Rollsy z papieru ryżowego
- Papier ryżowy - ok. 6 sztuk (60 g)
- Marchewka - 1 sztuka (90 g)
- Ogórek - 1 sztuka (180 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (210 g)
- Kiełki rzodkiewki (20 g)
- Fasola mung kiełki (20 g)
- Kapusta czerwona - kilka liści (20 g)
- Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Ocet ryżowy - 1 łyżeczka (5 ml)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (5 g)
Przepis na rollsy z papieru ryżowego krok po kroku
W garnku podgrzej 2 łyżki wody i rozpuść w niej cukier.
Do wody z cukrem dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i posiekaną na drobno papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj. Przelej do małej miseczki.
Marchewkę obierz. Razem z ogórkiem i papryką pokrój warzywa w cienkie słupki. Liście kapusty posiekaj.
Papier ryżowy namocz przez chwilę, by stał się elastyczny.
Na środku każdego papieru ryżowego ułóż po kilka kawałków warzyw i kiełki.
Zwiń, zawijając brzegi do środka i mocno dociskając.
Rollsy podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat rollsów z papieru ryżowego
Rollsy z papieru ryżowego to świetne rozwiązanie na przekąskę lub ciekawe drugie śniadanie do szkoły. Ten prosty przepis na pewno się uda przyrządzić bez problemu.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rollsy z papieru ryżowego to pokazuje mój sprawdzony przepis, który koniecznie musisz wykorzystać na imprezę.
Najpierw przygotuj sos, by chwilę ostygł. W garnku podgrzej 2 łyżki wody i rozpuść w niej cukier. Do wody z cukrem dodaj sos sojowy, ocet ryżowy i posiekaną na drobno papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj. Przelej do małej miseczki. Marchewkę obierz. Razem z ogórkiem i papryką pokrój warzywa w cienkie słupki. Liście kapusty posiekaj. Papier ryżowy namocz przez chwilę, by stał się elastyczny. Na środku każdego papieru ryżowego ułóż po kilka kawałków warzyw i kiełki. Zwiń, zawijając brzegi do środka i mocno dociskając. Rollsy podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.
Przepis na rollsy z papieru ryżowego to świetny pomysł na wspólne gotowanie z rodziną lub przyjaciółmi. Wystarczy przygotować sugerowane przez nas składniki warzywne lub inne, które lubicie i wspólnie zwijać takie rollsy. Na pewno zapewni to wiele radości.
Papier ryżowy jest produktem powstającym z wody i ryżu. Ugotowane na parze ziarna ryżu bardzo cienko należy rozwałkować i dobrze wysuszyć. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Rollsy, sajgonki to danie, które jest szczególnie popularne w Wietnamie. To w tym kraju zwyczajowo spotykają się rodziny, które wspólnie zawijają w papier ryżowy dowolne i ulubione składniki. Najczęściej są to warzywa, mięso mielone, grzyby, kiełki czy nawet makaron ryżowy. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e.. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być to dobra alternatywa dla osób dbających o masę ciała.
Alergeny w rollsach z papieru ryżowego
Lista alergenów dla rollsów z papieru ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
Wartości odżywcze rollsów z papieru ryżowego
Papier ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.