Rosół z królika
- Królik tuszka (600 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Seler korzeniowy - 1 duży plaster (60 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
Przepis na rosół z królika krok po kroku
Do dużego garnka wlej 4 litry wody. Dodaj umyte mięso i ziele angielski, a także liść laurowy.
Gotuj całość przez 20 minut.
Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka z resztą składników.
Cebulę obierz i dodaj do reszty składników. Dodaj natkę pietruszki.
Zupę gotuj przez 1,5 godziny.
Wywar dopraw solą, pieprzem i lubczykiem.
Gotową zupę podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Rosół z gęsi
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Wegański rosół
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Rosół wołowo drobiowy
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół z gołębia
-
Rosół na skrzydełkach
-
Rosół
Więcej informacji na temat rosołu z królika
Rosół z królika, to jedno z tych dań, które nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Warto to zmienić, gdyż nie jest skomplikowany, a jego smak naprawdę może zaskoczyć łagodnością. To zupa idealna dla dzieci, a także osób z problemami z układem trawiennym, czy tych na diecie lekkostrawnej. Mięso z królika jest bardzo chude, dlatego całość zawiera mało tłuszczu i świetnie sprawdzi się nie tylko jako osobne danie, ale również jako baza do innych potraw.
Przepis na rosół z królika jest niezwykle łatwy. Całe wykonanie nie odbiega od w niczym od przygotowywania tradycyjnego rosołu drobiowego czy wołowego, wystarczy tylko przez długi czas gotować aromatyczny bulion na mięsie z warzywami. Choć gotowanie zabiera dość sporo czasu, nie warto go skracać. Im dłużej gotowany, tym leszy w smaku.
Ta zupa świetnie nadaje się też dla dziecka. Jest bardzo delikatna i łagodna w smaku. Można ją podawać z makaronem, kaszą czy ryżem, w każdej wersji smakuje naprawdę wyśmienicie. To świetny wybór dla wszystkich osób z problemami z układem trawiennym, gdyż zupa nie powoduje zwiększenia wydzielania kwasu solnego, więc nie podrażnia błon śluzowych żołądka. Ze względu na łagodny smak i brak przypraw ta zupa sprawdzi się też dla niemowlaka.
Zupę można podawać również z miętą, która świetnie pasuje i łączy się z króliczym mięsem. Choć oczywiście tradycyjna forma podania z natką pietruszki i lubczykiem też będzie dobrym rozwiązaniem. Zupa ze względu na łagodny smak ma naprawdę uniwersalne zastosowanie.
Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować rosół z królika, który jest niesamowicie smaczny, a przy tym bardzo łatwy w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego pyszna i treściwa zupa pełna zdrowych warzyw i chudego mięsa. Ten rosół ma wiele zdrowotnych właściwości, idealnie rozgrzewa, pozytywnie wpływa na odporność i dostarcza mnóstwa substancji prozdrowotnych. Ta zupa z królika na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Z przepisu dowiesz się ile czasu gotować zupę, by była najlepsza.
Alergeny w rosole z królika
Lista alergenów dla rosołu z królika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze rosołu z królika
Ta zupa jest bardzo lekkostrawna i niskotłuszczowa, dlatego będzie dobrym wyborem.
Energia i białka
(415g)
Węglowodany
(415g)
Tłuszcze
(415g)
Witaminy
(415g)
Składniki mineralne
(415g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.