Rosół z kaszą manną

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosół z kluskami z kaszy manny
Rosół z kaszą manną
Rosół z kaszą manną jest wspaniałą opcją na pyszne danie pełne smaku, które w dodatku można przygotować w kilka chwil. Całość jest również bardzo lekkostrawna.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 15 min
295 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Kasza manna (250 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na rosół z kaszą manną krok po kroku

Mięso oczyść z błonek, włóż do garnka i zalej 2 l wody. Gotuj przez 40 minut.

Warzywa obierz i podziel na mniejsze części, następnie włóż do garnka z mięsem. Gotuj 30 minut.

Do zupy dodaj kaszę mannę i gotuj kolejne 15 minut.

Zupę dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na rosół z kaszą manną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat rosołu z kaszą manną

Rosół z kaszą manną jest wspaniałą opcją na pyszne danie pełne smaku, które w dodatku można przygotować w kilka chwil. Całość jest również bardzo lekkostrawna. Sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych na diecie lekkostrawnej. Jej podstawą jest pyszny rosół, który przygotować można w wersji mięsnej, jak i jarskiej. Całość sprawdzi się idealnie dla wszystkich miłośników prostych dań.

Przepis na rosół z kaszą manną jest bardzo prosty, a pozwala stworzyć naprawdę wartościowe danie. Podstawą tej zupy jest bulion. Do stworzenia idealnej bazy dobrze jest użyć wielu warzyw, dzięki temu będzie on jeszcze smaczniejszy. Najlepiej sprawdzą się marchew, pietruszka i seler. Można również dodać cebulę i por, ale tylko w przypadku, gdy zupa nie będzie częścią diety lekkostrawnej. Zwykle rosół zjada się z dodatkiem makaronu, jednak opcja ta choć smaczna, nie jest zbyt ciekawa. Dla wszystkich miłośników kuchennych nowości sprawdzi się za to dodatek kaszy manny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rosół z kaszą manną, który będzie smaczny, szybki, ale również niezbyt skomplikowany, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Kaszę można ugotować samodzielnie, następnie podzielić ją na porcje i podawać z zupą lub dodać od razu do wywaru. Ta druga opcja sprawdzi się dla osób, które kochają bardzo gęste zupy. To również doskonały pomysł na posiłek dla niemowlaka. Głównym składnikiem tej zupy jest kasza manna. Choć jeszcze do niedawna była ona niezwykle ważną częścią kuchni polskiej, obecnie nie używa się zbyt często. Warto to zmienić, gdyż jest niezwykle prosta w przygotowaniu, wspaniale zagęszcza, a przy okazji ma delikatny smak, który wspaniale łączy się z innymi potrawami, jest więc bardzo uniwersalna. Ma bardzo małą cenę i można ją znaleźć w praktycznie każdym sklepie. Świetnie sprawdza się zwłaszcza dla dzieci, ze względu na drobną strukturę. Pasuje zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Jednak to w zupach komponuje się najlepiej.

Ta zupa doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest dobra nawet dla osób z problemami z układem pokarmowym. Choć zwykle semolina gotowana jest na wodzie i stanowi część śniadania, to w wersji z rosołem staje się po prostu pyszna.

Alergeny w rosole z kaszą manną

Lista alergenów dla rosołu z kaszą manną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Wartości odżywcze rosołu z kaszą manną

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która jest niezwykle lekkostrawna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
173.84
295.53
Białko (g)
8.54
14.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
32.34
54.97
Węglowodany przyswajalne (g)
29.55
50.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.79
4.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
0.88
1.50
Tłuszcze nasycone (g)
0.46
0.78
Tłuszcze nienasycone (g)
0.42
0.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.17
0.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.43
Cholesterol (mg)
10.74
18.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
111.84
190.12
Witamina B6 (mg)
0.22
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.05
Witamina C (mg)
4.58
7.78
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
1.32
2.25
Tiamina (mg)
0.15
0.25
Ryboflawina (mg)
0.08
0.14
Niacyna (mg)
2.92
4.96
Foliany (µg (mcg))
41.69
70.87
Beta karoten (µg (mcg))
1096.69
1864.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
26.71
45.40
Potas (mg)
251.91
428.25
Wapń (mg)
22.76
38.70
Fosfor (mg)
108.72
184.83
Magnez (mg)
29.63
50.38
Żelazo (mg)
0.71
1.20
Cynk (mg)
0.64
1.09
Miedź (mg)
0.11
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu z kaszą manną 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu z kaszą manną

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Kasza manna
250 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Koszt składników
33.00