Rożki z tortilli
- Tortilla (400 g)
- Ser żółty (150 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (300 g)
- Szynka konserwowa (120 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na rożki z tortilli krok po kroku
Pieczarki posiekaj w drobną kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Szynkę pokrój w paski.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki i smaż przez 4-5 minut.
Dopraw farsz solą i pieprzem.
Dodaj natkę pietruszki oraz szynkę i wymieszaj.
Tortille podziel na ćwiartki.
Tortille podziel na ćwiartki.
Na każdy kawałek placka wyłóż farsz oraz ser.
Zwiń rożek i umieść na blasze.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut.
Podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat rożków z tortilli
Rożki z tortilli to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepsze rożki z tortilli przygotować można podczas odwiedzin niezapowiedzianych gości. Szybkie rożki są idealnym dodatkiem do piwa lub jako zakąska do wódki. Przepis na rożki z tortilli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortilla, ser żółty, pieczarki, szynka, natka pietruszki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić rożki z tortilli? Pieczarki posiekaj w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Szynkę pokrój w paski. Ser żółty zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 4-5 minut. Dopraw farsz solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki oraz szynkę i wymieszaj składniki. Tortille podziel na ćwiartki. Na każdy kawałek placka wyłóż farsz oraz ser. Zwiń rożek i umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Podawaj na dużym talerzu.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych.
Podsumowując pyszne przekąski są smaczne i łatwe do przygotowania. Przekąski z tortilli są bardzo szybkie do zrobienia. Prosty przepis przygotować można podczas spotkania ze znajomymi. Rożki są bardzo chrupiące i świetnie sprawdzą się podane z różnymi sosami. Rożki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden dzień.
Alergeny w rożkach z tortilli
Lista alergenów dla rożków z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze rożków z tortilli
Rożki z tortilli to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Przekąska nie zawiera dużo kalorii w porcji.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.