Rosół staropolski
- Udko kurczaka bez skóry (320 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (80 g)
- Por (70 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
- Cebula (100 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na rosół staropolski krok po kroku
Mięso włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj przez 30 minut.
W tym czasie obierz wszystkie warzywa i przekrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka.
Dodaj lubczyk i pietruszkę. Dodaj do garnka z gotującym się mięsem. Wszystko gotuj razem przez 1,5 godziny.
Zupę dopraw solą i pieprzem. Wyłów pietruszkę, pora, seler i cebulę.
Podawaj z ugotowanym makaronem lub kluskami.
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Rosół z gęsi
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Wegański rosół
-
Rosół wołowo drobiowy
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół z gołębia
-
Rosół
Więcej informacji na temat rosołu staropolskiego
Rosół staropolski to przepyszna zupa, która polecana jest zwłaszcza w czasie przeziębienia, To ze względu na jej lecznicze właściwości. Jest smaczna, prosta i szybka. Choć zwykle kojarzy się z zupą robioną z bażanta, to w wersji nieco nowocześniejszej lepiej postawić na nieco lżejszy drób, który nie wpłynie negatywnie na układ krwionośny.
Przepis na rosół staropolski to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować rosół staropolski, by był najlepszy. Rosół to naprawdę pyszna i tradycyjna zupa, która, choć kojarzy się tylko z niedzielnymi obiadami, świetnie sprawdzi się każdego dnia. Może być również podstawą wielu innych dań. Dobrze prezentuje się podany z makaronem, czy lanymi kluskami. Najlepiej smakuje w towarzystwie sporej ilości natki pietruszki. To łatwy i szybki pomysł na wspaniały obiad, a także bazę do innych dań. Pięknie się prezentuje, szczególnie ozdobiony zieloną natką pietruszki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rosół staropolski, który będzie łatwy, szybki i smaczny, to ta receptura będzie doskonałą opcją. Oprócz zwyczajowych warzyw robi się go również z porem. Najlepiej sprawdzi się z makaronem, ale jest smaczny także z ziemniakami. W zasadzie można powiedzieć, że potrawa robi się sama. Wystarczy tylko włożyć wszystko do garnka i czekać, aż ten pyszny mięsno warzywny wywar będzie gotowy do zjedzenia. Najlepiej gotować zupę przez co najmniej półtorej godziny, jednak im dłużej, tym bardziej aromatyczne danie będzie. Nie potrzeba specjalnych umiejętności, by ugotować tą pyszną i aromatyczną zupę, która przypada do gustu każdemu. Wystarczy połączyć i poczekać, aż wszystkie składniki zmiękną i oddadzą do wywaru wszystko to, co najlepsze. Nie tylko smak, ale również cenne składniki odżywcze. Rosół z drobiu to bardzo aromatyczna zupa, choć lżejsza niż gotowana na innym rodzaju mięsa. Dzięki temu może być częścią zdrowej diety, a także posiłkiem na diecie lekkostrawnej. I choć jest lżejszy, to jego smak jest naprawdę niesamowity. Ten prosty przepis, to wspaniały pomysł na zupę, która zawsze się udaje.
Alergeny w rosole staropolskim
Lista alergenów dla rosołu staropolskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze rosołu staropolskiego
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(93g)
Węglowodany
(93g)
Tłuszcze
(93g)
Witaminy
(93g)
Składniki mineralne
(93g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.