Roladki ze schabu z boczkiem
- Schab wieprzowy bez kości - 5 plastrów (800 g)
- Boczek wieprzowy bez kości - 5 plastrów (100 g)
- Ogórek kiszony - 3 sztuki (300 g)
- Musztarda - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na roladki ze schabu z boczkiem krok po kroku
Schab rozbij delikatnie i dopraw do smaku.
Posmaruj musztardą, dodaj boczek i plastry ogórków.
Zawiń schab w rulony i zepnij za pomocą wykałaczek.
Podsmaż roladki na rozgrzanym oleju i zalej całość śmietaną.
Duś całość przez 20 minut.
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Roladki z indyka
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki
Więcej informacji na temat roladek ze schabu z boczkiem
Roladki ze schabu z boczkiem to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana wersja schabowego, co niedziele koniecznie musi spróbować przepis na roladki ze schabu z boczkiem. Poprzez dodatki, mięso staje się bardziej aromatyczne i wyraziste, a całość jest jeszcze bardziej delikatna.
Zatem, jak zrobić roladki ze schabu z boczkiem?
Jeśli przygotowujesz obiad dla całej rodziny, będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu bez kości, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 2-3 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie przygotowania schabu w mniejszej ilości. Jeśli już mamy mięso, należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami, czyli solą i pieprzem.
Plastry mięsa posmaruj musztardą, dodaj boczek i plastry ogórków. Zawiń schab w rulony i zepnij za pomocą wykałaczek. Podsmaż roladki na rozgrzanym oleju i zalej całość śmietaną. Duś całość przez 20 minut. Po tym czasie zawijane roladki ze schabu są dobre do spożycia, będzie to pyszny pomysł na obiad. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty, wszystkie składniki są ogólnodostępne, a przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut.
Zamiast schabu możesz użyć jeszcze bardziej delikatnego mięsa z piersi z kurczaka, te dwa rodzaje mięsa sprawdzą się idealnie do tej formy kotletów. Skoro już znasz mój przepis, pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie idealnym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność, co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.
Alergeny w roladkach ze schabu z boczkiem
Lista alergenów dla roladek ze schabu z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze roladek ze schabu z boczkiem
O nadzieniu roladek możesz zadecydować sam.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.