Ropa vieja
- Udziec wołowy (1000 g)
- Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Papryka zielona - 2 małe sztuki (300 g)
- Ryż jaśminowy (500 g)
- Czarna fasola z puszki (400 g)
- Whisky (100 ml)
Przepis na ropa vieja krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny, posiekaj w pióra.
Udziec wołowy najlepiej umieścić w przyprawach i whisky dzień wcześniej.
Mięso w kawałki umieść w brytfannie, dodaj cebulę i posiekany czosnek.
Wlej pomidory z puszki i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę zieloną.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-7 godzin.
Mięso ma być na tyle miękkie, aby rozpadło się pod naciskiem widelca.
Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości.
Wołowinę podawaj z ryżem i czarną fasolą.
Więcej informacji na temat ropa vieja
Ropa vieja to danie bardzo popularne na Kubie. Pochodzi z wysp Kanaryjskich. Nazwa dania oznacza w dosłownym tłumaczeniu stare ubrania. Przepis na ropa vieja jest prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, cebula, papryka zielona, pomidory z puszki, czosnek, kumin rzymski, cynamon, whisky, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, ryż biały, fasola czarna w puszce, sól, pieprz.
Jak zrobić ropa vieja? Cebulę obierz z łupiny, posiekaj w pióra. Udziec wołowy najlepiej umieścić w przyprawach i whisky dzień wcześniej. Mięso w kawałki umieść w brytfannie, dodaj cebulę i posiekany czosnek. Wlej pomidory z puszki i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę zieloną. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-7 godzin. Mięso ma być na tyle miękkie, aby rozpadło się pod naciskiem widelca. Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości. Wołowinę podawaj z ryżem i czarną fasolą. Na kubie dodaje się do niej smażony maniok oraz platany.
Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Pomidory są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatek cebuli sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.
Podsumowując szarpana wołowina z ryżem i dodatkami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Szarpana wołowina może być także podana w mniej tradycyjny sposób w bułce lub tortilli z ulubionymi dodatkami. Sos wytworzony z warzyw pozwala na zachowanie dla mięsa soczystości.
Alergeny w ropa vieja
Lista alergenów dla ropa vieja przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ropa vieja
Wartości odżywcze ropa vieja
Ropa vieja to danie zawierające sporą ilość białka zwierzęcego. Jest także bardzo dobrym źródłem naturalnego przeciwutleniacza zawartego w pomidorach. Danie jest syte i nie zawiera dużej ilości kalorii.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.