Rumsztyk

Opublikowano: 08.06.2021 r., 12:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rumsztyk w trakcie smażenia na patelni.
Rumsztyk
Rumsztyk to pyszny kotlet, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. To idealny sposób na miękką, smaczną i soczystą wołowinę.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
716 kcal
Kcal w porcji
331 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wołowe (800 g)
  • Cebula 2 szt (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek (75 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na rumsztyk krok po kroku

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj posiekaną 1 cebulę. Podsmaż ją tak, by była rumiana.

Do dużej miski włóż mięso, dodaj podsmażoną cebulę i wbij jajko.

Dopraw solą, pieprzem, gałką i kminkiem.

Wszystko wymieszaj rękami i uformuj dość spore kotlety.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kotlety z obu stron po 3 minuty.

Ściągnij kotlety na talerz, a na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.

Podawaj kotlety z cebulą.

Jak oceniasz przepis na rumsztyk
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,4% osób

Więcej informacji na temat rumsztyka

Rumsztyk to pyszny kotlet, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. To niesamowicie łatwy sposób na przygotowanie mięsa mielonego, które dzięki temu jest niezwykle soczyste i miękkie. Będzie idealnym wyborem na pyszny i wyjątkowy obiad. Świetnie komponuje się z ziemniakami lub kaszą, a dodatek duszonej cebuli sprawia, że mięso jest niezwykle aromatyczne.

Jeżeli zastanawiasz się jakie użyć mięso na rumsztyk, to najlepiej wybrać wołowe mięso mielone. Ze względu na dość spory udział tłuszczu będzie idealnie smaczne i soczyste. Można użyć również mięsa wieprzowego, które również dobrze się sprawdzi. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić rumsztyk wieprzowy, to postępowanie będzie dokładnie takie same jak w przypadku wołowiny. Dlatego ten przepis idealnie nada się do obu rodzajów mięsa. W każdej opcji rumsztyk wychodzi niezwykle smaczny i jest bardzo sycący.

Najlepiej mięso to smakuje z cebulką, lekko podduszoną wcześniej, tak by straciła swój ostry smak i stała się lekko słodkawa. To świetny pomysł na kotlety mielone w innej, bardziej ciekawej i niebanalnej odsłonie. Przypadną do gustu wszystkim, którzy kochają tradycyjną kuchnię, jednak szukają czegoś nowego. Kotlety robi się z mięsa mielonego, dzięki czemu są łatwe i bardzo szybkie. To idealny wybór dla osób zapracowanych, a także tych które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To danie można przygotować w kilka minut i cieszyć się jego pysznym smakiem.

Przepis na rumsztyk wołowy z cebulą to świetny i sprawdzony pomysł na pyszne danie, które zasmakuje całej rodzinie. Gdy dołoży się do niego kaszę, ziemniaki lub ryż i warzywa, to będzie bardzo wartościowym posiłkiem. Wołowina jest świetnym źródłem białka, a także żelaza hemowego, które charakteryzuje się bardzo dobrym wchłanianiem. Dlatego to świetny wybór dla osób cierpiących z powodu anemii.

Z tego przepisu dowiesz się jak się robi rumsztyk, który smakuje niezwykle pysznie, a przy tym jest banalnie prosty w przygotowaniu. To najlepsze danie dla całej rodziny. Można je również podawać z pieczarkami, wcześniej podsmażonymi.

Alergeny w rumsztyku

Lista alergenów dla rumsztyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rumsztyka

na 100g gotowej potrawy

Mięso czerwone, które jest podstawą tego dania, nie powinno być spożywane zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(331g)
Energia (kcal)
216.36
716.17
Białko (g)
11.34
37.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(331g)
Węglowodany (g)
2.84
9.40
Węglowodany przyswajalne (g)
2.33
7.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
1.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(331g)
Tłuszcz (g)
17.53
58.03
Tłuszcze nasycone (g)
7.18
23.76
Tłuszcze nienasycone (g)
10.36
34.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.37
31.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
3.26
Cholesterol (mg)
58.09
192.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(331g)
Witamina A (µg (mcg))
9.02
29.86
Witamina B6 (mg)
0.24
0.80
Witamina B12 (µg (mcg))
1.33
4.40
Witamina C (mg)
2.23
7.37
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.47
Witamina E (mg)
0.96
3.19
Retinol (µg (mcg))
9.02
29.86
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Ryboflawina (mg)
0.12
0.39
Niacyna (mg)
2.63
8.71
Foliany (µg (mcg))
11.87
39.28
Beta karoten (µg (mcg))
0.30
1.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(331g)
Sód (mg)
46.89
155.20
Potas (mg)
214.48
709.95
Wapń (mg)
19.52
64.59
Fosfor (mg)
113.15
374.53
Magnez (mg)
13.73
45.44
Żelazo (mg)
1.35
4.48
Cynk (mg)
2.65
8.77
Miedź (mg)
0.05
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny rumsztyka 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rumsztyka

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
800 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 800 g
Cebula
400 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
75 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Koszt składników
51.00