Rolady ze schabu w sosie

Opublikowano: 19.10.2021 r., 12:04 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowe rolady z ziemniakami
Rolady ze schabu w sosie
Rolady ze schabu w sosie własnym to danie, które koniecznie musisz przygotować w swojej kuchni. Danie to wymaga dwóch godzin pieczenia, ale smak i zapach rekompensują czas oczekiwania.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 150 min
265 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1500 g)
  • Cebula - 3 sztuki (600 g)
  • Musztarda - 3 łyżki (60 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (60 ml)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (40 g)
  • Papryka konserwowa (marynowana) - 4 kawałki (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, wykałaczki, sznurek

Przepis na rolady ze schabu w sosie krok po kroku

Schab pokrój na około 2 cm plastry. Rozbij tłuczkiem, posyp pieprzem i solą i obsyp mąką strząsając jej nadmiar.

Każdy kawałek papryki konserwowej podziel na 3 paski.

Posmaruj każdy plaster schabu z jednej strony odrobiną musztardy, połóż pasek papryki i zwiń.

Zabezpiecz mięso wykałaczką lub sznurkiem, by rolady się nie rozpadły.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie podsmaż na łyżce oleju.

Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na tę samą patelnię wlej pozostały olej, wyłóż rolady i smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.

Usmażone rolady przełóż do naczynia żaroodpornego z cebulą i wlej bulion.

Piecz przez 2 godziny w 180 stopniach.

Podając rolady polej je powstałym w naczyniu żaroodpornym sosem.

Jak oceniasz przepis na rolady ze schabu w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat rolad ze schabu w sosie

Dziś prezentujemy przepis na rolady ze schabu w sosie. Rolady to danie bardzo popularne na Śląsku. Jak głosi historia, z czasem, gdy ludzie stawali się bogatsi pozwalali sobie na większe spożywanie mięsa. Jednak przez długi czas działo się to głównie podczas świąt. Stąd tak popularne rolady w niedzielę. Nasz przepis na rolady ze schabu w sosie również idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Schab zawijany w sosie własnym z kaszą lub ziemniakami na pewno Was zachwyci.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rolady ze schabu w sosie własnym to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie z piekarnika było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że schab zawijany w sosie będzie jeszcze lepszy.

Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm

Alergeny w roladach ze schabu w sosie

Lista alergenów dla rolad ze schabu w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze rolad ze schabu w sosie

na 100g gotowej potrawy

Jeśli do schabu spożyjecie surówkę ze świeżych lub kiszonych warzyw, to zawarte w mięsie żelazo zostanie lepiej przyswojone przez organizm.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
126.27
265.17
Białko (g)
12.94
27.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
3.63
7.61
Węglowodany przyswajalne (g)
3.08
6.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
6.38
13.41
Tłuszcze nasycone (g)
2.05
4.30
Tłuszcze nienasycone (g)
4.34
9.11
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.21
6.74
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
2.37
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.21
80.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
2.99
6.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.46
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.86
8.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.57
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.73
9.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.43
15.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
144.08
302.56
Potas (mg)
259.87
545.72
Wapń (mg)
13.12
27.56
Fosfor (mg)
141.06
296.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.35
40.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.04
Cynk (mg)
0.96
2.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolad ze schabu w sosie 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolad ze schabu w sosie

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 5
37.50
Za 1500 g
Cebula
600 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Musztarda
60 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 60 g
Olej rzepakowy
60 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Papryka konserwowa (marynowana)
120 g
4 kawałki
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 120 g
Koszt składników
80.00