Rosół wołowo drobiowy
- Kurczak cały (1500 g)
- Antrykot wołowy bez kości (500 g)
- Szyjka indycza (150 g)
- Marchewka - 2 sztuki (100 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (40 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy - 1/4 sztuki (150 g)
- Por - 1/2 sztuki (70 g)
Przepis na rosół wołowo drobiowy krok po kroku
Drób i wołowinę pokrój na mniejsze części.
Mięso dokładnie opłucz, dodaj do garnka i zalej 2,5-3 litrami wody.
Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika i zszumuj powstały wywar. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Warzywa dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj warzywa do garnka i ponownie zagotuj. Dodaj przyprawy.
Zmniejsz ogień i gotuj ok. 1,5 godziny.
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Rosół z gęsi
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Wegański rosół
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół z gołębia
-
Rosół na skrzydełkach
-
Rosół
Więcej informacji na temat rosołu wołowo drobiowego
Rosół to chyba najpopularniejsza polska zupa. Świetnie smakuje samodzielnie podawana z makaronem i natka pietruszki, można go wykorzystywać też jako bazę do innych zup. Poznaj nasz przepis na rosół wołowo drobiowy, dzięki któremu samodzielnie przygotujesz tę wyjątkową zupę. Rosół możesz podawać na obiad dla całej rodziny, a także na święta. Jest pyszny, a także dostarcza wielu składników odżywczych. Jak zrobić rosół wołowo drobiowy? Nie jest to nic trudnego, ale wymaga czasu. Rosół wołowo drobiowy powinien gotować się minimum 3 godziny. Tak długi czas gotowania jest gwarantem pysznego smaku i aromatu. Dlatego nie jest to zupa, którą przygotujesz na ostatnią chwilę. Aby powstał pyszny rosół z warzywami na niedzielę, niezbędny jest odpowiednio długi czas gotowania. Składniki, które będą Ci potrzebne to mięso drobiowe (możesz wykorzystać całego kurczaka lub jego części na przykład udka, podudzia i skrzydełka), antrykot wołowy, szyja indycza, duża ilość warzyw takich jak marchew, pietruszka, seler, por, cebula oraz przyprawy. Niektórzy dodają również liście kapusty. Jako przyprawy najlepiej sprawdzą się liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, świeża natka pietruszki i koperek. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe. Wystarczy, że najpierw będziesz gotować mięso, a następnie dodasz do niego warzywa i przyprawy. Bardzo ważne jest to, aby rosół gotować długo, ale na wolnym ogniu. Wtedy będzie naprawdę dobry, smaczny i aromatyczny. Rosół wołowo drobiowy możesz podawać z makaronem, a także wykorzystać jako bazę do innych zup na przykład ogórkowej, czy pomidorowej. Możesz też za jednym razem przygotować jego większe ilości, poporcjować i zamrozić, aby móc skorzystać z wywaru zawsze, kiedy będziesz tego potrzebować. Koniecznie czytaj dalej i sprawdź nasz przepis na rosół wołowo drobiowy.
Alergeny w rosole wołowo drobiowym
Lista alergenów dla rosołu wołowo drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze rosołu wołowo drobiowego
Rosół wołowo drobiowy dobrze sprawdzi się jako baza do innych zup, zamiast wywarów z kostki rosołowej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.