Rolmopsy po kaszubsku
- Filety śledziowe solone (800 g)
- Cebula (300 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Ocet winny - 8 łyżek (100 ml)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Koncentrat pomidorowy - 8 łyżek (100 g)
Przepis na rolmopsy po kaszubsku krok po kroku
Śledzie włóż do miski, wlej zimną wodę i odstaw na 2 godziny. Jeśli nadal są zbyt słone mocz je jeszcze dłużej. Osusz filety ręcznikiem papierowym.
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Na patelnie wlej 60 ml oleju. Podsmaż na nim cebulę, a po chwili dodaj cukier.
Wlej pozostały olej, dodaj ocet, koncentrat i przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziarna jałowca, łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej, sól i pieprz do smaku.
Duś wszystko razem przez około 10 minut, aż cebula zmięknie. Odstaw do ostygnięcia.
Śledzie ułóż skórką do dołu. Na każdy płat wyłóż podduszoną cebulę i zwiń, następnie spinając wykałaczką.
Przygotowane rolmopsy układaj ciasno w słoiku lub szklanej miseczce i wlej do nich pozostały ze smażenia olej.
Rolmopsy włóż do lodówki na minimum dobę, choć najlepsze są po 2-3 dniach.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat rolmopsów po kaszubsku
Pyszne rolmopsy po kaszubsku to idealny sposób aby przygotować najlepsze śledzie. Takie domowe koreczki ze słodko-kwaśną cebulką polecają się na przystawkę.
Ten sprawdzony przepis na rolmopsy po kaszubsku wykonasz w kilka chwil. Takie koreczki najlepsze są po kilku dniach, gdy dobrze przesyci je aromatem zalewa.
Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.
Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo, że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona.
Jeśli wiesz już jak zrobić rolmopsy po kaszubsku to pamiętaj również, że to dobry sposób na wprowadzenie ryb do diety.
Alergeny w rolmopsach po kaszubsku
Lista alergenów dla rolmopsów po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze rolmopsów po kaszubsku
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.