Rolmopsy z matiasa
- Filety śledziowe solone - a'la matias (1200 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Ogórek kiszony (200 g)
- Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na rolmopsy z matiasa krok po kroku
Śledzie osusz pod bieżącą wodą i osusz.
Cebulę obierz, pokrój w piórka.
Ogórki kiszone pokrój w ćwiartki.
Na każdym śledziu połóż kawałek ogórka oraz kilka piórek cebuli. Następnie śledzie zwiń w rulon i zepnij wykałaczką.
Do garnka wlej olej, szklankę wody oraz ocet. Następnie dodaj cukier, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz pozostałą cebulę.
Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania.
Rolmopsy przełóż do słoików, zalej zimną zalewą. Słoiki zakręć i odstaw do lodówki na minimum dobę.
Gotowe rolmopsy podawaj na zimno.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat rolmopsów z matiasa
Rolmopsy z matiasa to doskonała propozycja na smaczne danie świąteczne. Domowe rolmopsy świetnie sprawdzą się również jako przystawka podana podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Zalewa do rolmopsów przygotowana jest na bazie octu spirytusowego. Sprawdzony przepis na rolmopsy z matiasa jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rolmopsów w occie potrzebne będą następujące produkty spożywcze: śledzie à la matias, cebula, ogórek kiszony, ocet spirytusowy, cukier, olej rzepakowy, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty.
A jak zrobić rolmopsy z matiasa? Śledzie osusz pod bieżącą wodą i osusz. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Ogórki kiszone pokrój w ćwiartki. Na każdym śledziu połóż kawałek ogórka oraz kilka piórek cebuli. Następnie śledzie zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Do garnka wlej olej, szklankę wody oraz ocet. Następnie dodaj cukier, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz pozostałą cebulę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania. Rolmopsy przełóż do słoików, zalej zimną zalewą. Słoiki zakręć i odstaw do lodówki na minimum dobę. Gotowe rolmopsy podawaj na zimno.
Śledź to ryba, która stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.
Podsumowując: wiesz już, jak przygotować najlepsze rolmopsy w domu. Rolmopsy z matiasa są dobre do spożycia po minimum 24 godzinach od przygotowania. Rolmopsy warto podać jako danie świąteczne lub przystawkę podczas uroczystości. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w rolmopsach z matiasa
Lista alergenów dla rolmopsów z matiasa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
Wartości odżywcze rolmopsów z matiasa
Rolmopsy z matiasa to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Śledzie stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć się do jadłospisu.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.