Rosyjska zupa rybna

Opublikowano: 14.09.2021 r., 16:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosyjska zupa rybna podana w eleganckim talerzu z natką pietruszki.
Rosyjska zupa rybna
Rosyjska zupa rybna to wspaniała opcja na pyszny i niezwykle sycący posiłek. Całość dostarcza sporo witamin i cennych składników odżywczych, a także białka.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
273 kcal
Kcal w porcji
262 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karp cały (1000 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Pietruszka 1 szt (80 g)
  • Ziemniaki późne 4 szt (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na rosyjską zupę rybną krok po kroku

Rybę oczyść i włóż do garnka. Zalej ją 2 litrami wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy.

Warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z rybą. Gotuj zupę przez 30 minut.

Ziemniaki obierz i pokój w kostkę. Dodaj je do wywaru i gotuj kolejne 30 minut.

Zupę dopraw pieprzem ziołowym, posiekaną natką pietruszki i gałką muszkatołową.

Rybę wyłów i obierz z niej mięso, które wrzuć ponownie do garnka.

Jak oceniasz przepis na rosyjską zupę rybną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat rosyjskiej zupy rybnej

Rosyjska zupa rybna jest świetną opcją na pożywny i zdrowy posiłek. Świetnie sprawdzi się dla wszystkich miłośników rybnych dań. Smakuje naprawdę obłędnie. Całość choć sycąca jest bardzo lekka. Jest tak dobra, że nie potrzebuje innych dodatków. Jest pełna rybnego mięsa, ziemniaków i warzyw korzeniowych.

Tradycyjna rosyjska zupa, której nazwa to ucha, zwykle robiona jest z kilku różnych gatunków ryb. Jednak w wersji spolszczonej używa się tylko jednego gatunku, przez co zupa ma bardziej jednorodny i klarowny smak. Idealnie do jej przygotowania sprawdzi się karp, choć można również użyć tołpygi czy pstrąga. Należy gotować wywar na całej rybie, dzięki czemu będzie miała odpowiedni smak. Nie warto odkrajać głowy i ogona, gdyż to z nich powstaje najbardziej aromatyczny wywar. To idealny sposób na wykorzystanie całej ryby, by stworzyć pyszne danie.

Sprawdzony przepis na rosyjską zupę rybną jest bardzo łatwy, a przy okazji niezwykle szybki. Zupa robi się praktycznie sama, dzięki czemu sprawdzi się jako posiłek nawet dla bardzo zabieganych osób. To świetny przepis także dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udaje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rosyjską zupę rybną, by była naprawdę smaczna, ale również zdrowa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Pozwala na przemycenie do swojego menu ryby w pysznej i lekkostrawnej formie. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Karp jest świetnym wyborem, gdyż jest rybą o wyjątkowym smaku, a w tej zupie nabiera szlachetności. Jest to również jeden z najpopularniejszych gatunków ryb wśród Polaków. Niestety jedzony jest zwykle tylko na święta. Ta receptura pozwala wpleść go do codziennych posiłków. Jest to jak najbardziej korzystne dla zdrowia. Karp zawiera sporo białka, a przy okazji zdrowych kwasów tłuszczowych. Najcenniejsze są te z rodziny Omega 3, których w rybach jest dość sporo. Wpływają one pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie układ krwionośny i nerwowy.

To idealna opcja na obiad, który będzie wartościowy, a przy tym bardzo sycący. Ta zupa jest naprawdę bardzo pyszna, ze względu na duży udział warzyw. To wspaniały pomysł na dostarczenie sobie dużej dawki białka w jednym posiłku. Ta smaczna zupa to dobra opcja dla osób ograniczających mięso.

Alergeny w rosyjskiej zupie rybnej

Lista alergenów dla rosyjskiej zupy rybnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp cały
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze rosyjskiej zupy rybnej

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowa zupa, która dostarcza dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(262g)
Energia (kcal)
104.32
273.33
Białko (g)
11.91
31.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(262g)
Węglowodany (g)
5.41
14.16
Węglowodany przyswajalne (g)
4.49
11.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
2.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(262g)
Tłuszcz (g)
3.62
9.48
Tłuszcze nasycone (g)
1.20
3.15
Tłuszcze nienasycone (g)
2.42
6.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.49
3.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
2.43
Cholesterol (mg)
42.04
110.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(262g)
Witamina A (µg (mcg))
53.60
140.43
Witamina B6 (mg)
0.20
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.97
2.55
Witamina C (mg)
5.44
14.25
Witamina D (µg (mcg))
15.73
41.22
Witamina E (mg)
0.52
1.36
Retinol (µg (mcg))
5.73
15.02
Tiamina (mg)
0.10
0.27
Ryboflawina (mg)
0.05
0.14
Niacyna (mg)
1.35
3.53
Foliany (µg (mcg))
18.13
47.51
Beta karoten (µg (mcg))
475.19
1245.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(262g)
Sód (mg)
37.08
97.14
Potas (mg)
340.06
890.97
Wapń (mg)
33.60
88.03
Fosfor (mg)
282.69
740.66
Magnez (mg)
25.67
67.25
Żelazo (mg)
1.01
2.63
Cynk (mg)
1.06
2.76
Miedź (mg)
0.07
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny rosyjskiej zupy rybnej 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosyjskiej zupy rybnej

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp cały
1000 g
50.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Ziemniaki późne
300 g
4 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Koszt składników
59.00