Ropa vieja

Opublikowano: 26.11.2021 r., 8:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne danie kubańskie na talerzu
Ropa vieja
Ropa vieja to tradycyjne danie pochodzące z wysp Kanaryjskich. Jest jednak bardzo popularne na Kubie. Danie przygotowuje się na bazie pomidorów i wołowiny.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 420 min
725 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udziec wołowy (1000 g)
  • Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Papryka zielona - 2 małe sztuki (300 g)
  • Ryż jaśminowy (500 g)
  • Czarna fasola z puszki (400 g)
  • Whisky (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kumin, papryka ostra, cynamon, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, brytfanna

Przepis na ropa vieja krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny, posiekaj w pióra.

Udziec wołowy najlepiej umieścić w przyprawach i whisky dzień wcześniej.

Mięso w kawałki umieść w brytfannie, dodaj cebulę i posiekany czosnek.

Wlej pomidory z puszki i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę zieloną.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-7 godzin.

Mięso ma być na tyle miękkie, aby rozpadło się pod naciskiem widelca.

Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości.

Wołowinę podawaj z ryżem i czarną fasolą.

Jak oceniasz przepis na ropa vieja
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat ropa vieja

Ropa vieja to danie bardzo popularne na Kubie. Pochodzi z wysp Kanaryjskich. Nazwa dania oznacza w dosłownym tłumaczeniu stare ubrania. Przepis na ropa vieja jest prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, cebula, papryka zielona, pomidory z puszki, czosnek, kumin rzymski, cynamon, whisky, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, ryż biały, fasola czarna w puszce, sól, pieprz.

Jak zrobić ropa vieja? Cebulę obierz z łupiny, posiekaj w pióra. Udziec wołowy najlepiej umieścić w przyprawach i whisky dzień wcześniej. Mięso w kawałki umieść w brytfannie, dodaj cebulę i posiekany czosnek. Wlej pomidory z puszki i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę zieloną. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-7 godzin. Mięso ma być na tyle miękkie, aby rozpadło się pod naciskiem widelca. Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości. Wołowinę podawaj z ryżem i czarną fasolą. Na kubie dodaje się do niej smażony maniok oraz platany.

Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Pomidory są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatek cebuli sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.

Podsumowując szarpana wołowina z ryżem i dodatkami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Szarpana wołowina może być także podana w mniej tradycyjny sposób w bułce lub tortilli z ulubionymi dodatkami. Sos wytworzony z warzyw pozwala na zachowanie dla mięsa soczystości.

Alergeny w ropa vieja

Lista alergenów dla ropa vieja przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ropa vieja

Wartości odżywcze ropa vieja

na 100g gotowej potrawy

Ropa vieja to danie zawierające sporą ilość białka zwierzęcego. Jest także bardzo dobrym źródłem naturalnego przeciwutleniacza zawartego w pomidorach. Danie jest syte i nie zawiera dużej ilości kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
120.86
725.17
Białko (g)
7.47
44.80
Fenyloalanina (mg)
0.27
1.62
Brak danych dla: cebula, ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
15.98
95.89
Węglowodany przyswajalne (g)
3.58
21.49
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
11.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
2.38
14.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
7.65
Tłuszcze nienasycone (g)
1.10
6.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.86
5.14
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
1.13
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.67
130.00
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
3.94
23.67
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
1.21
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
2.12
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.07
60.43
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
2.51
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.41
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.69
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.74
16.45
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.75
100.50
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
46.14
276.83
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
79.72
478.33
Potas (mg)
225.64
1353.83
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.53
111.17
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
82.97
497.83
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.22
103.33
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
4.65
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.86
5.18
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.62
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ropa vieja 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ropa vieja

Koszt składników
120.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1000 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
46.00
Za 1000 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Papryka zielona
300 g
2 małe sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Ryż jaśminowy
500 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 g
Czarna fasola z puszki
400 g
3.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.30
Za 400 g
Whisky
100 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 100 ml
Koszt składników
120.90