Rolady ze schabu w sosie
- Schab wieprzowy bez kości (1500 g)
- Cebula - 3 sztuki (600 g)
- Musztarda - 3 łyżki (60 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (60 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (40 g)
- Papryka konserwowa (marynowana) - 4 kawałki (120 g)
Przepis na rolady ze schabu w sosie krok po kroku
Schab pokrój na około 2 cm plastry. Rozbij tłuczkiem, posyp pieprzem i solą i obsyp mąką strząsając jej nadmiar.
Każdy kawałek papryki konserwowej podziel na 3 paski.
Posmaruj każdy plaster schabu z jednej strony odrobiną musztardy, połóż pasek papryki i zwiń.
Zabezpiecz mięso wykałaczką lub sznurkiem, by rolady się nie rozpadły.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie podsmaż na łyżce oleju.
Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię wlej pozostały olej, wyłóż rolady i smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.
Usmażone rolady przełóż do naczynia żaroodpornego z cebulą i wlej bulion.
Piecz przez 2 godziny w 180 stopniach.
Podając rolady polej je powstałym w naczyniu żaroodpornym sosem.
Więcej informacji na temat rolad ze schabu w sosie
Dziś prezentujemy przepis na rolady ze schabu w sosie. Rolady to danie bardzo popularne na Śląsku. Jak głosi historia, z czasem, gdy ludzie stawali się bogatsi pozwalali sobie na większe spożywanie mięsa. Jednak przez długi czas działo się to głównie podczas świąt. Stąd tak popularne rolady w niedzielę. Nasz przepis na rolady ze schabu w sosie również idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Schab zawijany w sosie własnym z kaszą lub ziemniakami na pewno Was zachwyci.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rolady ze schabu w sosie własnym to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie z piekarnika było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybieraj do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że schab zawijany w sosie będzie jeszcze lepszy.
Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm
Alergeny w roladach ze schabu w sosie
Lista alergenów dla rolad ze schabu w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze rolad ze schabu w sosie
Jeśli do schabu spożyjecie surówkę ze świeżych lub kiszonych warzyw, to zawarte w mięsie żelazo zostanie lepiej przyswojone przez organizm.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.