Rosół na udkach

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rosół na udkach podany w głębokim talerzu wraz z natką pietruszki.
Rosół na udkach
Rosół na udkach to niezwykle smaczna opcja, który idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Jest niezwykle aromatyczna, a jednocześnie w pełni lekkostrawna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
236 kcal
Kcal w porcji
168 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (600 g)
  • Marchewka (135 g)
  • Pietruszka (90 g)
  • Por (70 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Makaron durum (250 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na rosół na udkach krok po kroku

Udka dokładnie umyj i ułóż w garnku. Zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu.

Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pokrój na mniejsze części i dodaj do gotujących się udek.

Do zupy dodaj kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka gałązek zielonej pietruszki.

Rosół gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1,5 – 2 godziny. W międzyczasie, makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę dopraw solą i pieprzem. Gotowy rosół przecedź. Marchewkę i natkę pietruszki drobno pokrój, mięso obierz i dodaj do zupy.

Rosół z udek podawaj z gorącym makaronem i natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na rosół na udkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat rosołu na udkach

Rosół na udkach to niezwykle smaczna opcja, który idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Jest niezwykle aromatyczna, a jednocześnie w pełni lekkostrawna.

Przepis na rosół na udkach to smaczny pomysł na obiad, który rozgrzewa od środka i dobrze smakuje. Dowiesz się z niego jak ugotować tę smaczną zupę od podstaw. Najlepszy rosół to ten, który jest aromatyczny. Wiele osób zastanawia się jednak jak najlepiej go przyprawić. Tak naprawdę zależy to od indywidualnych preferencji. Niektórzy uwielbiają, gdy w rosole jest naprawdę sporo pieprzu, wtedy można pomyśleć również o dodanie do niego chilli. Taka wzbogacona wersja sprawdzi się idealnie zwłaszcza zimą. Jeśli jesteś fanem raczej delikatniejszych przypraw, sięgnij po ziele angielskie i liść laurowy. Nadają całości delikatnego smaku, a wciąż zachwycają. W zasadzie można powiedzieć, że potrawa robi się sama. Wystarczy tylko włożyć wszystko do garnka i czekać, aż ten pyszny mięsno warzywny wywar będzie gotowy do zjedzenia. Najlepiej gotować zupę przez co najmniej półtorej godziny, jednak im dłużej, tym bardziej aromatyczne danie będzie. Zupę można przygotować z porcji rosołowych lub z całego kurczaka. Ten zrobiony z całości smakuje bardziej aromatycznie i sprawdzi się jako wspaniały sposób na wykwintny obiad na przyjęcia. Natomiast wywar z udek kurczaka będzie idealny na rodzinne biesiadowanie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rosół na udkach, by był pyszny, a przy tym dobry dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Rosół z drobiu to bardzo aromatyczna zupa, choć lżejsza niż gotowana na innym rodzaju mięsa. Dzięki temu może być częścią zdrowej diety, a także posiłkiem na diecie lekkostrawnej. I choć jest lżejszy, to jego smak jest naprawdę niesamowity. Ten prosty przepis, to wspaniały pomysł na zupę, która zawsze się udaje. Rosół z kurczaka to naprawdę pyszna i tradycyjna zupa, która, choć kojarzy się tylko z niedzielnymi obiadami, świetnie sprawdzi się każdego dnia. Może być również podstawą wielu innych dań. Dobrze prezentuje się podany z makaronem, czy lanymi kluskami. Najlepiej smakuje w towarzystwie sporej ilości natki pietruszki.

Alergeny w rosole na udkach

Lista alergenów dla rosołu na udkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron durum

Wartości odżywcze rosołu na udkach

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(168g)
Energia (kcal)
140.69
236.37
Białko (g)
11.63
19.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(168g)
Węglowodany (g)
18.13
30.45
Węglowodany przyswajalne (g)
15.26
25.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
4.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(168g)
Tłuszcz (g)
2.49
4.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.14
1.91
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
2.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.71
1.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.07
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Cholesterol (mg)
40.75
68.45
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(168g)
Witamina A (µg (mcg))
99.22
166.69
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.43
Witamina C (mg)
5.61
9.42
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.55
Retinol (µg (mcg))
4.48
7.52
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.23
Ryboflawina (mg)
0.13
0.23
Niacyna (mg)
4.22
7.08
Foliany (µg (mcg))
26.63
44.75
Beta karoten (µg (mcg))
962.43
1616.87
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(168g)
Sód (mg)
59.51
99.97
Potas (mg)
278.76
468.33
Wapń (mg)
26.07
43.79
Fosfor (mg)
154.16
258.98
Magnez (mg)
36.99
62.14
Żelazo (mg)
1.31
2.20
Cynk (mg)
1.36
2.29
Miedź (mg)
0.14
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny rosołu na udkach 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rosołu na udkach

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
600 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Marchewka
135 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Pietruszka
90 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Makaron durum
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
44.50