Rosti
- Ziemniaki średnie - 5 sztuk (600 g)
Przepis na rosti krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Następnie ziemniaki dopraw wedle uznania i pozostaw je na kilka minut.
Po tym czasie ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody. Z masy w dłoniach uformuj placki, które ułóż na wcześniej przygotowanej blaszce.
Blaszkę z plackami wstaw do rozgrzanego piekarnika i placuszki piecz około 30 minut (aż będą przypieczone).
Po tym czasie wyciągnij placki z piekarnika i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat rosti
Rosti z piekarnika to pyszne placki ziemniaczane po szwajcarsku. Jest to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Gotowe placki możesz podać ze śmietaną lub z sosami. Przepis na rosti jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do ich zrobienia potrzebujesz tylko ziemniaków oraz przypraw (soli, pieprzu, czosnku oraz gałki muszkatołowej). Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.
A więc jak przygotować placki ziemniaczane rosti? Wystarczy, że ziemniaki obierzesz, umyjesz i zetrzesz na tarce o grubych oczkach. Następnie dopraw je do smaku i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody, a z uzyskanej masy uformuj placki, które upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Placki możesz również przygotować z gotowanych ziemniaków. Gotowe placki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ na ciepło smakują najlepiej i są wtedy najbardziej chrupiące.
Ziemniaki najczęściej wykorzystywane są w kuchni polskiej jako dodatek do obiadu. Jednak posiadają one wiele innych zastosowań. Można z nich przygotować placki, babkę ziemniaczaną czy zapiekankę. Są one doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Istnieje mylne przekonanie, że ziemniaki tuczą, jednak tyjemy od nadmiaru kalorii a nie od konkretnych produktów spożywczych. Dodatkowo w kuchni polskiej ziemniaki najczęściej podawane są z sosami, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który spożywany w odpowiedniej ilości obniża ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga układ sercowo-naczyniowy.
Podsumowując rosti to smaczne placki ziemniaczane idealne na obiad dla całej rodziny. Placki te świetnie smakują z dodatkiem śmietany oraz różnych sosów. Placki te są zdrowsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych, ponieważ przygotowywane są w piekarniku. Dodatkowo jest to potrawa, która obfituje w wiele składników mineralnych i witamin.
Alergeny w rosti
Lista alergenów dla rosti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na rosti
Wartości odżywcze rosti
Placki rosti to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. W przepisie są one pieczone, dlatego stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych smażonych na tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.