Rosół z ryżem

Opublikowano: 15.10.2023 r., 13:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosół z ryżem w miseczce.
Rosół z ryżem
Rosół z ryżem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na esencjonalną zupę przygotowaną na bazie skrzydełek drobiowych.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
645 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Skrzydełko kurczaka (1000 g)
  • Marchewka - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Pietruszka (150 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Ryż biały (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na rosół z ryżem krok po kroku

Skrzydełka umyj i oczyść.

Do garnka wlej 3 litry wody, dodaj do niej skrzydełka i gotuj na średniej mocy palnika przez 30 minut. Gdy powstanie szum z gotowania mięsa usuń go przy pomocy łyżki.

Marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Do garnka z wywarem dodaj warzywa, 3 liście laurowe oraz 4 ziela angielskie. Całość gotuj przez 10 minut.

Po tym czasie do garnka dodaj ryż i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut.

Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do gotowej zupy.

Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Rosół z ryżem podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na rosół z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat rosołu z ryżem

Rosół z ryżem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny, domowy rosół drobiowy warto przygotować na niedzielny obiad lub jako zupę serwowaną podczas uroczystości rodzinnych. Rosół najlepiej rozpocząć, gotować od zimnej wody, sprawi to, że zupa będzie bardziej esencjonalna. Przepis na rosół z ryżem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: skrzydełka kurczaka, marchew, seler, pietruszka, natka pietruszki, ryż biały, sól, pieprz, ziele angielskie oraz iść laurowy.

A jak zrobić rosół z ryżem? Skrzydełka umyj i oczyść. Do garnka wlej 3 litry wody, dodaj do niej skrzydełka i gotuj na średniej mocy palnika przez 30 minut. Gdy powstanie szum z gotowania mięsa usuń go przy pomocy łyżki. Marchew, seler oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka z wywarem dodaj warzywa, 3 liście laurowe oraz 4 ziela angielskie. Całość gotuj przez 10 minut. Po tym czasie do garnka dodaj ryż i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do gotowej zupy. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rosół z ryżem podawaj na ciepło.

Mięso drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Rosół przygotowany na bazie mięsa drobiowego stanowi źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). W esencjonalnym rosole drobiowym znajdziemy również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.

Podsumowując: wiesz już, jak ugotować najlepszy rosół w domu. Smaczny rosół z ryżem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Rosół jest zupą uniwersalną, dlatego często podawany jest podczas różnych uroczystości. Rosół z ryżem jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w rosole z ryżem

Lista alergenów dla rosołu z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołu z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Rosół z ryżem to doskonała propozycja na rozgrzewającą zupę. Rosół jest bardzo esencjonalny i świetnie nadaje się jako baza do przygotowania innych zup.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
161.46
645.83
Białko (g)
9.87
39.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
15.63
62.50
Węglowodany przyswajalne (g)
14.44
57.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
4.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.45
25.80
Tłuszcze nasycone (g)
2.58
10.33
Tłuszcze nienasycone (g)
3.87
15.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.63
10.50
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
4.96
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.12
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.37
213.46
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
170.98
683.90
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
1.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.48
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.05
20.19
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.19
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
2.17
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.33
17.31
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.25
Ryboflawina (mg)
0.07
0.28
Niacyna (mg)
3.25
12.98
Foliany (µg (mcg))
17.12
68.48
Beta karoten (µg (mcg))
1666.11
6664.42
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
65.52
262.08
Potas (mg)
226.14
904.56
Wapń (mg)
21.22
84.88
Fosfor (mg)
96.44
385.75
Magnez (mg)
18.04
72.15
Żelazo (mg)
0.51
2.04
Cynk (mg)
0.89
3.56
Miedź (mg)
0.07
0.29
Mangan (mg)
0.19
0.76
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z ryżem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu z ryżem

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
1000 g
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 1000 g
Marchewka
400 g
4 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Pietruszka
150 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Koszt składników
32.00