Przepis na rumsztyk wieprzowy krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mięso posiekaj drobno, dodaj jajko, wodę, dopraw solą i pieprzem i wyrób, aż masa nabierze plastycznej konsystencji.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno, zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym i dodaj do masy mięsnej, wymieszaj.

Formuj kotlety, zwilż ręce wodą - aby kotlety nie kleiły się do rąk.

Smaż kotlety na rozgrzanym maśle klarowanym, aż będą rumiane z obu stron.

Obierz resztę cebul i posiekaj w pióra.

Cebulę usmaż na maśle klarowanym, dodaj łyżeczkę cukru, aby lepiej się skarmelizowała.

Kotlet podawaj na talerzu z cebulką na wierzchu.

Rumsztyk wieprzowy podany na czarnym talerzu z dodatkiem warzyw. Obok talerza znajdują się metalowe sztućce.
Rumsztyk wieprzowy
Koszt przygotowania dania
27.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
516 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
24

Rumsztyk wieprzowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rumsztyku wieprzowym

Pyszny rumsztyk wieprzowy to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Siekany kotlet z cebulką to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałych kawałków mięsa. Przepis na rumsztyk wieprzowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia siekanego kotleta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, jajko, sól, pieprz, tymianek, masło klarowane.

Jak zrobić rumsztyk wieprzowy? Mięso posiekaj drobno, dodaj jajko, wodę, dopraw solą i pieprzem, wyrób, aż masa nabierze plastycznej konsystencji. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno, zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym i dodaj do masy mięsnej, wymieszaj. Formuj kotlety, zwilż ręce wodą, aby kotlety nie kleiły się do rąk. Smaż kotlety na rozgrzanym maśle klarowanym, aż będą rumiane z obu stron. W między czasie obierz resztę cebul i posiekaj w pióra. Cebulę usmaż na patelni, na której smażyły się kotlety. Dodaj do niej łyżeczkę cukru aby lepiej się skarmelizowała. Kotlet podawaj na talerzu z cebulką na wierzchu.

Mięso wieprzowe z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Anemia powoduje, że nasz organizm jest permanentnie niedotleniony, zwalniają procesy metaboliczne. Dlatego tak ważna jest jego prawidłowa podaż w naszej diecie. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu staraj się wybierać kawałki z mniejszą jego zawartością, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potraw. Cebula jest dobrym źródłem składników bakteriobójczych. Świetnie podkreśla także smak potraw, jest bardzo popularnym dodatkiem, możemy ją znaleźć w recepturze prawie każdej potrawy.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszny siekany kotlet jest dobry na imprezy rodzinne. Rumsztyk możesz przygotować także z mięsa mielonego. Kotlet z cebulką świetnie sprawdza się podany z pieczywem lub gotowanymi na parze warzywami.

Wartości odżywcze rumsztyka wieprzowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
229.74 kcal
516.92 kcal
Białko
10.90 g
24.52 g

Węglowodany w rumsztyku wieprzowym

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
2.67 g
6.00 g
Węglowodany przyswajalne
2.19 g
4.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.48 g
1.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
19.22 g
43.25 g
Tłuszcze nasycone
10.46 g
23.53 g
Tłuszcze nienasycone
8.76 g
19.71 g
Tłuszcze jednonasycone
7.20 g
16.20 g
Tłuszcze wielonasycone
1.56 g
3.52 g

Witaminy w przepisie na rumsztyk wieprzowy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
83.92 µg (mcg)
188.81 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.55 mg
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Witamina C
2.46 mg
5.54 mg
Witamina D
1.10 µg (mcg)
2.49 µg (mcg)
Witamina E
0.43 mg
0.96 mg
Retinol
82.57 µg (mcg)
185.79 µg (mcg)
Tiamina
0.45 mg
1.01 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.45 mg
Niacyna
2.18 mg
4.91 mg
Foliany
11.73 µg (mcg)
26.39 µg (mcg)
Beta karoten
16.48 µg (mcg)
37.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rumsztyk wieprzowy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
48.57 mg
109.29 mg
Potas
220.83 mg
496.86 mg
Wapń
19.47 mg
43.80 mg
Fosfor
125.41 mg
282.18 mg
Magnez
13.79 mg
31.03 mg
Żelazo
0.78 mg
1.76 mg
Cynk
1.66 mg
3.73 mg
Miedź
0.06 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rumsztyka wieprzowego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rumsztyku wieprzowym

Lista alergenów dla rumsztyka wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania rumsztyka wieprzowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
800 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
19.43
Za 800 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło klarowane
120 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.28
Za 120 g
Koszt składników
54.00
Jak oceniasz przepis na rumsztyk wieprzowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób