Przepis na rurki z bitą śmietaną krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, śmietan-fix
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, rózga, szpryca, miska, waflownica, rurki metalowe

Do miski dodaj białka oraz 1/4 szklanki śmietanki. Rozmieszaj do połączenia się składników.

Do białek i śmietanki dodaj cukier waniliowy, cukier, roztopione masło i mąkę.

Dokładnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Rozgrzej waflownicę, wylej porcję ciasta i piecz około 1,5 minuty aż będą złote.

Wyjęte placki natychmiast owiń wokół metalowych rurek lub wokół rączki drewnianej łyżki.

Pozostaw do wystudzenia a następnie delikatnie zdejmij.

Śmietankę ubij z cukrem na puszystą masę a następnie dodaj śmietan fix.

Bitą śmietanę przełóż do szprycy i nadziej rurki.

Często zadawane pytania

Rurki z bitą śmietaną podane w koszyku ze ściereczką w kratkę, na drewnianym blacie
Rurki z bitą śmietaną
Koszt przygotowania dania
8.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
189 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Rurki z bitą śmietaną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rurkach z bitą śmietaną

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Rurki z bitą śmietaną są wyśmienitą, słodką przekąską, która dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Cieniutkie, kruche, chrupiące i delikatnie słodkie ciasto, z którego przygotowane są rurki idealnie łączy się z puszystą i lekką bitą śmietaną. Krem do rurek z bitej śmietany to śmietana ubita z cukrem utrwalona śmietan-fixem. Do utrwalenia bitej śmietany możesz użyć także dwóch lub trzech łyżek serka mascarpone. Przepis na rurki z bitą śmietaną jest łatwy w przygotowaniu jednak wymaga specjalnego opiekacza aby przygotować domowe, kruche rurki. Jak napełnić rurki bitą śmietaną? Najlepiej użyć do tego rękawa cukierniczego, który pomoże równomiernie rozłożyć porcję kremu w całej długości rurki. A dokładnie jak zrobić rurki z bitą śmietaną dowiesz się z naszego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Rurki z bitą śmietaną są jedną z ulubionych słodkich przekąsek dzieci, ich forma jest dla nich atrakcyjna dzięki czemu chętnie je jedzą. Dla wielu dorosłych osób są one wspomnieniem dzieciństwa.

Wartości odżywcze rurek z bitą śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kalorie)
338.90 kcal
189.78 kcal
Białko
3.39 g
1.90 g

Węglowodany w rurkach z bitą śmietaną

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany
30.60 g
17.14 g
Węglowodany przyswajalne
30.38 g
17.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.23 g
0.13 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz
22.90 g
12.83 g
Tłuszcze nasycone
19.96 g
11.18 g
Tłuszcze nienasycone
2.94 g
1.65 g

Składniki mineralne w przepisie na rurki z bitą śmietaną

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód
19.80 mg
11.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rurek z bitą śmietaną 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rurkach z bitą śmietaną

Lista alergenów dla rurek z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania rurek z bitą śmietaną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
85 g
2/3 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 85 g
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
70 g
4 1/2 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
40 g
1/4 szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
256 g
400 mililitrów
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.84
Za 256 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
27.30
Jak oceniasz przepis na rurki z bitą śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.2% osób