Rurki z bitą śmietaną
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2/3 szklanki (85 g)
- Białko jajka (2 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Masło - 4 1/2 łyżki (70 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1/4 szklanki (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 mililitrów (256 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
Przepis na rurki z bitą śmietaną krok po kroku
Do miski dodaj białka oraz 1/4 szklanki śmietanki. Rozmieszaj do połączenia się składników.
Do białek i śmietanki dodaj cukier waniliowy, cukier, roztopione masło i mąkę.
Dokładnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Rozgrzej waflownicę, wylej porcję ciasta i piecz około 1,5 minuty aż będą złote.
Wyjęte placki natychmiast owiń wokół metalowych rurek lub wokół rączki drewnianej łyżki.
Pozostaw do wystudzenia a następnie delikatnie zdejmij.
Śmietankę ubij z cukrem na puszystą masę a następnie dodaj śmietan fix.
Bitą śmietanę przełóż do szprycy i nadziej rurki.
Więcej informacji na temat rurek z bitą śmietaną
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Rurki z bitą śmietaną są wyśmienitą, słodką przekąską, która dla wielu osób jest smakiem dzieciństwa. Cieniutkie, kruche, chrupiące i delikatnie słodkie ciasto, z którego przygotowane są rurki idealnie łączy się z puszystą i lekką bitą śmietaną. Krem do rurek z bitej śmietany to śmietana ubita z cukrem utrwalona śmietan-fixem. Do utrwalenia bitej śmietany możesz użyć także dwóch lub trzech łyżek serka mascarpone. Przepis na rurki z bitą śmietaną jest łatwy w przygotowaniu jednak wymaga specjalnego opiekacza aby przygotować domowe, kruche rurki. Jak napełnić rurki bitą śmietaną? Najlepiej użyć do tego rękawa cukierniczego, który pomoże równomiernie rozłożyć porcję kremu w całej długości rurki. A dokładnie jak zrobić rurki z bitą śmietaną dowiesz się z naszego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Rurki z bitą śmietaną są jedną z ulubionych słodkich przekąsek dzieci, ich forma jest dla nich atrakcyjna dzięki czemu chętnie je jedzą. Dla wielu dorosłych osób są one wspomnieniem dzieciństwa.
Alergeny w rurkach z bitą śmietaną
Lista alergenów dla rurek z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze rurek z bitą śmietaną
Rurki z bitą śmietaną to lekki deser, którego jedna porcja nie zawiera wiele cukru. Są one zdrowszą wersją rurek z masą budyniową.
Energia i białka
(56g)
Węglowodany
(56g)
Tłuszcze
(56g)
Składniki mineralne
(56g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.