Roladki z szynki w galarecie
- Szynka delikatesowa (400 g)
- Serek śmietankowy (500 g)
- Szczypiorek (30 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Chrzan - tarty (50 g)
- Żelatyna - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
Przepis na roladki z szynki w galarecie krok po kroku
W misce umieść serek śmietankowy.
Posiekaj szczypior, natkę pietruszki i koper.
Dodaj do serka.
Dopraw farsz solą, pieprzem i chrzanem.
Wymieszaj serek z dodatkami.
Bulion drobiowy zagotuj i dodaj do niego żelatynę, wymieszaj dokładnie.
Plastry szynki posmaruj farszem i zwiń w rulon.
Ułóż szynkę na półmisku i zalej wystudzonym bulionem.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat roladek z szynki w galarecie
Roladki z szynki w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Smaczne roladki można dowolnie faszerować. Przekąska sprawdzi się jako dodatek do wódki podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na roladki z szynki w galarecie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szynka wędzona, serek śmietankowy, szczypior, natka pietruszki, koper, chrzan tarty, żelatyna, bulion drobiowy, sól, pieprz.
Jak zrobić roladki z szynki w galarecie? W misce umieść serek śmietankowy. Posiekaj szczypior, natkę pietruszki i koper. Dodaj do serka. Dopraw farsz solą, pieprzem i chrzanem. Wymieszaj serek z dodatkami. Bulion drobiowy zagotuj i dodaj do niego żelatynę, wymieszaj dokładnie. Plastry szynki posmaruj farszem i zwiń w rulon. Ułóż szynkę na półmisku i zalej wystudzonym bulionem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest także źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych.
Podsumowując pyszne danie, jakim są roladki w galarecie, sprawdzi się idealnie na imprezę w gronie znajomych. Przystawka jest bardzo smaczna i wilgotna. Roladki sprawdzą się także podane na śniadanie dla całej rodziny. Można podawać je podczas świąt. Roladki są dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w roladkach z szynki w galarecie
Lista alergenów dla roladek z szynki w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
W przepisie na roladki z szynki w galarecie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- chrzan tarty
Wartości odżywcze roladek z szynki w galarecie
Roladki z szynki w galarecie to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Roladki zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin. Roladki zawierają małą ilość kalorii i sprawdzą się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.