Roladki z szynki z chrzanem
- Szynka kanapkowa - 10 plastrów (100 g)
- Chrzan - 4 łyżki (40 g)
- Papryka zielona - 1 sztuka (120 g)
Przepis na roladki z szynki z chrzanem krok po kroku
Plastry szynki rozłóż na stole.
Każdy z nich posmaruj odrobiną chrzanu.
Dodaj paprykę pokrojoną w słupki.
Zawiń plastry szynki i ułóż w naczyniu.
Więcej informacji na temat roladek z szynki z chrzanem
Roladki z szynki z chrzanem to idealny pomysł na przekąskę, ale też przystawkę przed daniem głównym. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na roladki z szynki z chrzanem.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, które zapewne masz w domu, postaw na szynkę, chrzan, serek śmietankowy i dowolne warzywa.
Zatem, jak zrobić roladki z szynki z chrzanem?
W pierwszej kolejności plastry szynki rozłóż na stole. Każdy z nich posmaruj odrobiną chrzanu. Dodaj paprykę pokrojoną w słupki. Zawiń plastry szynki i ułóż w naczyniu. Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są te przekąski. Dlatego koniecznie postaw na moją dzisiejszą przekąskę i przekonaj się, jakie są pyszne. Będzie to dobry pomysł również na imprezę, małe i smakowite kąski zawsze się sprawdzają. Do przygotowania tych ruloników możesz użyć też hummus, serek śmietankowy oraz dowolne warzywa jak użyłam paprykę, ponieważ lubię jak coś „chrupie”. Możesz też postawić na ogórek, w środku może znaleźć się tez żółty ser, pomidor
Moje wersja jest bezglutenowa, ponieważ nie użyłam tutaj tortilli ani dodatku mąki. Pamiętaj, że jeśli użyjesz tortillę, a ta może ona zawierać gluten, ponieważ często jest w niej dodatek mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Przygotuj smaczne kąski i przekonaj się, jak smaczne są, z pewnością będą dobre dla każdego.
Alergeny w roladkach z szynki z chrzanem
Lista alergenów dla roladek z szynki z chrzanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na roladki z szynki z chrzanem
Wartości odżywcze roladek z szynki z chrzanem
Zamiast szynki możesz użyć tortilli.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.