Przepis na rozbratel wołowy krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, tłuczek do mięsa

Mięso dokładnie umyj i osusz.

Pokrój na 4 kawałki. Każdy kawałek bardzo cienko rozbij.

Każdy kawałek przelej wrzątkiem.

Cebulę pokrój w piórka.

Na patelni podgrzej masło. Ułóż na patelni mięso i smaż z obu stron około 2 minuty. Ściągnij z patelni.

Na patelnię dodaj cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż się zarumieni.

Mięso ułóż na talerzu, przykryj kołderką z cebuli.

Wierzch posyp posiekaną pietruszką.

Rozbratel wołowy na czarnym tle
Rozbratel wołowy
Koszt przygotowania dania
5.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
299 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
15

Rozbratel wołowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rozbratlu wołowy

Rozbratel wołowy to smaczne, delikatnie mięso, które możesz przygotować w kilka chwil. Idealnie smakuje do puree ziemniaczanego lub klusek śląskich.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić rozbratel wołowy to już pokazuje mój sprawdzony, pyszny pomysł na obiad. Potrzebne będą 3 składniki: rozbratel bez kości, masło klarowane i cebula. Danie doprawia sól, pieprz i natka pietruszki. Na początku mięso umyj i dokładnie osusz. Podziel na 4 kawałki po 200 g. Każdy kawałek dokładnie rozbij, a następnie przelej wrzątkiem. To spowoduje, że mięso zamknie się i zachowa dużo więcej smaku podczas smażenia. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim mięso przez około 2 minuty. Następnie na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Na talerzu ułóż mięso i przykryj je cebulką. Wierzch posyp natką pietruszki. W tych kilku krokach wiesz już jak wykonać przepis na rozbratel wołowy.

Wołowinę otrzymuje się z bydła, które w czasie uboju miało powyżej 6 miesięcy. Jest to jedno z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Wołowina jest mięsem o znacznych wymaganiach, jeśli chcesz, by przygotowany z niej posiłek był smaczny. Należy unikać soli podczas przygotowania mięsa, by nie stało się twarde podczas obróbki cieplnej. Nasze wskazówki jak zrobić rozbratel również wskazują by posolić tylko smażoną cebulę.

Rozbratel to element wołowiny pochodzący z części grzbietowej. Ma włóknistą budowę, błonki i okalającą warstwę tłuszczu. Chociaż określa się, że mięsa czerwone (w tym wołowina) powinny być unikane ze względów zdrowotnych, to warto maksymalnie raz w tygodniu przygotować dania z wołowiny. Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mięsa warto wzbogacić surówką ze świeżych warzyw bogatych w witaminę C, które dodatkowo zwiększą wchłanianie żelaza. Poza tym składnikiem w wołowinie znajdują się również witamina A, E oraz D. To także bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego, które odpowiada za prawidłową pracę i rozrost mięśni. By w pełni korzystać z dobrodziejstw wartości odżywczych produktów należy spożywać różnorodne produkty.

Wartości odżywcze rozbratla wołowego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny rozbratla wołowego 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rozbratlu wołowy

Lista alergenów dla rozbratla wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

W przepisie na rozbratel wołowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • rozbratel wołowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania rozbratla wołowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rozbratel wołowy
800 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Jak oceniasz przepis na rozbratel wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób