Roladki ze schabu z boczkiem

Opublikowano: 27.09.2022 r., 21:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
roladki ze schabu z boczkiem
Roladki ze schabu z boczkiem
Schab w postaci roladek z boczkiem i ogórkami to przepis na pyszny obiad dla całej Twojej rodziny. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
243 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości 5 plastrów (800 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości 5 plastrów (100 g)
  • Ogórek kiszony 3 sztuki (300 g)
  • Musztarda 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na roladki ze schabu z boczkiem krok po kroku

Schab rozbij delikatnie i dopraw do smaku.

Posmaruj musztardą, dodaj boczek i plastry ogórków.

Zawiń schab w rulony i zepnij za pomocą wykałaczek.

Podsmaż roladki na rozgrzanym oleju i zalej całość śmietaną.

Duś całość przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na roladki ze schabu z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat roladek ze schabu z boczkiem

Roladki ze schabu z boczkiem to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana wersja schabowego, co niedziele koniecznie musi spróbować przepis na roladki ze schabu z boczkiem. Poprzez dodatki, mięso staje się bardziej aromatyczne i wyraziste, a całość jest jeszcze bardziej delikatna.

Zatem, jak zrobić roladki ze schabu z boczkiem?

Jeśli przygotowujesz obiad dla całej rodziny, będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu bez kości, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 2-3 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie przygotowania schabu w mniejszej ilości. Jeśli już mamy mięso, należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami, czyli solą i pieprzem.

Plastry mięsa posmaruj musztardą, dodaj boczek i plastry ogórków. Zawiń schab w rulony i zepnij za pomocą wykałaczek. Podsmaż roladki na rozgrzanym oleju i zalej całość śmietaną. Duś całość przez 20 minut. Po tym czasie zawijane roladki ze schabu są dobre do spożycia, będzie to pyszny pomysł na obiad. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty, wszystkie składniki są ogólnodostępne, a przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut.

Zamiast schabu możesz użyć jeszcze bardziej delikatnego mięsa z piersi z kurczaka, te dwa rodzaje mięsa sprawdzą się idealnie do tej formy kotletów. Skoro już znasz mój przepis, pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie idealnym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność, co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Alergeny w roladkach ze schabu z boczkiem

Lista alergenów dla roladek ze schabu z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze roladek ze schabu z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

O nadzieniu roladek możesz zadecydować sam.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
162.13
243.20
Białko (g)
13.93
20.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
0.91
1.36
Węglowodany przyswajalne (g)
0.55
0.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
11.04
16.55
Tłuszcze nasycone (g)
5.84
8.77
Tłuszcze nienasycone (g)
5.19
7.79
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.78
65.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
370.55
555.82
Potas (mg)
239.93
359.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.88
8.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
0.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek ze schabu z boczkiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek ze schabu z boczkiem

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
800 g
5 plastrów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 800 g
Boczek wieprzowy bez kości
100 g
5 plastrów
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Ogórek kiszony
300 g
3 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Musztarda
30 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
49.00