Rollsy z szynką
- Tortilla pełnoziarnista - 4 placki (100 g)
- Serek śmietankowy - 1 opakowanie (200 g)
- Rukola - 2 garści (60 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Ogórek - 3 sztuki (300 g)
- Szynka z indyka - 10 plastrów (100 g)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
Przepis na rollsy z szynką krok po kroku
Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym.
Ogórki i paprykę pokrój w słupki.
Na tortilli ułóż rukolę i słupki warzyw.
Dodaj plastry szynki i pomidorki pokrojone na pół.
Zawiń tortillę w rulon i przekrój na mniejsze kawałki.
Więcej informacji na temat rollsów z szynką
Rollsy z szynką to szybka i pyszna przekąska na imprezę lub pomysł na lunch. Moja
wersja zawiera szynkę, ale w łatwy sposób przygotujesz ją w wersji wegetariańskiej, a także w wersji bezglutenowej zamieniając tortille na wersje bezglutenowe lub wykonane z mąki naturalnie niezawierającej mąki np. kukurydziana, gryczana, ryżowa.
Takie rollsy nie dosyć, że są szybkie do wykonania, to dodatkowo są dobre na zimno.
Możesz podawać przekąski na ciepło ze świeżo grillowaną piersią z kurczaka lub taką, która już ostygnie. Nie ma szybszego sposobu na lepszą przekąskę w ciągu dnia lub przystawkę przed daniem głównym. Warto zapamiętać przepis na rollsy z szynką, ponieważ świetnie sprawdzą się także jako przystawka przed daniem głównym.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w tortille, a jako farsz może posłużyć wszystko. Jeśli nie ograniczasz w swojej codziennej diecie produktów pochodzenia zwierzęcego, tak jak w moim przypadku możesz postawić np. szynkę, na grillowaną lub panierowaną pierś z kurczaka, lub krewetki.
Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej postaw na dużą porcję świeżych warzyw.
Przed włożeniem farszu warto posmarować placek, dzisiaj proponuję Ci serek chrzanowy, który w łatwy sposób przygotujesz w domu. Wystarczy połączyć jogurt naturalny z odrobiną chrzanu. Możesz postawić także na humus lub serkiem śmietankowy.
Jako dodatek do tortilli idealnie sprawdzi się dip domowej roboty, którym posmarujesz środek przekąski. Idealnie sprawdzi się także, twarożek w wersji wegańskiej z tofu, na który przepis znajdziesz w innych moich propozycjach. Przygotowane tortille z dowolnym farszem pokrój na 3-4 cm plastry. Podawaj jako przekąskę na imprezę lub przystawkę przed daniem głównym, pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci. Przygotuj także swój domowy dip, z którym podasz tortille, może to być guacamole z awokado, sokiem z cytryny i świeżo posiekaną kolendrą, domowy sos czosnkowy z jogurtu naturalnego lub greckiego, lub ketchup z kabaczka, na który przepis znajdziesz także w innych moich propozycjach.
Dokładny opis jak zrobić rollsy z szynką znajdziesz nieco niżej, przeczytaj i śmiało skorzystaj.
Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są łatwe w przygotowaniu i smaczne.
Alergeny w rollsach z szynką
Lista alergenów dla rollsów z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
Wartości odżywcze rollsów z szynką
Rollsy w podobny sposób możesz przygotować z dowolnymi dodatkami.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.