Rosół z kołdunami

Opublikowano: 26.06.2021 r., 21:27 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka z rosołem i kołdunami
Rosół z kołdunami
Rosół z kołdunami wymaga trochę czasu i pracy, jednak efektem tego poświęcenia jest wyjątkowy smak. Same kołduny litewskie stały się symbolem tamtejszej kuchni.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 150 min
942 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Polędwica wołowa - 800 g do kołdunów i 700 g do rosołu (1500 g)
  • Cebula - 4 cebule: 1 do bulionu i 5 do kołdunów (420 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (160 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Seler korzeniowy (80 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (700 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Wątróbka wołowa (400 g)
  • Masło (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, stolnica, wałek, miska

Przepis na rosół z kołdunami krok po kroku

Mięso umyj, zalej zimną wodą (2,5 litra) i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 1 h. Regularnie zdejmuj pojawiające się szumowiny.

Cebulę obierz i opal na ogniu.

Marchew, pietruszkę i seler umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do rosołu obrane warzywa, 5 ziarenek pieprzu, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól i opaloną cebulę.

Gotuj przez następne 1,5 h na małym ogniu. Zbyt duży ogień spowoduję, że rosół stanie się mętny.

Na koniec dodaj świeżo pokrojoną natkę pietruszki.

W międzyczasie przygotuj kołduny.

Przesiej mąkę przez sito, dodaj sól, jajko i stopniowo dolewaj ciepłą wodę (250 ml). Wyrabiaj ciasto, do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

Mięso i wątróbkę przepuść przez maszynkę do mielenia.

Do mięsa dodaj ostudzoną cebulę, wyciśnięty czosnek (3 ząbki), 1 łyżeczkę majeranku, soli i pieprzu i wymieszaj.

Rozwałkuj na stolnicy cienko ciasto, wycinaj kółka takiej wielkości by ulepione pierożki były na tyle małe, by zjeść je na jeden kęs.

Nakładaj farsz łyżeczką i lep pierożki.

Gotuj pierożki w osolonej wodzie przez 3 min od wypłynięcia

Jak oceniasz przepis na rosół z kołdunami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat rosołu z kołdunami

Rosołu chyba nikomu przedstawiać nie trzeba, mimo swej prostoty jest często widywany na odświętnym czy niedzielnym stole. Jest niezastąpiony podczas przeziębienia - wzmacnia organizm i rozgrzewa. Mimo iż rosół jest jedną z narodowych potraw Polskich, to śmiało można przyznać, że sposobów na jego przygotowanie jest tyle ile gospodyń czy kucharzy. Co więcej, bulion warzywno-mięsny zyskał ogromną popularność nie tylko w Polsce. Doskonałym przykładem może być ramen, który w krajach azjatyckich jest tak popularny, że można go spotkać w formie steet food. Rosół daje nie tylko niezliczone możliwości doprawiania, ale również sposobów podania. Od klasycznego rosołu z makaronem, przez ziemniaki po kołduny litewskie. I to właśnie rosół z kołdunami litewskimi jest tematem tego przepisu. Rosół do kołdunów powinien być zrobiony na mięsie wołowym, oczywiście tradycyjnie z warzywami korzeniowymi. Gotowanie takiego rosołu zajmuje około 2 godzin i należy robić to na wolnym ogniu, aby bulion tylko lekko bulgotał.

Ale co to są te kołduny i jak zrobić kołduny do rosołu?

Już wyjaśniam. Kołduny lub kałduny to małe, lub średnie pierogi. Tym co odróżnia je od tradycyjnych, polskich pierogów z mięsem, jest nadzienie. Najbardziej klasycznym jest surowa wołowina, łój wołowy, duszona cebula i przyprawy. W starszych przepisach oprócz wyżej wymienionych składników jest jeszcze szpik kostny. Kołduny z mięsem do rosołu powinny być dosyć małe takie „na raz”, kiedyś podobno uważano, że im mniejsze kołduny, tym większa sława i uznanie dla gospodyni. Warto jeszcze zauważyć, że nie wszędzie podawano bulion z kołdunami. Tradycja Tatarska, każe kołduny popijać rosołem. Mimo iż przygotowanie rosołu z kołdunami zajmie więcej czasu myślę, że warto i przy okazji sprawdzić jak dobrymi gospodyniami/gospodarzami jesteśmy, lepiąc jak najmniejsze kołduny. Dodatkowo rosół z kołdunami może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego rosołu z makaronem. Mimo że zupy dla wielu osób nie są pożywne, to taki rosół wołowy z kołdunami nie tylko jest bardzo smaczny i aromatyczny, ale także pożywny. Dzięki zawartości mięsa w kołdunach, pozytywnie wpływa na uczucie sytości.

Alergeny w rosole z kołdunami

Lista alergenów dla rosołu z kołdunami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze rosołu z kołdunami

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na białą mąkę w kołdunach, indeks glikemiczny rosołu z kołdunami jest wysoki, żeby go obniżyć możesz użyć mąki pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
174.45
942.02
Białko (g)
14.08
76.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
17.48
94.42
Węglowodany przyswajalne (g)
16.99
91.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
2.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
5.11
27.61
Tłuszcze nasycone (g)
3.05
16.45
Tłuszcze nienasycone (g)
2.07
11.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.68
9.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
2.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.83
436.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
1415.06
7641.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
2.02
Witamina B12 (µg (mcg))
7.57
40.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.85
10.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
1.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1375.90
7429.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
1.42
Ryboflawina (mg)
0.52
2.83
Niacyna (mg)
6.38
34.45
Foliany (µg (mcg))
55.75
301.07
Beta karoten (µg (mcg))
390.17
2106.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
51.61
278.69
Potas (mg)
257.40
1389.96
Wapń (mg)
16.59
89.59
Fosfor (mg)
174.28
941.13
Magnez (mg)
23.36
126.13
Żelazo (mg)
2.32
12.55
Cynk (mg)
2.81
15.20
Miedź (mg)
1.49
8.06
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z kołdunami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu z kołdunami

Koszt składników
214.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
1500 g
800 g do kołdunów i 700 g do rosołu
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
180.00
Za 1500 g
Cebula
420 g
4 cebule: 1 do bulionu i 5 do kołdunów
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 420 g
Marchewka
160 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Mąka pszenna typ 500
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Wątróbka wołowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Koszt składników
214.00