Rollsy z papieru ryżowego

Opublikowano: 07.09.2022 r., 19:36 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rollsy z papieru ryżowego na czarnej, kamiennej desce
Rollsy z papieru ryżowego
Rollsy z papieru ryżowego to świetne rozwiązanie na przekąskę lub ciekawe drugie śniadanie do szkoły. Ten prosty przepis na pewno uda się przyrządzić bez większych trudności.
Przygotowanie 20 min
131 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Papier ryżowy ok. 6 sztuk (60 g)
  • Marchewka 1 sztuka (90 g)
  • Ogórek 1 sztuka (180 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (210 g)
  • Kiełki rzodkiewki (20 g)
  • Fasola mung kiełki (20 g)
  • Kapusta czerwona kilka liści (20 g)
  • Sos sojowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cukier 1 łyżka (10 g)
  • Ocet ryżowy 1 łyżeczka (5 ml)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 sztuka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na rollsy z papieru ryżowego krok po kroku

W garnku podgrzej 2 łyżki wody i rozpuść w niej cukier.

Do wody z cukrem dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i posiekaną na drobno papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj. Przelej do małej miseczki.

Marchewkę obierz. Razem z ogórkiem i papryką pokrój warzywa w cienkie słupki. Liście kapusty posiekaj.

Papier ryżowy namocz przez chwilę, by stał się elastyczny.

Na środku każdego papieru ryżowego ułóż po kilka kawałków warzyw i kiełki.

Zwiń, zawijając brzegi do środka i mocno dociskając.

Rollsy podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.

Jak oceniasz przepis na rollsy z papieru ryżowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat rollsów z papieru ryżowego

Rollsy z papieru ryżowego to świetne rozwiązanie na przekąskę lub ciekawe drugie śniadanie do szkoły. Ten prosty przepis na pewno się uda przyrządzić bez problemu.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rollsy z papieru ryżowego to pokazuje mój sprawdzony przepis, który koniecznie musisz wykorzystać na imprezę.

Najpierw przygotuj sos, by chwilę ostygł. W garnku podgrzej 2 łyżki wody i rozpuść w niej cukier. Do wody z cukrem dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i posiekaną na drobno papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj. Przelej do małej miseczki. Marchewkę obierz. Razem z ogórkiem i papryką pokrój warzywa w cienkie słupki. Liście kapusty posiekaj. Papier ryżowy namocz przez chwilę, by stał się elastyczny. Na środku każdego papieru ryżowego ułóż po kilka kawałków warzyw i kiełki. Zwiń, zawijając brzegi do środka i mocno dociskając. Rollsy podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.

Przepis na rollsy z papieru ryżowego to świetny pomysł na wspólne gotowanie z rodziną lub przyjaciółmi. Wystarczy przygotować sugerowane przez nas składniki warzywne lub inne, które lubicie i wspólnie zwijać takie rollsy. Na pewno zapewni to wiele radości.

Papier ryżowy jest produktem powstającym z wody i ryżu. Ugotowane na parze ziarna ryżu bardzo cienko należy rozwałkować i dobrze wysuszyć. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Rollsy, sajgonki to danie, które jest szczególnie popularne w Wietnamie. To w tym kraju zwyczajowo spotykają się rodziny, które wspólnie zawijają w papier ryżowy dowolne i ulubione składniki. Najczęściej są to warzywa, mięso mielone, grzyby, kiełki czy nawet makaron ryżowy. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e.. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być to dobra alternatywa dla osób dbających o masę ciała.

Alergeny w rollsach z papieru ryżowego

Lista alergenów dla rollsów z papieru ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze rollsów z papieru ryżowego

na 100g gotowej potrawy

Papier ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
61.08
131.32
Białko (g)
1.64
3.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
13.56
29.15
Węglowodany przyswajalne (g)
12.26
26.36
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
2.55
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki, ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
0.36
0.78
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.44
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: papier ryżowy, kapusta czerwona, sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
124.89
268.51
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.32
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
66.05
142.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.87
1.87
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.60
42.14
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1257.72
2704.10
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
214.51
461.19
Potas (mg)
193.08
415.12
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.25
39.24
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
39.10
84.07
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.12
36.80
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
0.95
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.28
0.60
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rollsów z papieru ryżowego 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rollsów z papieru ryżowego

Koszt składników
97.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papier ryżowy
60 g
ok. 6 sztuk
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 60 g
Marchewka
90 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ogórek
180 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Papryka żółta
210 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.10
Za 210 g
Kiełki rzodkiewki
20 g
4.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Fasola mung kiełki
20 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kapusta czerwona
20 g
kilka liści
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Ocet ryżowy
5 ml
1 łyżeczka
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 5 ml
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Koszt składników
97.00