Rosół wołowo drobiowy

Opublikowano: 21.03.2024 r., 13:01 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosół z mięsa wołowego i drobiowego
Rosół wołowo drobiowy
Poznaj przepis na najlepszy rosół wołowo-drobiowy, który posmakuje całej rodzinie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 180 min
465 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kurczak cały (1500 g)
  • Antrykot wołowy bez kości (500 g)
  • Szyjka indycza (150 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (100 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (40 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1/4 sztuki (150 g)
  • Por - 1/2 sztuki (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na rosół wołowo drobiowy krok po kroku

Drób i wołowinę pokrój na mniejsze części.

Mięso dokładnie opłucz, dodaj do garnka i zalej 2,5-3 litrami wody.

Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika i zszumuj powstały wywar. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny.

Warzywa dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Dodaj warzywa do garnka i ponownie zagotuj. Dodaj przyprawy.

Zmniejsz ogień i gotuj ok. 1,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na rosół wołowo drobiowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat rosołu wołowo drobiowego

Rosół to chyba najpopularniejsza polska zupa. Świetnie smakuje samodzielnie podawana z makaronem i natka pietruszki, można go wykorzystywać też jako bazę do innych zup. Poznaj nasz przepis na rosół wołowo drobiowy, dzięki któremu samodzielnie przygotujesz tę wyjątkową zupę. Rosół możesz podawać na obiad dla całej rodziny, a także na święta. Jest pyszny, a także dostarcza wielu składników odżywczych. Jak zrobić rosół wołowo drobiowy? Nie jest to nic trudnego, ale wymaga czasu. Rosół wołowo drobiowy powinien gotować się minimum 3 godziny. Tak długi czas gotowania jest gwarantem pysznego smaku i aromatu. Dlatego nie jest to zupa, którą przygotujesz na ostatnią chwilę. Aby powstał pyszny rosół z warzywami na niedzielę, niezbędny jest odpowiednio długi czas gotowania. Składniki, które będą Ci potrzebne to mięso drobiowe (możesz wykorzystać całego kurczaka lub jego części na przykład udka, podudzia i skrzydełka), antrykot wołowy, szyja indycza, duża ilość warzyw takich jak marchew, pietruszka, seler, por, cebula oraz przyprawy. Niektórzy dodają również liście kapusty. Jako przyprawy najlepiej sprawdzą się liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, świeża natka pietruszki i koperek. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe. Wystarczy, że najpierw będziesz gotować mięso, a następnie dodasz do niego warzywa i przyprawy. Bardzo ważne jest to, aby rosół gotować długo, ale na wolnym ogniu. Wtedy będzie naprawdę dobry, smaczny i aromatyczny. Rosół wołowo drobiowy możesz podawać z makaronem, a także wykorzystać jako bazę do innych zup na przykład ogórkowej, czy pomidorowej. Możesz też za jednym razem przygotować jego większe ilości, poporcjować i zamrozić, aby móc skorzystać z wywaru zawsze, kiedy będziesz tego potrzebować. Koniecznie czytaj dalej i sprawdź nasz przepis na rosół wołowo drobiowy.

Alergeny w rosole wołowo drobiowym

Lista alergenów dla rosołu wołowo drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze rosołu wołowo drobiowego

na 100g gotowej potrawy

Rosół wołowo drobiowy dobrze sprawdzi się jako baza do innych zup, zamiast wywarów z kostki rosołowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
155.30
465.89
Białko (g)
15.64
46.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
1.91
5.73
Węglowodany przyswajalne (g)
1.51
4.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.12
27.35
Tłuszcze nasycone (g)
4.07
12.20
Tłuszcze nienasycone (g)
5.05
15.15
Brak danych dla: szyjka indycza.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.56
10.67
Brak danych dla: szyjka indycza.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
4.48
Brak danych dla: szyjka indycza.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.17
Brak danych dla: szyjka indycza.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
74.71
224.14
Brak danych dla: szyjka indycza.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
40.92
122.77
Witamina B6 (mg)
0.40
1.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.35
Witamina C (mg)
1.55
4.66
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.34
Witamina E (mg)
0.62
1.86
Retinol (µg (mcg))
6.70
20.11
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Niacyna (mg)
4.54
13.62
Foliany (µg (mcg))
9.08
27.25
Brak danych dla: antrykot wołowy bez kości.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
344.29
1032.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
100.38
301.15
Potas (mg)
224.20
672.59
Wapń (mg)
19.28
57.84
Fosfor (mg)
127.37
382.11
Magnez (mg)
17.25
51.75
Żelazo (mg)
0.81
2.42
Cynk (mg)
1.73
5.19
Miedź (mg)
0.05
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu wołowo drobiowego 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu wołowo drobiowego

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1500 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
14.17
Za 1500 g
Antrykot wołowy bez kości
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Szyjka indycza
150 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.88
Za 150 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
40 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
150 g
1/4 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Por
70 g
1/2 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Koszt składników
79.00