Rosół z gołębia
- Gołąb tuszka (500 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (80 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
Przepis na rosół z gołębia krok po kroku
Gołębie umyj i włóż do garnka. Zalej 2 l wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj przez 20 minut.
Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka z mięsem. Cebulę obierz i opal nad ogniem, dodaj do garnka. Gotuj całość przez 30 minut
Dodaj do wywaru lubczyk i natkę pietruszki.
Gotuj jeszcze przez 10 minut, aż do pełnej miękkości mięsa.
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Rosół z gęsi
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Wegański rosół
-
Rosół wołowo drobiowy
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół na skrzydełkach
-
Rosół
Więcej informacji na temat rosołu z gołębia
Rosół z gołębia to niezwykle smaczna zupa, która wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle lekkostrawny, więc polecany jest zwłaszcza w chorobie.
Przepis na rosół z gołębia to wspaniały pomysł na rozgrzewający wywar. Całość robi się z młodego gołębia. To najlepszy sposób na przeziębienie. Całość jest smaczna i łatwa w przygotowaniu, gdyż robi się ją identycznie jak tradycyjny rosół na bazie kurczaka. Jednak w tym wypadku lepiej nie dodawać żadnego innego mięsa. Gołąb jest tak aromatyczny, że jego dodatek wystarczy, by zupa smakowała przepysznie. To zupa smakowita, a przy tym niezwykle aromatyczna. To właśnie rosół zwykle pojawia się na różnych imprezach, dlatego warto zastąpić klasyczną wersję z kury, zupą na bazie gołębia. Mięso z gołębia jest bardzo chude, dlatego całość zawiera mało tłuszczu i świetnie sprawdzi się nie tylko jako osobne danie, ale również jako baza do innych potraw. Ten rosół jest tak dobry, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Całość jest naprawdę świetnym rozwiązaniem na posiłek dla całej rodziny. Rosół dobrze jest podawać z lanymi kluskami i jarzynami, a ugotowane mięso można użyć do przygotowania kolejnego dania. Można je zjeść z ziemniakami lub rozdrobnić i dodać do zupy. To smaczny pomysł na wspaniały posiłek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rosół z gołębia, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To dobry wybór nawet dla dzieci. Jest smaczny i lekki, idealny na obiad. Całość jest naprawdę smaczna, a przy tym bardzo delikatna. Sprawdzi się świetnie dla wszystkich osób na diecie, nawet lekkostrawnej. Rosół ten uważany jest za jeden z najszlachetniejszych, a przy tym najsmaczniejszych, dlatego warto go spróbować. Całość można podawać jak tradycyjny rosół z makaronem lub z lanymi kluskami. Świetnie sprawdzi się również dodatek kaszy manny. Całe wykonanie nie odbiega od w niczym od przygotowywania tradycyjnego rosołu drobiowego czy wołowego, wystarczy tylko przez długi czas gotować aromatyczny bulion na mięsie z warzywami. Choć gotowanie zabiera dość sporo czasu, nie warto go skracać. Im dłużej gotowany, tym leszy w smaku.
Alergeny w rosole z gołębia
Lista alergenów dla rosołu z gołębia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze rosołu z gołębia
To zupa, która jest zdrowa, dostarcza sporo białka i witamin.
Energia i białka
(138g)
Węglowodany
(138g)
Tłuszcze
(138g)
Witaminy
(138g)
Składniki mineralne
(138g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.