Przepis na rollsów z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia

Masło roztop i pozostaw do wystudzenia.

Cukier wymieszaj z cynamonem.

Ciasto francuskie rozwałkuj delikatnie i posmaruj roztopionym masłem.

Wierzch ciasta posyp cukrem z cynamonem.

Ciasto zwiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Następnie na blaszkę ułóż rollsy z zachowaniem odstępów.

Jajko roztrzep i posmaruj nim każdą bułeczkę.

Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Upieczone rollsy wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Rollsy z ciasta francuskiego podane w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Rollsy z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
10.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
388 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
58

Rollsy z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rollsach z ciasta francuskiego

Rollsy z ciasta francuskiego są smaczne i szybkie w przygotowaniu i stanowią doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Bez obawy możesz podać je również jako słodki deser z dodatkiem kakao. Przepis na rollsy z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia rollsów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, masło, cynamon, cukier oraz jajko. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić rollsy z ciasta francuskiego? Masło roztop i pozostaw do wystudzenia. Cukier wymieszaj z cynamonem. Ciasto francuskie rozwałkuj delikatnie i posmaruj roztopionym masłem. Wierzch ciasta posyp cukrem z cynamonem. Ciasto zwiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie na blaszkę ułóż rollsy z zachowaniem odstępów. Jajko roztrzep i posmaruj nim każdą bułeczkę. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Upieczone rollsy wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Cynamon użyty do przygotowania smacznych bułeczek drożdżowych to popularna przyprawa. Należy on do grupy związków nazywanych termogenikami, ponieważ jego spożywanie przyspiesza spalanie materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Jest to przyprawa ceniona przez osoby na diecie redukcyjnej.

Podsumowując prosty przepis na pyszne bułeczki świetnie sprawdzi się do przygotowania posiłku, które możesz podać z dodatkiem kawę, herbatę lub kakao. Bułeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez maksymalnie dwa dni. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser dla osób na diecie wegetariańskiej. Osoby na diecie redukcyjnej powinny pamiętać, że jedna porcja babeczek jest dość kaloryczna, dlatego warto uwzględnić to w bilansie energetycznym diety, jeśli odchudzamy się. Nie należy jednak w tym przypadku całkowicie rezygnować z ich spożywania. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania rollsów dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Wartości odżywcze rollsów z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
485.44 kcal
388.35 kcal
Białko
6.86 g
5.49 g
Fenyloalanina
0.26 mg
0.21 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w rollsach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
41.77 g
33.42 g
Węglowodany przyswajalne
38.30 g
30.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.48 g
2.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
33.15 g
26.52 g
Tłuszcze nasycone
12.34 g
9.87 g
Tłuszcze nienasycone
20.81 g
16.65 g
Tłuszcze jednonasycone
16.98 g
13.59 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.82 g
3.06 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
61.86 mg
49.49 mg

Witaminy w przepisie na rollsów z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
68.09 µg (mcg)
54.47 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina C
0.17 mg
0.14 mg
Witamina E
0.77 mg
0.62 mg
Retinol
66.51 µg (mcg)
53.20 µg (mcg)
Tiamina
0.28 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.21 mg
Niacyna
2.95 mg
2.36 mg
Foliany
60.22 µg (mcg)
48.17 µg (mcg)
Beta karoten
16.05 µg (mcg)
12.84 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rollsów z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
190.97 mg
152.77 mg
Potas
81.13 mg
64.90 mg
Wapń
61.68 mg
49.34 mg
Fosfor
71.01 mg
56.81 mg
Magnez
15.45 mg
12.36 mg
Żelazo
2.37 mg
1.90 mg
Cynk
0.62 mg
0.50 mg
Miedź
0.10 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rollsów z ciasta francuskiego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rollsach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla rollsów z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania rollsów z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cynamon
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 20 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
26.10
Jak oceniasz przepis na rollsów z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób