Przepis na rolady ze schabu w sosie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, wykałaczki, sznurek

Schab pokrój na około 2 cm plastry. Rozbij tłuczkiem, posyp pieprzem i solą i obsyp mąką strząsając jej nadmiar.

Każdy kawałek papryki konserwowej podziel na 3 paski.

Posmaruj każdy plaster schabu z jednej strony odrobiną musztardy, połóż pasek papryki i zwiń.

Zabezpiecz mięso wykałaczką lub sznurkiem, by rolady się nie rozpadły.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie podsmaż na łyżce oleju.

Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na tę samą patelnię wlej pozostały olej, wyłóż rolady i smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.

Usmażone rolady przełóż do naczynia żaroodpornego z cebulą i wlej bulion.

Piecz przez 2 godziny w 180 stopniach.

Podając rolady polej je powstałym w naczyniu żaroodpornym sosem.

Rolady ze schabu w sosie z ziemniakami i surówką
Rolady ze schabu w sosie
Koszt przygotowania dania
46.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
265 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Rolady ze schabu w sosie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladach ze schabu w sosie

Dziś prezentujemy przepis na rolady ze schabu w sosie. Rolady to danie bardzo popularne na Śląsku. Jak głosi historia, z czasem, gdy ludzie stawali się bogatsi pozwalali sobie na większe spożywanie mięsa. Jednak przez długi czas działo się to głównie podczas świąt. Stąd tak popularne rolady w niedzielę. Nasz przepis na rolady ze schabu w sosie również idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Schab zawijany w sosie własnym z kaszą lub ziemniakami na pewno Was zachwyci.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rolady ze schabu w sosie własnym to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie z piekarnika było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że schab zawijany w sosie będzie jeszcze lepszy.

Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm

Wartości odżywcze rolad ze schabu w sosie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
126.27 kcal
265.17 kcal
Białko
12.94 g
27.18 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
6.38 g
13.41 g
Tłuszcze nasycone
1.97 g
4.13 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.34 g
9.11 g
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.21 g
6.74 g
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rolady ze schabu w sosie

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6
0.46 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.42 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.73 mg
9.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rolady ze schabu w sosie

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
144.08 mg
302.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
259.87 mg
545.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
13.12 mg
27.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
141.06 mg
296.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.35 mg
40.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
1.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.96 mg
2.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolad ze schabu w sosie 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladach ze schabu w sosie

Lista alergenów dla rolad ze schabu w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania rolad ze schabu w sosie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 5
37.50
Za 1500 g
Cebula
600 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Musztarda
60 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 60 g
Olej rzepakowy
60 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Papryka konserwowa (marynowana)
120 g
4 kawałki
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 120 g
Liczba porcji:
Koszt składników
80.00
Jak oceniasz przepis na rolady ze schabu w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób