Rosół z kaszą manną
- Cebula (100 g)
- Marchewka (90 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
- Pietruszka (80 g)
- Kasza manna (250 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (100 g)
Przepis na rosół z kaszą manną krok po kroku
Mięso oczyść z błonek, włóż do garnka i zalej 2 l wody. Gotuj przez 40 minut.
Warzywa obierz i podziel na mniejsze części, następnie włóż do garnka z mięsem. Gotuj 30 minut.
Do zupy dodaj kaszę mannę i gotuj kolejne 15 minut.
Zupę dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki.
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Rosół z gęsi
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Wegański rosół
-
Rosół wołowo drobiowy
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół z gołębia
-
Rosół
Więcej informacji na temat rosołu z kaszą manną
Rosół z kaszą manną jest wspaniałą opcją na pyszne danie pełne smaku, które w dodatku można przygotować w kilka chwil. Całość jest również bardzo lekkostrawna. Sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych na diecie lekkostrawnej. Jej podstawą jest pyszny rosół, który przygotować można w wersji mięsnej, jak i jarskiej. Całość sprawdzi się idealnie dla wszystkich miłośników prostych dań.
Przepis na rosół z kaszą manną jest bardzo prosty, a pozwala stworzyć naprawdę wartościowe danie. Podstawą tej zupy jest bulion. Do stworzenia idealnej bazy dobrze jest użyć wielu warzyw, dzięki temu będzie on jeszcze smaczniejszy. Najlepiej sprawdzą się marchew, pietruszka i seler. Można również dodać cebulę i por, ale tylko w przypadku, gdy zupa nie będzie częścią diety lekkostrawnej. Zwykle rosół zjada się z dodatkiem makaronu, jednak opcja ta choć smaczna, nie jest zbyt ciekawa. Dla wszystkich miłośników kuchennych nowości sprawdzi się za to dodatek kaszy manny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rosół z kaszą manną, który będzie smaczny, szybki, ale również niezbyt skomplikowany, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Kaszę można ugotować samodzielnie, następnie podzielić ją na porcje i podawać z zupą lub dodać od razu do wywaru. Ta druga opcja sprawdzi się dla osób, które kochają bardzo gęste zupy. To również doskonały pomysł na posiłek dla niemowlaka. Głównym składnikiem tej zupy jest kasza manna. Choć jeszcze do niedawna była ona niezwykle ważną częścią kuchni polskiej, obecnie nie używa się zbyt często. Warto to zmienić, gdyż jest niezwykle prosta w przygotowaniu, wspaniale zagęszcza, a przy okazji ma delikatny smak, który wspaniale łączy się z innymi potrawami, jest więc bardzo uniwersalna. Ma bardzo małą cenę i można ją znaleźć w praktycznie każdym sklepie. Świetnie sprawdza się zwłaszcza dla dzieci, ze względu na drobną strukturę. Pasuje zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Jednak to w zupach komponuje się najlepiej.
Ta zupa doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jest dobra nawet dla osób z problemami z układem pokarmowym. Choć zwykle semolina gotowana jest na wodzie i stanowi część śniadania, to w wersji z rosołem staje się po prostu pyszna.
Alergeny w rosole z kaszą manną
Lista alergenów dla rosołu z kaszą manną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
Wartości odżywcze rosołu z kaszą manną
To zdrowa opcja, która jest niezwykle lekkostrawna.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.