Rożki z tortilli

Opublikowano: 24.09.2022 r., 11:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rożki z tortilli na podkładce
Rożki z tortilli
Rożki z tortilli to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Rożki można podawać z różnymi dodatkami takimi jak farsz mięsny lub warzywny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
365 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Tortilla (400 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Pieczarki - 10 dużych sztuk (300 g)
  • Szynka konserwowa (120 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na rożki z tortilli krok po kroku

Pieczarki posiekaj w drobną kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Szynkę pokrój w paski.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i smaż przez 4-5 minut.

Dopraw farsz solą i pieprzem.

Dodaj natkę pietruszki oraz szynkę i wymieszaj.

Tortille podziel na ćwiartki.

Tortille podziel na ćwiartki.

Na każdy kawałek placka wyłóż farsz oraz ser.

Zwiń rożek i umieść na blasze.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na rożki z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat rożków z tortilli

Rożki z tortilli to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepsze rożki z tortilli przygotować można podczas odwiedzin niezapowiedzianych gości. Szybkie rożki są idealnym dodatkiem do piwa lub jako zakąska do wódki. Przepis na rożki z tortilli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortilla, ser żółty, pieczarki, szynka, natka pietruszki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić rożki z tortilli? Pieczarki posiekaj w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Szynkę pokrój w paski. Ser żółty zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 4-5 minut. Dopraw farsz solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki oraz szynkę i wymieszaj składniki. Tortille podziel na ćwiartki. Na każdy kawałek placka wyłóż farsz oraz ser. Zwiń rożek i umieść na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych.

Podsumowując pyszne przekąski są smaczne i łatwe do przygotowania. Przekąski z tortilli są bardzo szybkie do zrobienia. Prosty przepis przygotować można podczas spotkania ze znajomymi. Rożki są bardzo chrupiące i świetnie sprawdzą się podane z różnymi sosami. Rożki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden dzień.

Alergeny w rożkach z tortilli

Lista alergenów dla rożków z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze rożków z tortilli

na 100g gotowej potrawy

Rożki z tortilli to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Przekąska nie zawiera dużo kalorii w porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
208.68
365.20
Białko (g)
9.09
15.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
19.93
34.88
Węglowodany przyswajalne (g)
18.19
31.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
3.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
10.30
18.03
Tłuszcze nasycone (g)
4.87
8.52
Tłuszcze nienasycone (g)
5.44
9.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.76
6.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.68
2.93
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: ser żółty, szynka konserwowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.78
38.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
29.88
52.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.63
6.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.26
Witamina E (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.16
38.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.03
5.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.86
80.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
92.43
161.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
507.27
887.72
Potas (mg)
204.96
358.69
Wapń (mg)
153.06
267.85
Fosfor (mg)
191.68
335.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.81
31.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.70
2.97
Cynk (mg)
1.10
1.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rożków z tortilli 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rożków z tortilli

Koszt składników
37.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
400 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 400 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Szynka konserwowa
120 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 120 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.20