Rollsy z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie (300 g)
- Masło (30 g)
- Cynamon - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na rollsów z ciasta francuskiego krok po kroku
Masło roztop i pozostaw do wystudzenia.
Cukier wymieszaj z cynamonem.
Ciasto francuskie rozwałkuj delikatnie i posmaruj roztopionym masłem.
Wierzch ciasta posyp cukrem z cynamonem.
Ciasto zwiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Następnie na blaszkę ułóż rollsy z zachowaniem odstępów.
Jajko roztrzep i posmaruj nim każdą bułeczkę.
Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
Upieczone rollsy wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
- Ciasto francuskie z jabłkami
- Ciasto francuskie na słodko
- Paszteciki z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie na słono
- Pizzerinki z ciasta francuskiego
- Pastel de nata
- Ślimaczki z ciasta francuskiego
- Tarta z ciasta francuskiego
- Paluchy z ciasta francuskiego
- Fornetti
- Pasteis de nata
- Ciasto francuskie z parówką
- Roladki z ciasta francuskiego
- Szparagi w cieście francuskim
- Jabłka w cieście francuskim
- Ciasto francuskie z nutellą
- Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
- Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat rollsów z ciasta francuskiego
Rollsy z ciasta francuskiego są smaczne i szybkie w przygotowaniu i stanowią doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Bez obawy możesz podać je również jako słodki deser z dodatkiem kakao. Przepis na rollsy z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia rollsów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, masło, cynamon, cukier oraz jajko. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić rollsy z ciasta francuskiego? Masło roztop i pozostaw do wystudzenia. Cukier wymieszaj z cynamonem. Ciasto francuskie rozwałkuj delikatnie i posmaruj roztopionym masłem. Wierzch ciasta posyp cukrem z cynamonem. Ciasto zwiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie na blaszkę ułóż rollsy z zachowaniem odstępów. Jajko roztrzep i posmaruj nim każdą bułeczkę. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Upieczone rollsy wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Cynamon użyty do przygotowania smacznych bułeczek drożdżowych to popularna przyprawa. Należy on do grupy związków nazywanych termogenikami, ponieważ jego spożywanie przyspiesza spalanie materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Jest to przyprawa ceniona przez osoby na diecie redukcyjnej.
Podsumowując prosty przepis na pyszne bułeczki świetnie sprawdzi się do przygotowania posiłku, które możesz podać z dodatkiem kawę, herbatę lub kakao. Bułeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez maksymalnie dwa dni. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser dla osób na diecie wegetariańskiej. Osoby na diecie redukcyjnej powinny pamiętać, że jedna porcja babeczek jest dość kaloryczna, dlatego warto uwzględnić to w bilansie energetycznym diety, jeśli odchudzamy się. Nie należy jednak w tym przypadku całkowicie rezygnować z ich spożywania. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania rollsów dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w rollsach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla rollsów z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze rollsów z ciasta francuskiego
Rollsy z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na smaczny deser. Doskonale smakują z dodatkiem kawy lub herbaty.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.