Rosół z kury

Opublikowano: 12.05.2021 r., 8:29 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny rosół z kurczaka
Rosół z kury
Rosół z kury, domowy, tradycyjny, pyszny jak u babci. Tradycyjna polska zupa. Rosół na mięsie kury z marchewką, makaronem i natką pietruszki.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 180 min
352 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (1000 g)
  • Skrzydełko kurczaka (1000 g)
  • Marchewka - 5 sztuk (200 g)
  • Pietruszka - 2 sztuki (80 g)
  • Cebula - 2 sztuki (150 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (400 g)
  • Por - 1/2 sztuki (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, lubczyk
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na rosół z kury krok po kroku

Mięso podziel na mniejsze części, włóż do garnka i zalej zimną wodą.

Zagotuj wodę w garnku (ok. 3 l), następnie zmniejsz ogień i gotuj mięso na średnim ogniu, co jakiś czas usuwając łyżką szumowiny.

Gotuj przez minimum godzinę.

Korzeń marchewki, pietruszki i selera umyj i obierz.

Cebulę i pora obierz i pokrój na mniejsze części.

Tak przygotowane warzywa dodaj do rosołu.

Dodaj przyprawy.

Gotuj przez minimum kolejną godzinę.

Ugotowany rosół podawaj z makaronem, kawałkami mięsa i warzyw z rosołu, posypany natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na rosół z kury
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat rosołu z kury

Rosół z kury to najpopularniejsza, najczęściej przygotowywana polska zupa. Domowy, pyszny rosół z makaronem to klasyczny, tradycyjny posiłek w większości polskich domów, a przepis na rosół z kury jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić rosół z kury? Wbrew pozorom jest to łatwiejsze niż się wydaje. Składniki niezbędne do jego przygotowania to mięso oraz warzywa z włoszczyzny, czyli marchew, pietruszka, por, seler oraz cebula. Najczęściej przygotowuje się rosół drobiowy z całej kury. Zupę można ugotować jednak także tylko na na przykład skrzydełkach czy piersiach kurczaka. Dla uzyskania bardziej wyrazistego i charakterystycznego smaku i aromatu poleca się wykorzystanie wielu rodzajów mięs - zarówno drobiowego, jak również dodatku mięsa wieprzowego, czy wołowego. To czy przygotujesz rosół wyłącznie z kury domowej, czy także z dodatkiem innych mięs zależne jest wyłacznie od preferencji. W obu przypadkach zupa wyjdzie przepyszna. Jak ugotować rosół z kury? Bardzo ważny jest odpowiedni czas gotowania - im dłuższy tym bardziej wyrazisty smak i aromat rosołu. Dlatego najlepiej, aby rosół gotował się na wolnym ogniu nawet kilka godzin. Samo gotowanie jest bardzo proste i nie wymaga nieustannego przebywania w kuchni i sprawdzania zawartości garnka. W pierwszej kolejności powinno się ugotować mięso, następnie wystarczy dodać do niego umyte i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Jakie przyprawy najlepiej sprawdzą się do rosołu z kury? Szczególnie polecane są ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, świeże pęczki natki pietruszki, lubczyku, czy koperku.

Jako dodatek do makaronu najczęściej wykorzystuje się drobny makaron typu nitki. Rosół z kury ma jeszcze jedną zaletę - na jego bazie można przygotować każdą dowolną inną zupę, na przykład pomidorową, ogórkową, jarzynową, a także zupy typu krem. Mięso i warzywa z rosołu można spożytkować w duchu zero waste, na przykład robiąc z nich pasztet, farsz do pierogów, czy pastę na kanapki.

Alergeny w rosole z kury

Lista alergenów dla rosołu z kury przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołu z kury

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
121.47
352.27
Białko (g)
13.05
37.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
3.25
9.43
Węglowodany przyswajalne (g)
2.54
7.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
2.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
5.95
17.25
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
6.79
Tłuszcze nienasycone (g)
3.61
10.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.38
6.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
3.56
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.08
Cholesterol (mg)
69.66
202.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
66.14
191.81
Witamina B6 (mg)
0.37
1.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.82
Witamina C (mg)
2.65
7.69
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.10
Witamina E (mg)
0.39
1.14
Retinol (µg (mcg))
6.55
19.00
Tiamina (mg)
0.07
0.19
Ryboflawina (mg)
0.11
0.33
Niacyna (mg)
4.09
11.86
Foliany (µg (mcg))
10.58
30.69
Beta karoten (µg (mcg))
595.57
1727.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
81.59
236.60
Potas (mg)
232.24
673.50
Wapń (mg)
19.06
55.26
Fosfor (mg)
127.06
368.48
Magnez (mg)
19.03
55.18
Żelazo (mg)
0.62
1.81
Cynk (mg)
1.11
3.23
Miedź (mg)
0.05
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z kury 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu z kury

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Skrzydełko kurczaka
1000 g
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 1000 g
Marchewka
200 g
5 sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
80 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
150 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Seler korzeniowy
400 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Por
70 g
1/2 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Koszt składników
50.00