Rosół z gęsi
- Gęś tuszka (500 g)
- Marchewka - 3 średnie sztuki (150 g)
- Seler korzeniowy - 0,5 małego selera (80 g)
- Pietruszka - 1 większy korzeń (80 g)
- Por - 0,25 sztuki (36 g)
- Cebula - 1 duża (100 g)
- Natka pietruszki - 0,5 pęczka (20 g)
Przepis na rosół z gęsi krok po kroku
Gęś dokładnie umyj i przełóż do garnka.
Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler.
Dodaj również pora, jednego małego liścia laurowego i jedno ziele angielskie.
Zalej wodą aby przykryła mięso i warzywa.
Dodaj 1/4 pęczka natki pietruszki, sporą szczyptę pieprzu oraz soli.
Obierz cebulę, nabij na widelec i opal nad palnikiem. Dodaj do rosołu.
Rosołu nie doprowadzaj do wrzenia. Gotuj 4 godziny pod przykryciem.
Po ugotowaniu przecedź przez sitko, dodaj resztę posiekanej natki pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Wegański rosół
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Rosół wołowo drobiowy
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół z gołębia
-
Rosół na skrzydełkach
-
Rosół
Więcej informacji na temat rosołu z gęsi
Rosół to najpopularniejsza, tradycyjna zupa kuchni polskiej. Znana nam od wielu, wielu lat potrawa jest też niezastąpioną częścią wielu dań. Tradycyjny rosół może być przygotowany z różnego rodzaju mięs, najpopularniejszy to ten przygotowany na kurczaku. Można go również przygotować na indyku, kaczce, gęsi, przepiórce lub wołowinie. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem lub ziemniakami, z gotowaną marchewką i świeżą natką pietruszki. Rosół z gęsi jest jedną z odmian tradycyjnej, polskiej potrawy.
Przepis na rosół z gęsi jest łatwy w przygotowaniu ale wymaga długiego czasu gotowania. Jak ugotować rosół z gęsi? Najważniejsze aby był przygotowany na dobrej jakości produkcie. Porcja gęsi, jak i każdego innego rodzaju drobiu czy czerwonego mięsa, powinna zawierać jak najwięcej kości a jak najmniej mięsa. Do rosołu potrzebna jest jeszcze włoszczyzna, marchew, seler, korzeń pietruszki, por, cebula, niektórzy dodaj kapustę białą. Warzywa z kośćmi powinny być zalane wodą tylko do ich poziomu. Dzięki temu rosół będzie esencjonalny i pełny smaku. Tak przygotowany rosół dostarcza wszystkich aminokwasów niezbędnych do produkcji kolagenu przez nasz organizm. Są one dostarczone w najprostszej postaci dlatego organizm nie musi zużywać energii na ich trawienie. Dotyczy to również substancji mineralnych, są one wprost wchłaniane do krwi. Nie jest mylne postrzeganie rosołu jako leku wspomagającego walkę z przeziębieniem czy grypą. Długo gotowany, ale niedoprowadzony do wrzenia rosół jest źródłem aminokwasu o nazwie glicyna. To właśnie on wykazuje właściwości przeciwzapalne. Glicyna reguluje także funkcje wydzielnicze żołądka oraz chroni błonę śluzową żołądka przed wrzodami wywołanymi chemikaliami i stresem. Na wywarze z gęsi możesz przygotować różne zupy, na przykład krupnik, kwaśnicę, kapuśniak lub grzybową.
Rosół na gęsinie to wyjątkowa odmiana tradycyjnego rosołu. Podany z makaronem, gotowaną marchewką oraz sporą ilością świeżej natki pietruszki będzie pyszną przystawką na niedzielny lub świąteczny obiad.
Alergeny w rosole z gęsi
Lista alergenów dla rosołu z gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze rosołu z gęsi
Rosół to bardzo zdrowe danie, które polecane jest w wielu stanach chorobowych. Ale nie tylko, tradycyjny niedzielny rosół jest dobry dla wszystkich.
Energia i białka
(308g)
Węglowodany
(308g)
Tłuszcze
(308g)
Witaminy
(308g)
Składniki mineralne
(308g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.