Roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (200 ml)
- Szpinak (100 g)
- Suszone pomidory w oleju (30 g)
- Ser Mozzarella (40 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Masło (30 g)
Przepis na roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek i rozbij na cieńsze płaty przy pomocy tłuczka do mięsa.
Mięso dopraw z dwóch stron solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mięso natrzyj również oliwą (możesz użyć tej z pomidorów suszonych) i odłóż.
Szpinak opłucz i osusz.
Na patelni rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie na patelnię włóż szpinak i smaż do momentu, aż zwiędnie.
Pomidory suszone posiekaj na mniejsze kawałki.
Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Szpinak ułóż na środku fileta z kurczaka wzdłuż dłuższego boku. Następnie ułóż posiekane pomidory suszone oraz mozzarellę.
Z mięsa zawiń roladki i zepnij je wykałaczkami.
Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i na ich wierzchu połóż kawałki masła.
Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut.
Upieczone roladki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Rolada szpinakowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Frittata
-
Tarta ze szpinakiem
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z ananasem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto leśny mech
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Ciasto szpinakowe
-
Rolady z indyka
-
Zupa szpinakowa
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Dania ze szpinakiem
Więcej informacji na temat roladek ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Możesz przygotować również roladki ze schabu, wystarczy, że wykorzystasz inne mięso. Roladki warto podać z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz z surówką. Przepis na roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania roladek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, oliwa z oliwek, szpinak, pomidory suszone w oleju, mozzarella, czosnek, masło, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami? Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek i rozbij na cieńsze płaty przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso dopraw z dwóch stron solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Mięso natrzyj również oliwą (możesz użyć tej z pomidorów suszonych) i odłóż. Na patelni rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnię włóż szpinak i smaż do momentu, aż zwiędnie. Szpinak ułóż na środku fileta z kurczaka wzdłuż dłuższego boku. Następnie ułóż posiekane pomidory suszone oraz mozzarellę. Z mięsa zawiń roladki i zepnij je wykałaczkami. Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i na ich wierzchu połóż kawałki masła. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.
Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest niskokaloryczny, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Potrawa ta świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całek rodziny. Roladki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w roladkach ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla roladek ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Masło
Wartości odżywcze roladek ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Szpinak wykorzystany do przygotowania roladek to skarbnica składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.