Przepis na rosti krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Następnie ziemniaki dopraw wedle uznania i pozostaw je na kilka minut.

Po tym czasie ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody. Z masy w dłoniach uformuj placki, które ułóż na wcześniej przygotowanej blaszce.

Blaszkę z plackami wstaw do rozgrzanego piekarnika i placuszki piecz około 30 minut (aż będą przypieczone).

Po tym czasie wyciągnij placki z piekarnika i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Placki rosti podane na białym talerzu.
Rosti
Koszt przygotowania dania
2.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
154 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
81

Rosti - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rosti

Rosti z piekarnika to pyszne placki ziemniaczane po szwajcarsku. Jest to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Gotowe placki możesz podać ze śmietaną lub z sosami. Przepis na rosti jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do ich zrobienia potrzebujesz tylko ziemniaków oraz przypraw (soli, pieprzu, czosnku oraz gałki muszkatołowej). Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak przygotować placki ziemniaczane rosti? Wystarczy, że ziemniaki obierzesz, umyjesz i zetrzesz na tarce o grubych oczkach. Następnie dopraw je do smaku i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a z uzyskanej masy uformuj placki, które upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Placki możesz również przygotować z gotowanych ziemniaków. Gotowe placki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ na ciepło smakują najlepiej i są wtedy najbardziej chrupiące.

Ziemniaki najczęściej wykorzystywane są w kuchni polskiej jako dodatek do obiadu. Jednak posiadają one wiele innych zastosowań. Można z nich przygotować placki, babkę ziemniaczaną czy zapiekankę. Są one doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Istnieje mylne przekonanie, że ziemniaki tuczą, jednak tyjemy od nadmiaru kalorii a nie od konkretnych produktów spożywczych. Dodatkowo w kuchni polskiej ziemniaki najczęściej podawane są z sosami, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który spożywany w odpowiedniej ilości obniża ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga układ sercowo-naczyniowy.

Podsumowując rosti to smaczne placki ziemniaczane idealne na obiad dla całej rodziny. Placki te świetnie smakują z dodatkiem śmietany oraz różnych sosów. Placki te są zdrowsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych, ponieważ przygotowywane są w piekarniku. Dodatkowo jest to potrawa, która obfituje w wiele składników mineralnych i witamin.

Wartości odżywcze rosti

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
77.00 kcal
154.00 kcal
Białko
2.05 g
4.10 g
Fenyloalanina
0.08 mg
0.16 mg

Węglowodany w rosti

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
17.50 g
35.00 g
Węglowodany przyswajalne
15.40 g
30.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.10 g
4.20 g
Sacharoza (cukier)
0.17 g
0.34 g
Glukoza
0.31 g
0.62 g
Fruktoza
0.26 g
0.52 g
Skrobia
15.30 g
30.60 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.09 g
0.18 g
Tłuszcze nasycone
0.05 g
0.10 g
Tłuszcze nienasycone
0.04 g
0.08 g
Tłuszcze jednonasycone
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.04 g
0.08 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na rosti

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.30 mg
0.60 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
19.70 mg
39.40 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.01 mg
0.02 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.06 mg
Niacyna
1.06 mg
2.12 mg
Foliany
15.00 µg (mcg)
30.00 µg (mcg)
Beta karoten
1.00 µg (mcg)
2.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rosti

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
6.00 mg
12.00 mg
Potas
425.00 mg
850.00 mg
Wapń
12.00 mg
24.00 mg
Fosfor
57.00 mg
114.00 mg
Magnez
23.00 mg
46.00 mg
Żelazo
0.81 mg
1.62 mg
Cynk
0.30 mg
0.60 mg
Miedź
0.11 mg
0.22 mg
Mangan
0.15 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rosti 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rosti

Lista alergenów dla rosti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na rosti

Cena przygotowania rosti

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
600 g
5 sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Koszt składników
3.00
Jak oceniasz przepis na rosti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób