Rosół z ryżem
- Skrzydełko kurczaka (1000 g)
- Marchewka - 4 średnie sztuki (400 g)
- Seler korzeniowy (200 g)
- Pietruszka (150 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Ryż biały (300 g)
Przepis na rosół z ryżem krok po kroku
Skrzydełka umyj i oczyść.
Do garnka wlej 3 litry wody, dodaj do niej skrzydełka i gotuj na średniej mocy palnika przez 30 minut. Gdy powstanie szum z gotowania mięsa usuń go przy pomocy łyżki.
Marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka z wywarem dodaj warzywa, 3 liście laurowe oraz 4 ziela angielskie. Całość gotuj przez 10 minut.
Po tym czasie do garnka dodaj ryż i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut.
Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do gotowej zupy.
Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Rosół z ryżem podawaj na ciepło.
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Rosół z gęsi
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Wegański rosół
-
Rosół wołowo drobiowy
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół z gołębia
-
Rosół
Więcej informacji na temat rosołu z ryżem
Rosół z ryżem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny, domowy rosół drobiowy warto przygotować na niedzielny obiad lub jako zupę serwowaną podczas uroczystości rodzinnych. Rosół najlepiej rozpocząć, gotować od zimnej wody, sprawi to, że zupa będzie bardziej esencjonalna. Przepis na rosół z ryżem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: skrzydełka kurczaka, marchew, seler, pietruszka, natka pietruszki, ryż biały, sól, pieprz, ziele angielskie oraz iść laurowy.
A jak zrobić rosół z ryżem? Skrzydełka umyj i oczyść. Do garnka wlej 3 litry wody, dodaj do niej skrzydełka i gotuj na średniej mocy palnika przez 30 minut. Gdy powstanie szum z gotowania mięsa usuń go przy pomocy łyżki. Marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka z wywarem dodaj warzywa, 3 liście laurowe oraz 4 ziela angielskie. Całość gotuj przez 10 minut. Po tym czasie do garnka dodaj ryż i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do gotowej zupy. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rosół z ryżem podawaj na ciepło.
Mięso drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Rosół przygotowany na bazie mięsa drobiowego stanowi źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). W esencjonalnym rosole drobiowym znajdziemy również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.
Podsumowując: wiesz już, jak ugotować najlepszy rosół w domu. Smaczny rosół z ryżem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Rosół jest zupą uniwersalną, dlatego często podawany jest podczas różnych uroczystości. Rosół z ryżem jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w rosole z ryżem
Lista alergenów dla rosołu z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze rosołu z ryżem
Rosół z ryżem to doskonała propozycja na rozgrzewającą zupę. Rosół jest bardzo esencjonalny i świetnie nadaje się jako baza do przygotowania innych zup.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
-
kurczak,
marchewka,
seler,
pietruszka,
pietruszka,
ryż,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.