Roladki ze schabu
- Schab wieprzowy bez kości - 2 filety (200 g)
- Ogórek kiszony - 1 sztuka (70 g)
- Musztarda - 2 łyżeczki (20 g)
- Pieczarki - 6 sztuk (120 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na roladki ze schabu krok po kroku
Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na patelni na oleju
Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie filety. Dopraw.
Jedną stronę posmaruj musztardą, ułóż pieczarki z cebulką i ogórka. Zawiń w roladki.
Podsmażaj na patelni na oleju z każdej strony ok. 2-3 minut, następnie ułóż w naczyniu żaroopornym, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat roladek ze schabu
Roladki ze schabu to pomysł na dobre, pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdzą się na obiad, zarówno weekendowy, jak i w tygodniu, ponieważ nie są skomplikowane w przygotowaniu. Można również przygotować ich większą ilość i zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły, na wynos będą smakować równie dobrze. Warto wiedzieć jak zrobić roladki schabowe ponieważ są daniem uniwersalnym i sprawdzą się na wiele okazji oraz posmakują miłośnikom dań z mięsa i tradycyjnej polskiej kuchni. Najczęściej przygotowuje się roladki wieprzowe, jednak z powodzeniem można je przygotować także z mięsa drobiowego (z kurczaka, lub indyka). Takie rozwiązanie będzie szczególnie polecane osobom na dietach redukcyjnych oraz borykających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, na przykład podwyższonym stężeniem cholesterolu. Przepis na roladki ze schabu jest bardzo prosty. Potrzebne są mięso oraz składniki na farsz. Zawijańce ze schabu świetnie smakują z farszem pieczarkowym, przygotowanym z podsmażanych pieczarek z cebulką, z dodatkiem ogórków kiszonych i musztardy. Wszystkie składniki i smaki idealnie się komponują i dopełniają. W takiej formie roladki ze schabu są jednak dość ciężkostrawne, dlatego w lżejszej wersji świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju świeże warzywa, na przykład papryka, marchewka, czy cukinia. Tradycyjne roladki wieprzowe podaje się panierowane w jajku i bułce tartej, jednak z powodzeniem można pominąć ten etap i przygotować roladki bez panierki. Będą wtedy zdecydowanie łatwiej strawne i mniej kaloryczne, ponieważ to panierka chłonie największą ilość tłuszczu wykorzystanego do smażenia. Mięso wystarczy rozbić tłuczkiem, wyłożyć przygotowany farsz i zawinąć w roladki. Jeśli będą się rozpadać można wykorzystać małe drewniane wykałaczki, do podtrzymania mięsa. Roladki wystarczy delikatnie obsmażyć na patelni i piec w naczyniu żaroopornym pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystarczy ok. 20-30 minut. Roladki ze schabu świetnie smakują z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków lub białej czy czerwonej kapusty.
Alergeny w roladkach ze schabu
Lista alergenów dla roladek ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze roladek ze schabu
Posiłek jest dość kaloryczny i ciężkostrawny. Aby to zmienić, najlepiej wykorzystać mięso drobiowe i przygotować roladki bez panierki.
Energia i białka
(490g)
Węglowodany
(490g)
Tłuszcze
(490g)
Witaminy
(490g)
Składniki mineralne
(490g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.