12.87
12.87
Żelazo (mg)
1.30
1.30
Cynk (mg)
0.49
0.49
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny rurek z kremem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rurek z kremem

Koszt składników
30.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Mleko 3,2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Budyń (proszek)
150 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.75
Za 150 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
30.20